A horrorfilmek szó szerint vérfagyasztóak

Használta már horrorfilmre azt a szót, hogy vérfagyasztó? Ha igen, annyira nem áll távol az igazságtól, ugyanis a Daily Mail egy friss kutatásra hivatkozva azt írja, az ijesztő alkotások növelik a véralvadásért felelős fehérjék számát a szervezetünkben. 

A Leideni Egyetem kutatói huszonnégy, 30 év alatti egészséges kísérleti alany segítségével jártak utána, hogy a félelemnek milyen hatása is van ránk. A tesztalanyoknak egy része először horror- majd oktatófilmet nézettek, a többiekkel pedig ugyanezeket csak fordított sorrendben. Minden kísérlet 90 percig tartott, az elején és a végén is vettek vérmintákat a résztvevőktől, akiket megkértek arra is, hogy  minden egyes film végén értékelniük kellett, mennyire is féltek. Nem meglepő módon, a horrort sokkal ijesztőbbnek találták az alanyok, ez pedig az alvadásért felelős fehérjék mennyiségén meglátszódott.

GettyImages-540775445
Getty Images

A szakértők arra jutottak, hogy a VIII-as véralvadási faktor szintje 57 százalékot nőtt a résztvevők szervezetében, amikor a horrorfilmeket nézték és 86 százalékkal csökkent, amikor oktatófilmet játszottak nekik. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy más alvadékképző fehérjék szintjében nem volt különbség a két film között. Ez pedig arra enged következtetni, hogy bár az alvadást az akut félelem váltja ki, nem alakul ki vérrögképződés. A kutatók szerint a faktorszint növekedése egyébként egy evolúciós előny, ugyanis a szervezet így készül fel az esetleges vérveszteségre.  

Érdekesség: vérfagyasztó mint kifejezés eredete egyébként egészen a középkori időkig nyúlik vissza, amikor úgy gondolták, hogy a félelem miatt a vérünk hideg lesz, ezt persze egészen eddig egyetlen tanulmány sem támasztotta alá.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek