Le kellene szoknia a Facebook állandó csekkolgatásáról!

Azt mindenki tudja, hogy mikor egyszerre több feladatot végez és kizökken valamiből, akkor hosszú ideig tart, mire újra fel tudja venni a fonalat. A kutatók szerint nagyjából negyed órába is beletelik, amíg visszarázódik az illető. Erre jön rá az, hogy mióta a közösségi média belépett a mindennapi életünkbe, az agy állítólag 31 másodpercenként érez késztetést, hogy megnézze, mi történt a Facebookon, még akkor is, ha pontosan tudja, hogy ezzel sokat lassít a munkatempóján. A The next web nevű oldal előállt néhány tanáccsal, amivel nem biztos, hogy megváltja a világot, de egy próbát megér. 

A MeisterTask egy olyan alkalmazásokon dolgozik, amivel az embereket sikerül odaszegezni a feladatukhoz, de ehhez először tanulmányozniuk kellett, hogy miért hajlamos mindenki egyszerre több dolgot csinálni. Kiderült, hogy a tudósok csak az utóbbi időben kezdtek el azzal foglalkozni, hogy miért is kezdünk bele egyszerre több dologba és hogy ez mennyire rossz nekünk. Nem meglepő, hogy az eredmény szerint nagyon rossz.

Egy iskolában monitorozták a tanulók számítógépes tevékenységét, vagyis megnézték milyen gyakran szakítják meg a feladatukat, hogy benézzenek a Facebookra, vagy más közösségi oldalra. A diákok előtte arra tippeltek, hogy öt percig tudnak koncentrálni egy feladatra, ehhez képest átlagosan 31 másodpercig ment nekik. Pedig nem arról volt szó, hogy nem akartak tanulni, és valóban az iskolához köthető dolgok tették ki az idejük nagy részét, viszont nem tudták megállni, hogy közben ne ellenőrizgessék a közösségi oldalakat. Állítólag van arra mód, hogy minderről leszoktassa magát az ember, ehhez adnak is pár tippet. Azt azért meg kell hagyni, hogy nagy újdonságot a kutatók sem találtak fel de megmutatjuk a tippeket, amik leginkább arról szólnak, hogy ha nem akarja, hogy a Facebook elvonja a figyelmét, akkor ne nyissa meg. 

Fordítsa előnyére a lustaságát!

Ha egy kicsit nehezebb elérni a Facebookot, mint ahogyan megszokta, akkor máris nem lesz kedve annyiszor megnézni. megfigyelték azt is, hogy az esetek 60%-ában a legtöbben csak átugranak egy másik oldalra és maradnak az eredeti feladatuknál és csak 40%-uk kezd bele új feladatba. De talán még jobban csökkentheti ezt a számot, ha telepít a gépére egy olyan programot, ami blokkolja a Facebookot. Persze, nem örökre, ezeken beállíthatja azt is, hogy hány óráig blokkolja az oldalt, és így máris biztosította, hogy a feladatára tudjon fókuszálni. 

Kezdjen a bonyolult dolgokkal!

A nehéz és összetett feladatok nagyobb koncentrációt, figyelmet és nagyobb kreatíivitást is igényelnek. Ha ezeket a gondolatmeneteket megszakítja, akkor gyakorlatilag az elejéről kezdhet mindent. Tegyen meg mindent, hogy túljusson a nehéz feladatokon és erre emlékeztesse magát például egy üzenettel a monitoron. 

Lelkesedjen a feladataiért!

Ha megpróbál lelkesedni azért, amit éppen csinál, azzal nem csak azt éri el, hogy kevésbé akarja magát kizökkenteni, de a fáradtságát és lustaságát is csillapítani tudja. Ha lelkesedik, akkor sokkal kisebb lesz a kísértés, hogy például végigböngéssze az Instagram előző hónapjainak legviccesebb kisállatos videóit. Ráadásul az egyszerűbb feladat nem biztos, hogy jobb is, hiszen sokszor inkább érdekesebb és szórakoztatóbb befejezni egy munkát, mintsem mosogatni vagy takarítani. 

Priorizáljon okosan!

A kutatás arra is kitért, hogy az agy néha furcsán priorizál. Például ha vezetés közben üzenetet ír, akkor arra fókuszál jobban, holott a biztonságos vezetés sokkal fontosabb lenne, mint egy elütés az üzenetben. Ezért priorizáljon inkább ön. Az agy ráadásul sokkal inkább rááll egy feladatra, ha tudatosan irányítja afelé, ezért a legjobb ha elhatározza, hogy mivel kezd és ahhoz tartja magát. 

Kapcsolja ki az értesítéseket!

Ha folyamatosan jönnek az értesítések, ráadásul hanggal, akkor bizony ki fog zökkenni. Ha értesítést lát, akkor 30%-os eséllyel áttér arra a feladatra. Ha ez az értesítés például egy olyan feladatról szól, ami tényleg fontos a munkájában, mert valami nagyon sürgős feladatról kapja, akkor ez áldás, de ha a Facebook szól arról, hogy a hétvégi szülinapi buliról valaki képeket töltött fel, akkor csak kizökkenti a munkából, ezért kapcsolja ki az értesítéseket. 

+1 tipp tőlünk

Ha kevesebbet szeretne Facebookozni, nyissa meg ritkábban az oldalt. Találja ki, hogy óránként vagy másfél óránként tart egy néhány perces szünetet és akkor nézzen rá, egyébként pedig zárja is be a lapot. Esetleg jutalmazza magát tíz perc Facebookkal minden egyes elvégzett feladata után. 

164680548
Bloomberg / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek