9 munkahelyi szokás, amivel árthat az egészségének

Korábban már összeszedtük azokat a jó szokásokat, amikkel munka közben (is) sokat tehet az egészségéért, most pedig következzen a másik oldal. A témakörök nem meglepő módon hasonlóak, de hát az ilyen dolgokat nem lehet elégszer elismételni, ugye? 

1. Kihagyott reggeli

Ahogyan olyan sok mindenben, abban sem értenek egyet a szakemberek, hogy ki lehet-e hagyni a reggelit és hogy egyáltalán mennyit, valamint mit is ildomos enni ilyenkor. A Huffington Post szerint nem szabad elsumákolni az első étkezést, mert így több lesz az energiánk, és tele hassal szebbnek tűnik a világ, már amennyire ez egy munkanap reggelén lehetséges. 

2. Ebéd a gép előtt

Egy 2014-es felmérés szerint a magyar dolgozók fele munka közben ebédel, és erre különösen a 30 feletti korosztály tagjai és a nők hajlamosak – ők a férfiakhoz képest 7 százalékkal nagyobb arányban ebédelnek és dolgoznak párhuzamosan. Persze készült már olyan kutatás, ami szerint ez is szünetnek számít, és ha a dolgozók napközben legalább egy kis ideig lazíthatnak, a maguk urai lehetnek, nem lesznek olyan fáradtak, de a szakértők többsége ezzel nem biztos, hogy egyetért, többen támogatják azt, hogy legalább ebédidőben álljunk fel a gép mellől

3. Megtámasztott fej

A szép, problémamentes bőr egyik titka az, hogy nem nyúlunk hozzá túl sokszor az arcunkhoz, ugyanis baktériumok és egyéb dolgok ragadhatnak át a kézről. És kézre támasztott fejjel a testtartásunk sem lesz ideális

4. Görnyedten a székben

Az ülőmunka ugye öl, ez nem újdonság, de egy csomó mindent lehet tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk a károkat, és a megfelelő testtartás például sokat segít. És nemcsak a nyaki és hát fájdalmak miatt nem szabad görnyedten ülni, a kedve is jobb lesz, ha egyenes a háta. Nem hiszi? Próbálja ki! És ha szívesen szundikál munka közben, azt sem mindegy, hogyan teszi, természetesen erre is van tuti tipp

5. Szemdörzsölés

Az egy dolog, hogy ha nem vesszük elő félóránként a kézfertőtlenítőt, akkor a kezünkről mindenféle dolog kerülhet a szemünkbe, márpedig nem ajánlott túlzásba vinni az ilyen termékek használatát, de ez nem minden. A dörzsöléssel ugyanis mikrosérülések keletkezhetnek, a hajszálerek is elpattanhatnak, és ettől egyrészt karikás lesz a szemünk, másrészt gyorsabban öregszik a szemkörnyéki bőr. 

6. A munkahelyi állat munyizása

Állatokkal dolgozni jó (a megfelelő keretek között persze), nekünk is van szerkesztőségi hörcsögünk. Ha pedig valami állat van a közelben, kevesen tudják megállni azt, hogy ne simogassák meg, vegyék ölbe és így tovább. Ezzel sincs baj, csak egyrészt figyeljünk arra, hogy az irodai kedvenc is annyira lelkes-e mint mi, és persze arra is, hogy a munyizás után mossunk kezet a biztonság kedvéért, mert a billentyűzet vagy a telefon, amihez ugye utána hozzányúlunk, kedvelt helye lehet a kórokozóknak.

7. Mobiltelefon a vécében

Ahogyan a legtöbb használati tárgyon, napközben ezen is elég sok minden megtapad a kosztól kezdve a lehámlott bőrsejteken át a különböző kórokozókig, és ehhez nem is kell bevinni magunkkal a mosdóba. A HuffPost és a YouGov 2013-as felmérése szerint az okostelefon tulajdonosok 18-29 százaléka oda is magával viszi a készüléket, és gyanítjuk, hogy ez a szám azóta sem csökkent, sőt. Azt pedig nem kell magyarázni, hogy a vécében mi minden kerülhet rá a telefonra. 

8. Keresztbe tett lábak

Nem elég, ha kihúzza magát, az sem mindegy, hogyan tartja a lábait. Miért? Mert fájhat tőle a nyaka, a háta, sőt, magas vérnyomást okozhat, sőt, a lábakban futó idegeknek sem tesz jót  - hivatkozik a Huffington Post a Yahoo! Health cikkére, amiben lehetséges mellékhatásként a seprűvénák kialakulását is felsorolják. Szóval le a talpakat a padlóra, a combok legyenek párhuzamosak vele, a lábszárak pedig merőlegesek. 

9. Betegen az irodában

Lehet, hogy a munkáltató nem nézi jó szemmel, ha egy beosztott lebetegszik és otthon "lóg", pedig ez mindenkinek az érdekével ütközik, ha valaki nem marad távol a munkahelyétől ilyenkor. Az egyik komoly érv az, hogy a munkahely az egyik legtutibb fertőzésforrás, és  mindössze pár óra is elég ahhoz, hogy egy vírus elterjedjen egy irodaházban. A másik pedig az, hogy ha nem nyomjuk pár napig az ágyat, elhúzódik a betegség, szövődmények alakulhatnak ki, és lehet, hogy hosszabb időre kiesünk a munkából.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra