Egészségesen a Szigeten? Nem lehetetlen küldetés.

Sokszor megírtuk már, hogy a hétvégea nyaralás vagy bármilyen baráti/családi összejövetel tökéletes arra, hogy minden egészséges életmóddal kapcsolatos fogadalmunkat megszegjük, a fesztiválokra ez pedig különösen érvényes. De mit tehetnek az elvetemültek, akik ilyenkor sem terhelnék a szervezetüket nehezebb ételekkel, sőt, a tömegben vonuláson és a táncikáláson kívül más mozgásformára is vágynak. Ha ön ezen kevesek közé tartozik, a hajtás után talál pár hasznos tippet!

Tippek, trükkök, tanácsok

Egyen okosan! Az egészséges élet megköveteli a tudatosságot, nincs mese. Vagyis mielőtt elindulna a Hajógyárira, vásároljon be különböző egészséges rágcsálnivalókból, pl. különböző diófélékből, magvakból, aszalt gyümölcsökből, mert ezek jól bírják a meleget. Ha viszont olyan élelmiszereket (gyümölcsök, zöldségek, humusz, stb.) vinne, amik ennél érzékenyebbek a hőmérsékletre, akkor be kell szerezni egy hűtőtáskát is - írja Lee Tilghman blogger.

És még egy hasznos tipp tőle, reggelizzen be, így nem lesz éhes olyan hamar, és nem csábul el olyan könnyen. Saját tapasztalat alapján ez tényleg beválik. És persze rengeteg étkezde van egy ilyen rendezvényen, a nagy számok törvénye alapján pedig biztosan talál olyan helyet, ahol mondjuk salátát is lehet kapni vagy bármit, ami nem tocsog az olajban, zsírban. 

Nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy hogyan, figyelmeztetnek a szakértők. Ahelyett, hogy két helyszín között rohanva fogyasztaná el a vacsoráját, üljön le arra az 5-10 percre, így a szervezet nem késve érzékeli, hogy tele van a hasa, nem kell több kaja. És még valami, próbáljon minél többet aludni, ugyanis a fáradtságtól is csak jobban kívánja majd a nem annyira egészséges ételeket - írja a Popsugar.

Igyon sokat! Bár furán hangzik, de a szervezet néha éhségérzettel jelzi, hogy szomjazik. Ilyen hőségben pedig egyébként is nagyon oda kell figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk. Nem, a hideg sörrel, fröccsel és társaival nem lehet kiváltani a vizet, sőt!  Meg az alkoholos italok egyébként is hizlalnak. Na jó, azért egy-két pohár beleférhet, hiszen mégiscsak buli van, és a szakértők megállapították, hogy sokkal könnyebb kísértésbe esni, ha mindent ami árthat, megtagadunk magunktól, és ha nem tud ellenállni, akkor a minőségi(bb) bor, a vodka az ön itala. 

Mozogjon! A fesztiválokon nemcsak kulturális programok vannak, vannak más lehetőségek is, például ingyenes jógaórák. A tánc is remek mozgásforma, egy küzdőteres vadulással állítólag 400-750 kalóriát is el lehet égetni - írja a Women's Health. Ja, és a tömegközlekedés, taxizás és egyebek helyett gyalog, sőt, ha van megfelelő tároló, biciklivel is eljuthat a helyszínre, és ha maradt elég energiája, kedve akár hazafelé is választhatja ezt a két módszert. Persze a kerékpározásról inkább tegyen le, ha tudja, hogy inni fog...sokat. 

Ha inna a Szigeten

Az egyik tanács ugye úgy szól, hogy még otthon pakoljunk fel egészséges kajákból. Természetesen a Szigetre is be lehet vinni élelmiszert, csak nem kereskedelmi mennyiségben. Hogy ez mennyi? "Élelmiszer esetében kereskedelmi mennyiségnek számít a személyes szükségletek kielégítéséhez ésszerűen szükséges mennyiséget meghaladó mennyiség" - áll a házirendben. Ugyan ez igaz az (ásvány)vízre is az ÁNTSZ által elrendelt hőségriadónál, egyébként pedig egy darab, legfeljebb 2,5 liter űrtartalmú PET-palackban jogosult bevinni palackozott vizet vagy üdítőt. Ha pedig nem szeretne ezzel foglalkozni és cipekedni, akkor marad az a verzió, hogy a fesztiválon keres valami ételt és italt magának.

Ha nincs kedve cipekedni, akkor számoljon azzal, hogy a 0,75 literes szénsavas és 0,5 literes szénsavmentes ásványvíz is 370 forint, vagy próbálkozhat ízesített vizekkel, ezek 430 forintba kerülnek. Persze vannak gyümölcslevek is lépten-nyomon. Nem hiszi el, de az egyik dzsúszbárban zsírégető mix is van gyömbérrel, ananásszal, almával, naranccsal, citrommal, mézzel és persze jéggel. Az italok 4 decije1200 forint, de pár méterre tőle találtunk olyan helyet, ahol már 700 forintért van limonádé, igaz, a frissen facsart narancslé ára itt is 1200 forint. 

Ha enne a Szigeten

Ne adja fel az első kolbászos vagy fejméretű hamburgeres, esetleg pizzaszeletes után, mert vannak egészségesebb ételek is, csak kicsit elszórva, szóval nehéz lesz ellenállni a kísértésnek. De nézzük a kínálatot. A nemzetek konyhája sor a Nagyszínpaddal szemben található, ahol 900 forintért vehet friss salátát. Nagy erőkkel van jelen itt a Maharaja étterem, ahol gyakorlatilag bármit összeöntenek bármivel 2990 forintért cserébe. Választhat csicseriborsós vagy lencsés curryt, vega biryanit, zöldséges tekercset és madras vega curryt is, sőt akár egy kis csirke is belefér ha nem kér mellé naant.

Aki maradna a salátánál, például a Gyros Manufactory-ban ehet 1500 forintért egy doboznyi salátát a Dorko-Snow Attack helyszín környékén, de a sporthelyszín felé haladva, már ezer forintért is hozzájuthat dobozos salátához. A közelben van egy levesező is, ahol 990 forint 4 deci  hideg zöldségleves és a 28 centiméteres vega panini. Jó, persze a választék ennél nagyobb. És bármelyik bazársoron indul el, legalább egy vega bódét biztosan találni fog, ahol már ezres alatt is talál magának valamit, amivel csillapíthatja az éhségét.  

Aki pedig a bazársor felőli részről közelít, akár háztáji tejtermékeket is kipróbálhat, ahol 700 forintba kerül a félliteres natúr joghurt, 800 forintba a gyümölcsös joghurt és az, ami kecsketejből készült. Van organikus pékség is az egészségügyi sátortól pár lépésre, itt a péksütemények 350 forintba kerülnek, egy kiló kenyér pedig 1000 forint. De több helyen lehet kapni gyümölcsöket is, mondjuk egy darab narancs 250 forint, ahogyan a körte is, a felkockázott sárgadinnye viszont 1600 forint. Mázlija van, ha inkább a görögdinnye az ön műfaja, mert azt  pár száz forinttal olcsóbban kínálják. 

Ha mozogna a Szigeten

A Színház és Tánc Sátorban mindennap 10 és 12 óra között jógázhatnak a fesztiválozók, és van szabadtéri edzőpark is, ahol délután 2-4 óra között mondják el a profik, hogyanhúzódzkodjon, hogy saját testsúlyát használva gyúrja ki magát.

A Sziget egyik legtávolabbi pontjához, a beach-hez közeledve jut el a sporthelyszínre. Téves az a hiedelem, hogy egy fesztiválon mindenki csak bulizik, vagy éppen azt piheni ki, ugyanis rengetegen sportolnak is, sőt vannak bajnokságok is. A kispályás focimeccsek műfüves pályán zajlanak, de strandröplabdázni, korfballozni vagy éppen kosárlabdázni is lehet. Szintén ingyen próbálhatja ki a kalandparkot, de lehet csocsózni vagy éppen szobabiciklizni, és idén is hódít a teqball, ami egyszerre asztali tenisz és lábtenisz, és nem mellesleg magyar fejlesztés. A SportZone egyébként 10 és19 óra között van nyitva. Ja, és az egészségügyi sátor mellett van masszázs is, ami ingyenes. Persze adományozni szabad, amiért a Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesület nagyon hálás lesz a kiírás szerint. 

Bónusz emberkísérlet

Persze ha testmozgásról van szó, nem maradhat el a koncerten ugrálás és a sétálgatás sem, főleg, hogy alig veszi észre, hogy közben akár 7-10 kilométert is megtesz. Mi viszont direkt lemértük okoskarkötők segítségével, és kolléganőnk úgy is 9,55 kilométert tett meg, hogy viszonylagos nyugalomban ücsörögve zárta az estét és be sem járta az egész fesztivál területét. Egy másik tesztelőnk több mint 21 ezer lépést, 14,5 kilométert tett meg és összesen 2474 kalóriát használt fel. Jó, ez az egész napra vonatkozik, de azért valószínűleg az irodai szerkesztőségi munka ennek a töredékét adta, és a grafikonok alapján pedig a legintenzívebben akkor égette a kalóriákat, amikor megpróbálta magát kiverekedni a tömegen át a HÉV-hez, és negyed óra alatt 82 kalóriát égetett el és 1452 lépést tett meg. Mik vannak!

Oszd meg másokkal is!
Mustra