ÉLETMÓD

Igenis van olyan, hogy edzésallergia

2016. február 12., péntek 17:08

Mostantól megvan a kifogása, ha nem akar sportolni, ráadásul olyan, amivel nehezen lehet vitatkozni. A kutatók bebizonyították ugyanis, hogy létezik olyan, hogy valaki allergiás a testmozgásra.

 A jelenséget (aminek egyébként vibrációs urticaria a hivatalos neve) génmutáció okozza, és hasonló bőrtünetekkel jár, mint a többi túlérzékenység. A kiütéseket kiválthatja futás, de akár tapsolás vagy egy rázós busz út is, és akinél jelentkezik a vibrációs urticaria, annak a viszkető bőrpír mellett fejfájás, homályos látás és fáradtság is szerepelhet a tünetek között. Ezek általában egy órán beül el is múlnak, viszont akár napjában többször is előjöhetnek.  

Ez történik a szervezetében

Allergiás reakció esetén a hízósejtek hisztamint és egyéb anyagokat juttatnak a véráramba és a szövetekbe (ezt a hízósejt degranulációnak hívja a tudomány). A kutatók ezért a vibrációs csalánkiütés vizsgálatakor megmérték, hogy mennyi hisztamin van az alanyok vérében. Megfigyelések szerint ennek az anyagnak mennyisége jelentősen nőt a test rázkódásának hatására, és körülbelül egy óra kellett ahhoz, hogy csökkenjen a szintje, ami pedig azt bizonyítja, hogy a hízósejteknek is köze volt a tünetekhez. Emellett  észrevették azt is, hogy a triptáz is szint növekedett, ami szintén a hízósejt degranuláció jele. 

Dr. Hirsh Komarrow, a kutatás egyik vezetője azt is elmondta, hogy azoknál is megfigyelhető volt a hisztamin szintjének minimális emelkedése, akiknél nem jelentkeztek bőrtünetek, vagyis ez egy normális reakció. De akkor mitől függ, hogy valakinél jelentkeznek-e a kellemetlen tünetek vagy sem? A szakemberek 1981-ben kezdték el tanulmányozni két család hasonló tünetei alapján a jelenséget és sikerült kimutatni az ADGRE 2 gén mutációját azoknál, akik vibrációs uticariában szenvednek. 

Van jó oldala is! 

Ugyan egy gyakori allergiatípus, de dr. Anthony Fauci szerint a vibrációs urticaria kutatása segít jobban megérteni az immunrendszer működését és reakcióit,  például az enyhe vagy a komolyabb allergiás tüneteket. "A tanulmány megmutatta a sejtek biológiájának érdekes új oldalait, és sikerült jobban megvizsgálni az allergiás válaszok kialakulásának okait" - tette hozzá Fauci. Dr, Dan Kastner, a kutatás társszerzője pedig arról beszélt, hogy az eredményeiknek köszönhetően új, hatékonyabb kezeléseket lehet majd kifejleszteni. 

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés