Unja a mínuszokat? Utazzon el a nyárba!

Elege van a csizmákból, télikabátokból, sálakból, sapkákból? Szívesebben húzna magára bikinit, a lábára meg papucsot? Repüljön el melegebb éghajlatra! A hajtás után el is olvashatja tippjeinket!

Ha a repülőjegyre még futja, de utána spórolna: Indonézia vagy Thaiföld

A legtöbben azért mondanak le a télből-nyárba utakról, mert azt gondolják, minimum milliomosnak kell lenni hozzájuk. Ha elszántak és kompromisszum készek vagyunk, valamint ismerünk pár spórolós trükköt, fillérekből ki lehet hozni mondjuk egy indonéz vagy egy thai utat. Odajutni persze nem lesz olcsó, a repjegyre érdemes gyűjteni egy kicsit, mielőtt az ember útnak indul.

Thaiföldön a helyi ételek nem csak finomak, de általában olcsók is
Thaiföldön a helyi ételek nem csak finomak, de általában olcsók isBangkok Charlie / Facebook

Helyben viszont szállást tengerparti bungalóban meleg víz nélkül napi 2000 forintért, buszjegyet akár 60 forintért, egy liter tisztított vizet 8 forintért megvehetünk magunknak. Hogyan? Olvassa el a Travelónak nyilatkozó, népszerű világjáró bloggerek tanácsait költséghatékony utazásokhoz.

Fontos!

Ha úgy döntött, útnak indul, van pár fontos dolog, amit mindenképpen el kell intéznie, és semmiképp nem érdemes rajta spórolnia, mielőtt útnak indul. Ilyen például az oltások és szükséges gyógyszerek beszerzése, valamint a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása. Arról, hogy mi mindenre kell még odafigyelnie, itt olvashat tovább.

Ha valami igazán különlegesre vágyik: Tanzánia

Tanzánia a bakancslisták egyik állandó szereplője a nemzeti parkjaival, a Kilimandzsáró (már nem annyira) havas csúcsával és a mesés fűszerszigettel, Zanzibárral együtt. Fontos tudni róla, hogy ha csak nincs a nyelvet és a helyi szokásokat jól ismerő kísérőnk, nem az a tipikus hátizsákos turista hely. A szervezett tanzániai utak közül azok a legnépszerűbbek, amelyek programjában szafari és Zanzibár is szerepel. De bárhová is megy, nagyon fontos, hogy vegye igénybe az utazásszervezők tapasztalatait!

Ngorongoro Nemzeti Park
Ngorongoro Nemzeti ParkRoel Vincken / Europress / Getty

Ha befizettünk a szervezett programra, beszereztük a szükséges oltásokat, és az olyan elengedhetetlen kellékeket is bepakoltuk a táskánkba, mint a széntabletta, a moszkitóháló, a zárt cipő és a térdet, vállat takaró ruhadarabok, már csak az agyunkat kell átállítani. Az idő, a stressz és a rohanás például felesleges dolgok. Itt semmit ne hasonlítsunk a megszokotthoz, mert nincs értelme. Több napba is beletelhet, mire az ember képes belelazulni és élvezni az utazást a "no hurry in Africa" és a "hakuna matata" (nincs semmi baj/minden rendben) életérzés jegyében. Részletes élménybeszámolónkért ide kattintson.

Ha a pénz nem számít: Maldív-szigetek

Ha fényűző nyaralásra vágyik egy olyan helyen, amit az emberek többsége csak posztereken és utazási irodák katalógusaiban lát, és még pénze is van hozzá, fizessen be egy útra a Maldív-szigetekre. A szigetország 26 atollból – korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget – és 1192 szigetből áll. Ezek közül kb. 200 lakott, további 87 szigeten pedig turistáknak kialakított szálláshelyek vannak. A szigetek két és fél méternél jobban nem emelkednek ki a tengerből, így a klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint az egész szigetvilág létét fenyegeti. Az éghajlat trópusi, rengeteg napsütéssel és 30 fok körüli klímával egész évben. Esőre az áprilistól októberig tartó monszun időszakában lehet számítani, azon belül is leginkább júniustól augusztusig.

Posztertáj
PosztertájMarco Prosch / Europress / Getty

És hogy milyen itt egy nyaralás? Érkezés az egyik apró szigetre hidroplánnal, aztán a szállás elfoglalása a türkizkék víz fölött cölöpökön álló bungalónkban. A nap hátra lévő részében arról kell döntenünk, hogy a szivárvány színeiben pompázó korallok közt búvárkodjunk, a hófehér fövenyen heverjünk, esetleg kajakozni vagy szörfözni induljunk. A Maldív-szigeteken így telnek a turisták mindennapjai. Nem csoda, hogy az Indiai-óceánon található szigetvilág a nászutasok egyik kedvenc célpontja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek