Úti tippek 2016-ra: akár strandolna, akár szurkolna, mindenre van ötletünk

Hozzánk hasonlóan ön is már most a szabadnapjaival sakkozik, és az idei év legmenőbb célpontjait böngészi? Segítünk!

Ha meleg helyen nyaralna...

A Wizz Airnek 2015 októbere óta van Budapest-Tenerife járata, áprilistól pedig a Ryanair menetrendjébe is bekerül heti egy alkalommal Las Palmas repülőtere. Gran Canariát akkor is imádni fogja, ha az aktív pihenést szereti, és attól töltődik fel, ha felmászik a közel 2000 méteres Pico de las Nieves csúcsára, de akkor is, ha inkább egész nap a strandon feküdne. És ott van még Vegueta, a főváros, Las Palmas történelmi városrésze a macskaköves utcákkal és a színes házakkal, Maspalomas a Szaharát idéző homokdűnéivel, a Kanári-szigetek Velencéjeként emlegetett Puerto Mogán, és a sziget hatalmas vízi vidámparkja, a Maspalomas Aqualand.

Maspalomas dűnéi (Gran Canaria)
Maspalomas dűnéi (Gran Canaria)Jtb Photo / Europress / Getty

Ha hideg helyre utazna...

2016 legmenőbb új, Budapestről fapadossal elérhető célpontja egyértelműen Izland. Korábban csak átszállással, és igencsak költségesen lehetett ide eljutni, ezért különösen nagy öröm a Budapest-Reykjavík járat elindulása. A Wizz Air első járata március 27-én indul, és heti kétszer - szerdánként és vasárnaponként – lehet majd eljutni a valószínűtlenül zöldellő dombok, gejzírek és vízesések szigetére.

A szenzációs Blue Lagoon fürdő
A szenzációs Blue Lagoon fürdőMatt Cardy / Europress / Getty

Tapasztalataink szerint Izland egyik legérdekesebb régiója a Myvatn-tó környéke. Olyan tájak váltják egymást itt, hogy ha azt mondja valaki, hogy másik bolygón vagyunk, még lehet, hogy azt is elhisszük! Bugyogó, agyagos sárgödrök, feltörő kéngőz, megszilárdult lávával borított hatalmas területek, lehetetlenül kék geotermikus tavak, kialudt vulkánok maradványai ­— csupa olyan csoda, amit csak itt láthat! És akkor a Trónok Harca sorozat forgatási helyszíneit még nem is említettük, pedig van abból is pár a tó körül. Végezetül, a környék tökéletes hely akkor is, ha a sarki fényre vadászunk.

Ha belföldön kalandozna...

A gasztronómia rajongóinak májusban jó oka lesz Budapesten tartózkodni, hiszen május kilencedike és tizenegyedike a Hungexpo területén rendezik meg a Sirha Budapest nevű kiállítást, melyen az élelmiszer-, és a vendéglátóipar legjelentősebb képviselői mutatkoznak be. De ami a legfontosabb: az expó keretében tartják a világ legfontosabb szakácsversenyének tartott Bocuse d'Or európai elődöntőjét húsz világklasszis séf részvételével. Természetesen magyar induló is lesz, személye azonban csak február 18-án derül ki. Ugyancsak májusban – 12. és 15. között – tartják a már hagyományosnak mondható Gourmet Fesztivált a Millenáris parkban.

Érik a szőlő Tarcalon
Érik a szőlő TarcalonCsikesz Mariann / Travelo

Másik belföldi tippünk a  Tokaji borvidék. Sorra nyílnak az új látnivalók (ilyen a világörökségi bormúzeum, vagy a Helia-D Szépségkastély Tolcsván), és a régi értékek is lassan visszanyerik régi pompájukat (ilyen például a tarcali Terézia-kápolna felújítása, és a hozzá tartozó tanösvény kiépítése). Kényelmesen pihenni is egyre több helyen lehet: a tarcali Degenfeld kastélyszálló és az Andrássy Rezidencia mellett Mádon is találhatunk nívós szálláshelyet a Botrytis Hotelben. Aki megéhezett, annak a mádi Gusteau-t, illetve a kocsival innen kb. fél órányira található encsi Anyukám mondtát ajánljuk, mely 2016 legjobb vidéki étterme a Gault&Millau kalauz szerint.

Ha szurkolna...

Az egyik legnépszerűbb úti cél idén kétségkívül Rio de Janeiro lesz, legalábbis augusztusban. Az olimpia óriási tömegeket vonz, és az árakat is megdobja majd. Ha mégis úgy dönt, hogy ezt bevállalja, és marad szabadideje a versenyek között, mindenképp keresse fel a város legújabb, a Holnap Múzeumát, és a Riói Művészeti Múzeumot is, amit a kikötői negyed Porto Maravilha nevű felvirágoztatásának részeként avattak fel két évvel ezelőtt.

Marseille-be kifejezetten szurkolói járat is indul
Marseille-be kifejezetten szurkolói járat is indulUlrich Baumgarten / Europress / Getty

A focirajongóknak pedig idén egyértelműen Franciaországban a helye. Magyarország 30 éve először léphet pályára nagy nemzetközi tornán, aki szeretné ezt a történelmi pillanatot átélni, érdemes minél előbb beszereznie a belépőjegyet, a repülőjegyet és szállást intézni Lyonba, Bordeaux-ba vagy Marseille-be. A Wizz Air kifejezetten a meccsekre szervezett szurkolói járatokat indít, ezekről itt olvashatnak. Az Easyjet pedig Budapest-Lyon járatot indított a nyári szezonra.

Ha imádja a művészeteket...

Idén baromi jó dolga lesz a művészetrajongóknak, hiszen egy sor múzeum újul meg, és Európa kulturális fővárosainak programjai is különösen erősek idén. A gazdag kínálatból most két célpontot emelünk ki: az egyik a spanyolországi San Sebastián, a másik pedig London. Előbbi – a lengyelországi Wroclaw-val párban – Európa kulturális fővárosa, és az egész év programkínálata elképesztően gazdag. Lesz itt minden az utcai installációktól kezdve, a vitaesteken, színházi előadásokon, képzőművészeti- és gasztronómiai kiállításokon át, a koncertekig és workshopokig. A teljes programfüzet itt olvasható, érdemes végigböngészni, nagyon jól összerakott kiadvány.

San Sebastián, Európa 2016-os kulturális fővárosa
San Sebastián, Európa 2016-os kulturális fővárosaJose Manuel Azcona / Europress / Getty

Londonban mindig akad valami izgalmas kulturális esemény – idén nyáron ez a a Tate Modern új, 10 emeletes épületének megnyitója lesz. Az eredetileg a 2012-es londoni olimpiára tervezett modern épületet végül 2016. június 17-én nyitják meg, a bővítéssel a múzeum húszezer négyzetméternyi kiállítótérrel gazdagodik. A Tate Modern honlapja szerint az új épület a világ első olyan galériája lesz, melyet az élő művészetnek, a filmnek és az installációknak szentelnek. A csavart piramis formájú épület magasságában az eredeti Tate Modern épületével vetekszik majd, különleges formája pedig London amúgy is egyedi sziluettjét gazdagítja. A tizediken egy parádés tetőterasz várja a látogatókat, 360 fokos panorámával a Temzére, a Szent Pál katedrálisra és London belvárosára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra