ÉLETMÓD

Ne a vécéülőke, hanem a csapvíz miatt aggódjon!

2016. január 18., hétfő 15:36

Ha a lakásban lévő baktériumokról van szó, a legtöbb embernek a vécé és környéke jut eszébe. Egy új kutatás szerint viszont sokkal jobban kéne aggódnunk a konyha, egészen pontosan a csap és a belőle folyó víz miatt, ugyanis Daily Mail egy, a Microbiome-ban megjelent vizsgálatsorozatra hivatkozva azt állítja, hogy a csapvízből több baktérium jut a levegőbe mint a mellékhelyiségből.

A baktériumok a különböző használati tárgyakon telepszenek meg és a levegőáramlat segítségével gyakran körbejárják az egész lakást, ez nem titok, kaliforniai kutatók pedig utánajártak, hogy mely felülteken található a legtöbb mikroba. A szakemberek 29 otthont vizsgáltak meg, és mintákat vettek a konyhapultokról, a szőnyegekből, a mosdó csempéjéről, a zuhanyrózsából, vécéből, sőt, még házi kedvencekről és emberekről is.

Az eredményekből kiderült, hogy a padlóval és a szőnyegekkel kell igazán vigyázni, hiszen a baktériumok 20 százaléka ezekről kerül a levegőbe. Ezután következett a kintről beáramló friss levegő (17%), ami nem meglepő annak fényében, hogy a legtöbb kaliforniai szinte egész nap szellőztet. Apropó levegő: a kutatás arra is rávilágított, hogy (talán nem meglepő módon) sokkal több baktérium volt azokban az otthonokban, ahol  többször csináltak huzatot, illetve ahol sokkal aktívabbak voltak a lakók, és a járkálással felkavarják a padlón, illetve szőnyegben megbújó port és vele a mikroorganizmusokat.

Bár a szakértők azt hitték, jelentős mennyiségű baktérium kerül a levegőbe azáltal is, hogy lehúzzuk a vécét, az arány csupán 0,04% lett. Ezzel szemben a csap megnyitása 9 százalékkal járult hozzá a lakásban található állományhoz, ez pedig a képzeletbeli dobogó harmadik helyére elég. Ezt azzal magyarázzák, hogy nagyon sokat fogyasztunk belőle, és a csapból kiengedve pedig bőven kerül belőle a levegőbe is.

A megoszlást a lenti diagramon láthatja. Ha kíváncsi a pontos százalékra, vigye az egeret az adott terület fölé! Mi pedig csendben megvárjuk, mikor lesz a légzés is ártalmas az egészségre.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés