Ne nassoljon éjszaka, ha kedves a memóriája!

A tudósok már régóta tisztában vannak azzal, hogy az éjszakai nassolásnak milyen negatív hatásai lehetnek a szervezetre a súlygyarapodástól egészen a 2-es típusú diabétesz kialakulásának megnövekedett esélyéig, ám most újabb eredmények is napvilágot láttak. A Huffington Post írja, hogy a Kalifornia Egyetem kutatói nem kisebb dologra találtak bizonyítékot, mint arra, hogy a késő éjszakai nassolás felzabálja az agyunkat. A kutatás kimutatta, hogy aki rákap az éjjeli kajálásra, az könnyedén elveszíti a képességét az új dolgok megtanulására és azok elraktározására. 

“Hiszük abban, hogy az éjjeli nassolás károsan hat az agyunk tanulásért és memóriáért felelős részeire, kiváltképp a hippokampuszra. Véleményünk szerint a táplálkozás rossz időzítése lehet az elsődleges oka a megromlott memóriának, amiről beszélünk” - mondta Dawn Loh, a kutatás vezetője a lapnak. 

A kutatók olyan egerek szokásait és kognitív képességeit vizsgálták, akiknek nagyon szigorú étkezési ütemtervük volt. Egy kéthetes periódus alatt az egereknek vagy engedélyezték, hogy egyenek napközben, amikor a legaktívabbak vagy azt, hogy csak akkor egyenek, amikor elméletileg pihenniük kellene. Leszámítva ezeket az étkezési időpontokat, az egerek mind ugyanannyit aludtak és kalóriában is ugyanannyit fogyasztottak.

Ezután megvizsgálták az állatok kognitív képességeit. Az egyes teszteknél a kutatók meghatározták, hogy mennyire kellene az egereknek emlékezniük arra, hogy az egyik szobában egy kellemetlen, de nem erős elektrosokk várja őket. Azt vették észre, hogy azok az egerek, akiknek evés helyett akkor már aludniuk kellett volna, sokkal kevésbé emlékeztek a szobában őket érő rossz élményre, mint azok, akik normális időben táplálkoztak. 

shutterstock 186230471

A kutatók azt is megfigyelték, hogy mennyire tudják az egerek felismerni az új tárgyakat, és persze, hogy az jött ki nekik, hogy az éjszaka kajáló egerek szignifikánsan kevésbé emlékeznek rájuk, mint rendesen evő társaik. “Azzal, hogy rossz időben táplálkozunk teljesen összezavarjuk a különböző belső óráinkat a testünkben és agyunkban egyaránt” – véli Loh, aki munkatársaival először bizonyította, hogy ez hatással van az emlékezésben fontos szerepet betöltő hippokampuszra, és az éjszakai evéssel csökkenthet a képességünk az új dolgok elsajátítására.

Persze azért ez csak egy egérkísérlet volt, de azt eddig is tudtuk, hogy az emberek rosszabbul teljesítenek, ha töb műszakban dolgoznak. A tanulmány másik vezetője, dr. Chris Colwell szerint, ha pedig már rá vagyunk kényszerítve, hogy éjszaka együnk, akkor inkább próbáljunk meg egészséges dolgokat magunkhoz venni, semmint fagylaltot. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra