Jó koktélokhoz jó bár és jó bartenderek is kellenek

Nyár, napsütés, koktélok. Az elmúlt években egyre több koktélbár nyílik az országban, a bartenderek egyre bátrabb koktélokat kevernek és úgy tűnik a vendégek is kiléptek a gin-tonic és a Pina Colada árnyékából. A Tuktuk koktélbár megnyitóján beszélgettünk arról, mit keresnek a vendégek, és hogyan lehet eldönteni, hogy megfelelő-e egy bár.

A koktélozás a luxusélet velejárójának tűnik, de a látszat néha csal. Ugyan beülni egy ilyen helyre sokkal többe kerül, mint fröccsözni vagy sörözni, de néha nem rossz mégis elcsábulni. Mi ezt először a Gourmet fesztivál alatt tettünk, ahol Csató Máté kevert izgalmas italokat, és azóta is egyre bátrabban rendeljük a koktélokat.

IMG 20150611 174958

A Tuktuk bártendere szerint a férfiak elsősorban a kesernyés ízvilágot keresik, a gintonic igazi favorit még mindig, de egy jó szakember azt is fel tudja turbózni, nem feltétlenül kell ragaszkodni a hagyományos recepthez, amely gint, tonicot, jeget és citromot tartalmaz. A nők szerencsére lassan továbblépnek az édes, un. desszertkoktéloktól, mostanában a trendek egyértelműen a zöldfűszerek irányába mutatnak, a koktélból kilogó bazsalikom, neadjisten koriander, nem valami futurisztikus dolog, hanem sok helyen már alap. Az uborka és a rebarbara - akár likőr formájában is - szintén helyet kapott a koktélbárok pultjain, de a lista bővíthető a gyömbérrel, az ázsiai citromfűvel vagy akár chillivel is.

A bartenderek szerint egyáltalán nem kínos, vagy ciki ha valaki nem vágja mi az a Manhattan, vagy, hogy miből készül a Burnt orange, ők arra biztatnak, hogy mindenki kérdezzen, és ne azt csinálja, amit sokan szoktak, hogy inkább rendel egy Sex on the Beach-et, vagy egy Tequila Sunrise-t, mert annak ismeri a nevét. 

Ha pedig már otthon sem szeretne sima Bacardi-kólát vagy egyszerű Mojito koktélt iszogatni, akkor álljon itt két ajánlat a TukTuk kínálatából, amit persze leegyszerűsítettünk, hogy otthoni körülmények között is kivitelezhető legyen.  

Hotel Saigon

Ha valami igazán frissítőre és üdére vágyik a nagy kánikulában, akkor a Hotel Saigon a legjobb választás. Ennek a long drinknek az alapja gin, Bombay Sapphire fajtából készítik a koktélbárban, amit speciális boltokban, italnagykereskedésekben itthon is beszerezhet. Ezt tonikkal öntse fel és rakjon bele jó sok mentát, valamint uborkát szép vékonyra szeletelve. Bátrabbak akár limonádé helyett is ihatják grillezés alatt. 

Hang Van, babám!

Túl sok stressz, depresszió és alvászavar esetére koktélterápiát is választhat, bár az az igazság, hogy néhány koktél így is úgy is megoldja a problémáit, igaz csak átmenetileg és aztán jön egy sokkal nagyobb probléma: a másnap. De addig is ott a Hang Van koktél, aminek Smirnoff Red az alapja, ehhez St. Germain bodzalikőrt öntsön, valamint adjon hozzá vaníliát, citromot, almalevet és friss bazsalikomleveleket. 

Milyen egy jó bár?

A jó bárban nem csak kommersz, a legtöbbek által ismert ital van, hanem jó pár sosem hallott márka is, és mindegyik italféleségből van választék, nem csak egy fajta. Egy rendes helyen nem kész szirupokat használnak - vagy nem csak azt - hanem maguk készítik a főzeteket, szirupokat és sűrítményeket.

Egy jó szakember nem csak elénk rakja a rendelést, hanem kifaggat a stílusunkról, az ízvilágról amit kedvelünk, vagy arról, hogy az aktuális hangulatunk milyen, és ahhoz igyekszik keverni egy italt. Ez lehet akár egy whiskey kóla is, de ha valaki ért ahhoz amit csinál, figyelmezteti a vendéget, hogy melyik whiskey-t nem ajánlja a kólához, mert van olyan, ami sós ízvilágú, ez pedig az édes itallal biztosan nem fog működni. Állítólag egy igazi barista négy dologról nem beszél sosem: ez a politika, a vallás, a nemi hovatartozás és a sport, mert ezekből csak zűr származik. Viszont mindenkit meghallgat, és tényleg van olyan, hogy magányos emberek ülnek a pultnál órákig, alkoholba fojtva a bánatukat. Aztán imádkozik, hogy egyben hazaérjenek. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek