Színe változó, állaga nyálkás, és nem ettől dugul el az orra. Mi az?

Fokozott termelődése együtt jár a megfázással, az influenzával, a hideggel vagy valamilyen allergiával, így nem csoda, ha kényelmetlenül érezzük magunkat miatta. Az orrváladék szerepe azonban nem az, hogy megkeserítse életünket, sőt épp ellenkezőleg, többek között az a feladata, hogy megtisztítsa a szervezetünket a kórokozóktól. Egy TED-Ed videó segítségével összefoglaltuk, hogy mi történik pontosan, amikor folyik az orrunk, és, hogy miért is jó ez nekünk. 

Honnan jön és miből áll a nyák?

A szervezetünket különböző helyeken (orr, száj, szem, gyomor, tüdő) borító nyálkahártya bőséges fedőréteget termelve biztosítja az állandó nedvességét. A váladék megakadályozza, hogy az érzékeny szövetek kiszáradjanak és megrepedjenek, ami növelné a fertőzések esélyét, de a kórokozók semlegesítésében is döntő szerepe van, és a testünkben lévő baktériumok millióit is kordában tartja. 

A nyák többek között fehérjét, zsírokat és sókat tartalmaz, de legfontosabb összetevői a glikoproteinek csoportjába tartozó mucinok. Az aminosavakhoz kapcsolódó hidrofil cukorláncok segítik a mucin feloldódását a testfolyadékban, és a mintegy 90 százalékban vízből álló váladék tehát ezeknek köszönhetően nyálkás és marad folyékony állagú. 

Hogyan segít?

A légutakban termelődő váladék fontos védelmi funkciót lát el az szervezetbe került idegen testekkel, például a baktériumokkal vagy a porral szemben. A nyák egyfajta futószalagként tisztítja meg a légutakat, így megakadályozza, hogy a kórokozók megtámadják az érzékeny szöveteket és a véráramba jutva komoly fertőzést váltsanak ki. Sok ártalmas baktérium ugyanis együttesen (biofilm) veszélyes betegségeket okozhat. Az orrváladék azonban nemcsak mucint, hanem antimikrobiális peptideket, antitesteket és baktériumra éhes vírusokat, azaz bakteriofágokat is tartalmaz, amelyek együttesen megakadályozzák a biofilm kialakulását.

Amikor lebetegszünk, szervezetünk fokozott váladéktermelésbe kezd, hogy minél hamarabb kitakarítsa az idegen anyagokat. Az immunrendszer pedig ilyenkor extra fehérvérsejtekkel árasztja el az orrváladékot, aminek zöldes színét egy a fehérvérsejtek által termelt enzim adja. Többek között tehát ennek a komplex folyamatnak köszönhető, hogy nem vagyunk folyamatosan betegek.

A váladék ugyan megvéd a fertőző baktériumoktól, a testünkben megtelepedő baktériumok nagy része viszont ártalmatlan vagy kimondottan jótékony. Ez különösen igaz azokra, amelyek a váladékban olyan fontos funkciókat töltenek be, mint a vitaminok szintetizálása, a gyulladások megszüntetése és a káros baktériumok elszaporodásának megakadályozása. Akármennyire is a rosszulléttel, a gyengeséggel és a betegségekkel azonosítjuk tehát az undort keltő orrváladékot, az éppen hogy egészségünk megtartásában vagy visszanyerésében segít.

shutterstock 117700915

Mit árul el az orrváladék színe?

Az orrváladékot a csillószőrökkel borított hengerhámban előforduló egysejtű mirigyek termelik, a Cleveland Klinika szakértői által készített infografika pedig jól szemlélteti, hogy színe alapján mennyire egészséges az orrnyálka, és mikor kell aggódni:

  • Áttetsző, tiszta: Gond egy szál se. Az orrszövetek a nap 24 órájában termelik a fehérjékből, antitestekből és feloldódott sókból álló, vízalapú nyákot, aminek nagy része aztán a gyomorba kerülve feloldódik.
  • Fehér: A gyulladt szövetek miatt a nyálka áramlása lelassul, veszít nedvességtartalmából, a sűrűsödés pedig meglátszik a színén is. Ilyenkor már lehet megfázásra vagy fertőzésre is gyanakodni.
  • Sárga: A nátha vagy fertőzés már előrehaladott állapotban van. A fehérvérsejtek a fertőzés helyére áramlanak, hogy harcoljanak a kórokozók ellen. Amint nem bírják tovább, a nyák elszállítja a fehérvérsejteket, amiktől sárgás színűvé válik. 
  • Zöld: A zöld szín is arra utal, hogy az immunrendszere bevetésen van, és az orrnyálka tele van elhalt fehérvérsejtekkel, valamint a csata egyéb romjaival. Ha 12 nap elteltével sem enyhülnek a tünetek, érdemes orvoshoz fordulnia, hiszen esélyes, hogy orrmelléküreg-gyulladása vagy bakteriális fertőzése van.
  • Rózsaszín, vörös: Az orrszövet károsodhat szárazság vagy irritáció miatt is, a pirosas szín pedig egyértelműen a vérzés jele.
  • Barna: Lehet vér is, de valószínűleg inkább valamilyen belélegzett idegen anyag, pl. por.
  • Fekete: Ha nem dohányzik és nem használ illegális szereket, a fekete orrnyálka komoly gombás fertőzést is jelezhet, vagyis túl gyenge az immunrendszere.

Nem mindegy, mit használ orrdugulásra!

Ha azt hiszi, hogy az orrdugulás elsősorban a túlzott mennyiségű orrnyálka termelődésének következménye, akkor téved. Gondoljon csak bele, sokszor hiába fújja az orrát, abból bizony, már nem jön semmi, mégsem lesz könnyebb a légzése. Ilyenkor ugyanis az orrnyálkahártya duzzanata tömíti el az orrjáratokat, a váladékozás pedig csak egy tünete ennek.

"Az ismerőseim körében és a munkahelyemen is tapasztalom, mekkora káosz uralkodik a fejekben az orrcseppek és orrsprayk kapcsán. Alapvetően kétféle orrspray létezik: az úgynevezett nyálkahártya-lohasztó (dekongesztáns), azonnal ható készítményeket naponta 3-4 alkalommal használhatjuk a dugulás oldására akutan megfázás, illetve allergia esetén. A szteroidos orrsprayk szénanátha esetén alkalmazandók naponta egyszer, és hatásuk csak órák múlva érezhető. A szteroidok az allergiás gyulladás több pontját is gátolják, rendkívül hatékony, ám éppen emiatt kétélű szerek. Az orrban alkalmazott szteroid helyileg hat, így a szervezetben kifejtett mellékhatása gyakorlatilag nincs. Fontos különbség még, hogy a szteroidos készítményeket két hétnél rövidebb ideig nincs is értelme használni, míg a dekongesztánsokat nem szabad két hétnél tovább. Persze képtelenség megjegyezni a neveket, meg hogy akkor most ez milyen hatóanyag is, mégis nagyon egyszerű a megkülönböztetés: a szteroidosok egytől egyig vénykötelesek, a „kidugítók” viszont recept nélkül kaphatók" – írja Ipolyi-Topál Gitta háziorvos blogján.

"Az orrdugulás kezelésére alkalmazható gyógynövény alapú készítmények nem érösszehúzáson alapulnak, mint az orrcseppek, hanem illóolajokat tartalmaznak, amelyek stimulálják a csillószőröket fokozva ezzel az orrváladék termelődését, illetve helyi hidegérzettel javítják a tüneteket. Bizonyos illóolaj-összetevőknek antibakteriális hatása is van, és nemcsak orrcsepp vagy orrkenőcs, hanem inhalálás, mellkaskenőcs vagy cukorka formájában is alkalmazhatók – magyarázza a szakértő egy másik bejegyzésében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek