7 módszer, hogy felemeljük a seggünket

Kutatók már többször felhívták arra a figyelmet, hogy sokat ülni egyáltalán nem egészséges. Az irodai dolgozóknak legalább két órát állva kellene tölteniük a munkában, az ideális pedig négy óra lenne – ez derült ki a Public Health England tanulmányából. A szív- és érrendszeri betegségek, a hátproblémák, bélrák, na meg a spermaszám csökkenése csak néhány az egészségügyi veszélyek közül. Tény, hogy már 30 perces ülés is 90 százalékkal csökkenti a metabolizmust, úgyhogy érdemes néha felállni. Na de mit csináljon az egyszerű irodista, aki maximum a kávéért ballag el, rosszabb esetben bagózni az utcára? Erre ad tippeket a Mashable.

1. Állj fel, ha csöng a telefon!

Mondjuk, ezt callcentereseknek nem ajánlanánk, de egyéb esetekben nem rossz megoldás, ha állva beszélgetünk a hívókkal. 

2. Állíts be időzítőt!

Ma már számos appot találsz, amely 20 percenként figyelmeztet, hogy meg kéne mozdulni. Menj egy kört az irodában, vagy hajolgass egy kicsit. A lényeg, hogy mozgasd meg a tested.

3. Tárgyalj állva!

Ha egész nap megbeszéléseket folytatsz, próbáld meg állva! Ez jót fog tenni az ereidnek és a vérkeringésednek is. Ha pedig azt hinnéd, hogy nem túl hatékony állva brainstormingolni, akkor örömmel közöljük, hogy egy 1999-ben, a Missouri Egyetemen elvégzett kutatás szerint az ülve történt megbeszélések 34 százalékkal hosszabbak, mint az állók. 

shutterstock 145160692

4. Sétálj egyet ebéd után!

Nem csak az érrendszered fog örülni, az emésztésnek is jót tesz egy kis mozgás. 

5. Igyál sokat!

A hidratálás nagyon fontos, de ebben az esetben plusz előnnyel is jár: ha az ember sokat iszik, sokat kell wc-re mennie, ergo kétszeresen is jól jár, hisz iszik és mozog is. Ha pedig a vizet a konyhából kell hozni, esetleg egy ballon áll valahol az irodában, az is jó megoldás, ha kisebb poharat veszel magadhoz, így többször kell fordulnod a nap folyamán.

6. Nyomtass az iroda másik végére!

Ahelyett, hogy a legközelebbi nyomtatóhoz küldenéd a nyomtatást, küldd inkább a legtávolabbi felé. És persze menj is érte.

7. Ne csetelj!

Inkább állj fel, beszélj személyesen a kollégáiddal. Egyrészt megmozdulsz, másrészt növeled a társadalmi életed: igazi win-win szituáció.

 

Hozzászólnál? Facebook-oldalunkon megteheted!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek