Az átlagnál gyorsabban és egyre többen futunk maratont

Nemcsak bicajozásban és mosolygásban vagyunk a világ élmezőnyében: egy minden eddiginél nagyobb kutatásból az derül ki, hogy a magyarok közül egyre többen futnak maratont, és ráadásul egyre jobb eredményekkel. Egy nemzetközi kutatásban a Run Repeat 2009 és 2014 között 2.195.588 maraton adatait összesítette és készített belőle ranglistákat. 

Egyre többen futnak maratont

Kiderült, hogy a magyarok egy csomó mindenben az élmezőnyben járnak, ha maratonfutásról van szó. Kezdjük azzal, hogy 2009 és 2014 között világ szinten átlagosan 13,25%-ot nőtt a maratonfutás népszerűsége. Ezzel szemben itthon 92%-kal nőtt a futók száma, ezzel világszinten is 11. helyezést érjük el. A legdurvábbak egyébként az oroszok, ott 300%-os volt a növekedés, míg a svájciak eltunyultak, ők ugyanis 32.5%-kal kevesebben mennek el maratont futni mint az előző években. 

Lehetne több a nő

Azt is vizsgálták, hogy a résztvevő nemek között milyen az arány. Ez az érték az Amerikai Egyesült Államokban a legkiegyensúlyozottabb, ott 45-55% az arány a férfiak javára, a legrosszabb pedig Spanyolország, ahol úgy tűnik, hogy a nők nem igazán szeretnek ilyen hosszú távokat futni, ott a résztvevőknek csak 6,5%-a nő. Bár náluk sokkal jobban teljesítünk, a hazai 21százalékunkkal mégis csak 31. helyezést érjük el a listán. 

Gyorsabbak vagyunk, mint az átlag

2014-ben az átlagos idő 4 óra és 21 perc volt. Ehhez képest a spanyolok a leggyorsabbak, ők 3 óra és 55 perces átlaggal futották az elmúlt években a maratonokat, míg a Fülöp-szigeteken 5 óra 5 perc az átlag. A magyar eredmények egyébként bőven átlagon felüliek, ugyanis 4 óra 15 perc és 46 másodperc lett az eredményünk, amivel a résztvevő országok között a 24. leggyorsabbak lettünk. 

shutterstock 88204294
Shutterstock

A teljesítményen még javítani kell

Az átlagidők tekintetében azt is megnézték, hogy az évek során milyen tendenciát mutatnak az országok. Az izlandiak a legjobbak, ők ugyanis 5 év alatt annyit fejlődtek, hogy majdnem 24 percet javítottak az átlagukon. A kínaiak viszont több mint fél órát rontottak, de a magyarok is rosszabbul teljesítenek, igaz mi csak 14:54 perccel vagyunk gyengébbek, mint 2009-ben. 

A magyar nők lefutják a férfiakat 

A magyar férfiak 4 óra 12 perc alatt teljesítik a maratont, ezzel világviszonylatban a 30. helyezettek, mert például a leggyorsabb izlandi férfiaknak ehhez elég 3 óra 52 perc. A nők ezzel szemben a 11. helyezést érték el, ők 4 óra 28 perc alatt futnak. Ezzel egyébként még a görög férfiakat is lekörözik, ami azért elég szép teljesítmény, tekintve a maratonfutás eredetét. 

shutterstock 178585490
Shutterstock
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra