Napi fél liter narancslé javítja a memóriát

A legújabb kutatások azt mutatták ki, hogy napi fél liter narancslé elfogyasztása javítja a memóriát, az agyi funkciókat és a reakcióidőt is az idősebb korosztálynál,  és nem csak az emlékezetre, de a beszédközpontra is jó hatással van. Ráadásul ezek a hatások már kevesebb mint két hónap alatt érezhetőek!

A Reading Egyetem 37 önkéntest kért meg, hogy naponta fél liter narancslevet igyanak meg. A kísérletben résztvevő 60-81 év közötti,  24 nő és 13 férfi arról számolt be, hogy nagyjából két hónapnyi narancslevezgetés után érezték a narancslé pozitív hatását. Mindezt a különböző felmérések is alátámasztották, átlagosan 8%-kal javult a résztvevők memóriája, reakcióideje és verbális képességei. A kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy nem azt tanácsolja, hogy mindenki kezdjen el narancslevet inni, hanem csak arra szeretnének rávilágítani, hogy a narancslé fogyasztásával lehet turbózni az agyat. 

A Daily Mail beszámolója nyomán az egész kutatás tudományos háttere egyébként az, hogy a narancslében és persze magában a narancs- és citrusfélékben kimondottan magas a flavonoidok aránya, ezek pedig - a kutatások szerint - pozitívan hatnak a memóriára és a kognitív funkciókra. Ugyanakkor a dietetikusok nem javasolják a napi fél liter narancslevet, ugyanis a gyümölcslevek többsége magas kalóriatartalmú és sok esetben cukrot is tartalmaz. Dr. Damiel Lamport, a kutatás vezetője ezért azt tanácsolja, hogy mindenki próbáljon minél több gyümölcsöt enni, és építsék bele napi étkezési rutinjukba a magas flavonoid tartalmú gyümölcsök fogyasztását.

GettyImages 179804399
Bsip / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek