Szeret nassolni? A gyümölcscukor tehet róla

Tudjuk, hogy egyes ételek utáni sóvárgásnak rengeteg oka lehet, és az sem újdonság, hogy az inzulin elnyomja az éhségérzetet. A szakértők szerint azonban mindez összefügghet azzal az újabb felfedezéssel, miszerint az italunkban lévő cukor fajtája dönti el, hogy mennyire kívánjuk meg a kalóriadús nassolnivalókat - írja a livescience.com.

A kísérlet 24 résztvevője első nap 75 gramm fruktózzal, egy másik alkalommal pedig ugyanilyen mennyiségű glükózzal édesített italt fogyasztott. A kutatók ezután magas kalóriatartalmú ételekről (cukorka, pizza, sütemény, hamburger) készített képeket mutattak a résztvevőknek, akiknek egy skálán kellett értékelniük, mennyire éhesek, és azt, hogy mennyire szívesen ennének a képeken szereplő ételekből. Az eredmények szerint a fruktóztartalmú üdítő fogyasztása után az alanyok nagyobb éhségérzetről és magasabb kalóriatartalmú ételek utáni sóvárgásról számoltak be, mint a glükózos ital fogyasztása után.

shutterstock 162906749

Másként viselkednek

A szembetűnő különbséget a kutatók azzal magyarázzák, hogy az egyes cukorfajták más-más módon lépnek kölcsönhatásba azokkal a hormonokkal, amelyek a jóllakottság érzését szabályozzák.

„A glükóztól eltérően a fruktóz nem stimulálja az inzulinhormont, amely a teltségérzet jeleit küldi az agynak” – nyilatkozta dr. Kathleen A. Page, a Dél-Kaliforniai Egyetem orvostudományi karának adjunktusa. A vizsgálatok alapján fruktózfogyasztás után lényegesen alacsonyabb a szervezetben az inzulinszint, mint glükózfogyasztás után, ami a tanulmány szerzői szerint segít megmagyarázni az ételteszten adott különböző válaszreakciókat.

A kutatók funkcionális MRI vizsgálatokkal azt is megállapították, hogy amikor a résztvevők fruktózfogyasztás után a magas kalóriatartalmú ételeket kívánták, akkor agyuk jutalmazóközpontjának aktivitása sokkal erősebb volt, mint a glükózfogyasztást követő ételteszt során.

467608572
Charles Mcquillan

„A fruktóz és a glükóz ugyanannyi kalóriát tartalmaz, és mindkettő megtalálható az asztali cukorban, de az anyagcserét nézve azért van különbség" - magyarázza dr. Page. A glükóz a sejtek üzemanyaga, a sejtek a vérben keringő glükózt inzulin jelenlétében tudják felvenni. Ezzel szemben a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor a májban szívódik fel (mivel a máj tartalmazza legnagyobb mennyiségben a fruktokináz enzimet, amely foszforilálja a fruktózt),és annak csak egy nagyon kis hányada kering ténylegesen a vérben.” 

Az egyes kísérletek végén a résztvevők kétféle jutalom; valamilyen ízletes étel és egy bizonyos pénzösszeg közül választhattak. A fruktózfogyasztás után az alanyok nagyobb arányban döntöttek a finom falatok mellett. „Egész pontosan: hajlandóak voltak lemondani az egy hónap késéssel érkező pénzjutalomról az azonnali ételjutalomért cserébe” – fűzi hozzá a tanulmány szerzője.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek