Bebizonyították, hogy a macska valójában egy minioroszlán

Ez nem a macskatartók éve lesz, már ha a megbecsülésről van szó.  Először is azt bizonyították a tudósok, hogy az állat egy teljesen haszontalan és felesleges főbérlőnek tartja a gazdáját, majd azt is kiderítették, hogy amennyiben úgy érzi, hogy a macskája idiótának nézi, akkor teljesen igaza van, sőt a háta mögött még ki is röhögi, amiért nem tud vadászni és még szőre sincs. Egy új kutatás pedig azt bizonyítja, hogy egy miniatűr oroszlánt fogadott be a lakásába. 

A Bronxi Állatkert és az Edinburgh Egyetem kutatói összehasonlították a házi macskát, a vadmacskát, a ködfoltos párducot, a hóleopárdot és az afrikai oroszlánt, és arra jutottak, hogy a macskák ugyanazokat a jellemvonásokat mutatják, mint az oroszlánok.

A fajokat az ötfaktoros személyiségmodell alapján (energia, barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás, nyitottság) jellemezték, amiket előtte persze macskásítani kellett.  A nyitottság arra irányult, hogy mennyire fogadnak be új információkat és élményeket, a lelkiismeretesség az önfegyelemmel lett nagyon hasonló, a barátságosság a harmóniára való törekvést jelenti, míg az érzelmi stabilitás a stressz és a negatív érzelmek tapasztalását jelenteti. Az állatokat fogságban figyeltek meg, és egyenként osztályozták a több száz egyed személyiségjegyet egy hét pontos skála alapján az ötfaktoros modellt segítségül hívva.

2015-03-03T070049Z 254698457 GM1EB330PTK01 RTRMADP 3 JAPAN-CATS
Thomas Peter / Reuters

A házi macska személyiségjegyei alapján domináns és impulzív (ami a lelkiismeretesség skála negatív végét jelenti), valamint úgy éli meg stresszt és a negatív érzelmeket, mint az afrikai oroszlán. Pedig a tudósok arra számítottak, hogy a skót vadmacska és házi macska jegyei mutatják a legtöbb hasonlóságot, de jobb ha beletörődik, hogy egy kisméretű oroszlánt próbál otthon megnevelni. Ez azt is jelenti, hogy  macskák szeretik magukénak tudni az irányítást, különben gyorsan dühösek lesznek és akkor mindenféle előre gondolkodás alapján cselekszenek.

Ez persze még nem jelenti azt, hogy a macskája meg akarja ölni, az viszont egyértelmű a kutatásból, hogy egy vadmacskával jobban járna otthon, mert ők például barátságosabbak a házi kedvenceknél. És az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy csak fogságban tartott állatokat vontak bele a vizsgálatba, ami torzíthatja az eredményeket, ahogyan az is, hogy egy embereknél alkalmazott személyiségmodellt használtak. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek