Így takarítsa billentyűzetét, ha kedves az élete

Kutatások szerint még az irodai vécéülőkék többsége is tisztább mint a billentyűzete, ráadásul a nők munkaállomása mocskosabb mint a férfiaké. Az emberek fele csak ritkán takarítja a billentyűzetet, holott például az MRSA (methicillin/oxacillin rezisztens Staphylococcus aureus) több mint 24 órán keresztül boldogan éldegél a billentyűzeten. Ha ezek után úgy érzi soha többé nem akar a klaviatúrához érni, akkor most elmondjuk, hogyan tisztítsa. 

A Quill infografikájából kiderül, hogy 6 négyzetcentiméterenként nagyjából 3000 organizmus él a billentyűzetén. Brit kutatók egyszer 33 klaviatúráról, egy vécéülőkéről és mosdóajtóról vettek mintát, és 4 billentyűzet potenciális kockázatot jelent az egészségre, az egyiken pedig ötször annyi baktériumot találtak mint egy vécéülőkén. Az Arizonai Egyetem kutatása ennél még rosszabb képet fest, szerintük ugyanis szerintük egy átlagos munkaállomáson négyszázszor több a baktérium mint egy átlagos ülőkén. A legtöbb ilyen baktérium csak veszélyes, ha gyenge az immunrendszere, vagy esetleg elfertőződhet a sebe, ha például megvágja az ujját. 

Hogyan tisztítson billentyűzetet? 

Legalább havonta egyszer le kellene szakszerűen takarítania a klaviatúráját. Ennek a menete a következő: először is húzza ki a billentyűzetet vagy vegye ki az elemeket, ha vezeték nélküli klaviatúrája van, majd törölgesse végig egy kis puha kefével, hogy a gombok közé kerülő port ki tudja szedni. Ezt egyébként minden nap meg kellene tennie. Ha nagyon durva a helyzet, használjon morzsaporszívót vagy sűrített levegőt. Utóbbit bármelyik informatikai boltban vagy nagyobb elektronikai áruházban is beszerezheti spray formájában.

shutterstock 109175282
Shutterstock

Ez után jön a keményebb rész. A billentyűket egyenként, finoman le kell venni a helyükről, és szappanos vízben átöblíteni, a makacsabb szennyeződéseket pedig fogkefével sikálni. (Ennek csak az lehet a hátulütője, ha fogalma sem lesz hova tegye vissza őket, vagy addig sikálja, amíg a betű is eltűnik.) A porszívót akkor is használja, ha leszedte a billentyűket és tüntesse el koszt, morzsát, hajszálakat, meg mindent, amit felhalmozott a billentyűzete mélyén az évek alatt. Keressen olyan fertőtlenítő szert, amit elektromos készülékekhez is használhat. Például ha egy fülpiszkáló pálcikát alkoholba márt, és azzal finoman áttörli a gombokat és oldalukat, azzal tisztít is, viszont a bőrének nem árt. 

Ha gyors tisztításra vágyik ott a gyurmalin, vagyis az intelligens gyurma, amit szépen be kell nyomkodni a billentyűk közé, majd egy hirtelen mozdulattal kirántani és ha jól csinálja, a kosz is. Illetve nincs annál hatásosabb és egyszerűbb módszere a billentyűzetének tisztán tartására, mintha sokat mos kezet. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek