Belföldi vízpartra megy strandolni? Megnyugodhat.

Mint minden évben, idén is értékelte a hazai természetes vízi fürdőhelyeket az Országos Közegészségügyi Központ (OKK). A jó hír az, hogy a vizsgált strandok négyötöde jó vagy kiváló minősítést kapott, „kifogásolt" jelző csak négy fürdővíz mellé került a listában – ám ettől sem kell megijedni. 

Hogyan zajlik a besorolás?

A llista – mint minden évben – az Európai Unió értékelési rendszere szerint, négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján készül el – olvasható az ÁNTSZ honlapján. A kockázatalapú statisztikai értékelése során nem csak egy-egy minta megfelelőségét vizsgálják, hanem a vízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely. 

Egy strandot általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak: nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabadvízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti.

shutterstock 209442448
Shutterstock

A Balaton biztonságos, a győri víz kifogásolt

A Balaton mellett található strandok zöme továbbra is kiváló besorolású, de az OKK összesítése alapján az országos helyzetkép is alapvetően pozitív. A 241 kijelölt természetes fürdőhely közül 160 kiváló, 35 jó, 6 tűrhető minősítést kapott. Mindössze négy fürdőhely esett az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába:

  • a Tisza mentén Gergelyiugornya,
  • a Mosoni-Duna mentén a mosonmagyaróvári Itató szabad strand,
  • Győr Aranypart I.,
  • a Püspökerdei Holt-Duna mellett pedig Győr Aranypart II.

Nem kell megijedni azoknak sem, akiknek ezek egyike a kedvenc strandjuk: az ÁNTSZ-től ugyanis megtudtuk, hogy ez a minősítés az elmúlt 4 év átlaga, ráadásul a szezon sem kezdődött el, szóval mindenképpen várhatóak még vízmintavételek.

Mit jelent az, hogy „besorolás alatt"?

Néhány strand esetében előfordul, hogy az elmúlt négy évről nem állt rendelkezésre elegendő számú, illetve megfelelő ütemezésben vett vízminta, így a szigorú szabályok miatt ezek uniós értékelésére nem kerülhetett sor. Ez az oka, hogy a most közzétett listában több fürdőhely neve mellett olvasható a „besorolás alatt” megjelölés. Mindez nem jelenti azt, hogy az adott strand vízminősége ne lenne megfelelő.

D  VG20140611020
Varga György / MTI

A szezonban az Országos Közegészségügyi Központ ezeket a vizsgálati eredményeket is közzéteszi majd, csakúgy, mint az összes több hazai, természetes vizek mentén kijelölt fürdőhelyét.

Jó tudni

Az OKK több tanáccsal is ellátta azokat, akik idén belföldön merülnének a habokba, ezek az alábbiak:

  • Fontos, hogy a nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg.
  • A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben (pl. Bányatavakon) a balesetveszély miatt tiltott a fürdés.
  • A természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes.
  • Kerülni kell a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást és a szülők gyermekeiket a strandokon soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Ha kíváncsi arra, hogy az ön kedvenc helye milyen besorolást kapott, ide kattintva megnézheti.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek