Tényleg van szex a céges bulikon

A Profession.hu 6091 válaszadó bevonásával készített egy felmérést a karácsonyi bulikról, a céges ajándékozásról és a két ünnep közti munkarendről. Eredmények a hajtás után! 

A karácsonyi buli

A válaszadók közel fele számolt be arról, hogy a munkahelye céges vacsorát vagy partit szervez. Előbbi a gyakoribb, a megkérdezettek közel harmada említette ezt az ünneplési formát, míg a karácsonyi parti csak a válaszadók negyede nevezte meg. A munkahelyek negyedénél szoktak karácsonyfát állítani, arra pedig a dolgozók harmada számít, hogy a fa alá valamilyen céges ajándék, jutalom is kerül. Ezen belül ajándékcsomagot a megkérdezettek 14 százaléka kap, pénzjutalomra 11, tárgyjutalomra 6 százalék számít. A cég által finanszírozott karácsonyi összejövetelek inkább egyébként a fővárosi munkahelyekre jellemzőek, a falvakban dolgozókat kevésbé kényeztetik el ilyen közös ünneplésekkel. 

Engem vajon ki húzott?

Minden tizedik munkahelyen egymást is megajándékozzák a dolgozók, mégpedig a bevált névkihúzós módszerrel. Ez az ünneplési metódus annak ellenére kedvelt, hogy az ajándékozó nem tesz meg mindent a legtalálóbb meglepetés kiválasztásáért, így az ilyenkor kapott ajándékok nem is feltétlenül találják el a célszemély ízlését. A megkérdezettek kétötöde teljes mértékben, közel negyede pedig inkább egyetért azzal az állítással, hogy szeret részt venni ebben az ajándékozásban. A válaszadók kevesebb mint fele számolt be arról, hogy jó ajándékokat szokott kapni. Ezzel együtt a válaszadók kétharmada véli úgy, hogy pozitív hatással van a munkahelyi kapcsolatokra a kollégák közötti ajándékozás.

A cég állja a cechet

A megkérdezettek mindössze 14 százaléka tartja felesleges pénzköltésnek azt, ha a munkaadója céges ünnepi vacsorát vagy partit szervez, és 15 százalékra rúg azok aránya, akik ha tehetik, inkább kihagyják ezeket az összejöveteleket. A válaszadók kétharmada szívesen részt vesz az ilyen eseményeken, és nagyjából ugyanennyien vélik úgy, hogy ezek az alkalmak jó lehetőséget teremtenek arra, hogy a kollégák közelebb kerüljenek egymáshoz.

Utóbbi vélekedést a megkérdezettek tapasztalatai is alátámasztják: több mint felük számolt be arról, hogy a céges partikon barátság alakult ki a kollégák között, és közel ennyien jelezték, hogy voltak, akik romantikus kapcsolatba is bonyolódtak az ilyen eseményeken. Persze nem mindig alakulnak ilyen kellemesen a dolgok, a felmérésben részt vevő munkavállalók ötöde volt tanúja annak, hogy veszekedés alakult ki a munkatársak között, tizede pedig annak, hogy megromlott egyes kollégák viszonya.

A legjellemzőbb tapasztalat az - és ez mind a barátkozós, mind a veszekedős hangulatra is részben magyarázat lehet -, hogy szinte mindig van, aki túl sokat iszik. Azt, hogy egy vagy több kolléga jelentősen többet ivott a kelleténél, a válaszadók háromnegyede tapasztalta a céges összejöveteleken.

Munkavégzés a két ünnep között

A két ünnep közötti szabadságok kivétele "barátságosan" megoldható a válaszadók nagy többségénél, de minden ötödik dolgozó jelezte, hogy kötelezően dolgozniuk kell, nem tudnak elmenni szabadságra. A másik végletet az jelenti, ha ebben az időszakban kötelezően szabadságra kell menni, ez a válaszadók közel harmadánál van így. A megkérdezettek negyede olyan munkahelyen dolgozik, ahol előre beosztják, hogy ki, mikor megy szabadságra karácsony és szilveszter között. A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy elsősorban a fiatalok és a középfokú végzettségűek azok, akik nem tudnak pihenni az év utolsó hetében. Mindössze a válaszadók 4 százaléka jelezte azt, hogy a munkaadó extra szabadnapokat biztosít a két ünnep közötti időszakra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek