Otthon is elvégezhető HIV-tesztet dobtak piacra

A becslések szerint Angliában 26 ezer olyan ember van, aki HIV-fertőzött, de nem tud róla. Most viszont piacra dobtak egy otthon is elvégezhető tesztet, ami 99.7%-os biztonsággal mondja meg, hogy az illető HIV fertőzött-e. A teszt nem csak azért fontos, hogy mások ne fertőződjenek, hanem mert ha időben felismerik, jól kezelhető. 

A HIV-szűrés hazánkban ugyannévtelen, és létezik ingyenes formája is, mégis okoz legalább annyi kellemetlenséget, hogy el kell menni hozzá valahová, aztán lehet feszengeni a váróteremben azt találgatva, vajon hányan találgatják épp, miért ülünk ott. Ezt a kellemetlenséget szűri ki az Angliában most piacra dobott teszt, amiről a Daily Mail számolt be, és amihez mindössze az ujjbegyet kell megszúrni, egy hét várakozás helyett pedig már 15 perc múlva pedig megvan az eredménye.

Arról már írtunk, hogy Magyarországon a Kék Pont tűcsere programjának megszűnésével HIV-robbanásra lehet számítani, ahogy arról is, hogy a megelőzés és a felvilágosító kampányok nagyjából megszűntek. Így különösen fontos volna, hogy legalább rendszeresen járjunk szűrésre. Ez már csak azért is lényeges, mert felmérések szerint a HIV-fertőzöttek 40%-a legalább négy évig nem tud arról, hogy fertőzött. Ez időszak alatt viszont már maga is fertőz.

149191665
Alex Wong

Brigitte Bard, a tesztet kifejlesztő BioSure alapítója a lapnak azt nyilatkozta, hogy tesztjükkel lehetőség van arra, hogy bárki diszkréten, teljes anonimitásban, kényelmes otthoni körülmények között végezhesse el magán a tesztet. Pozitív teszt esetén természetesen szakemberekkel kell megismételni a vizsgálatot. Negatív teszt esetén a magas rizikófaktorba tartozóknak (akik pedig, figyelem, már rég nem csak a homoszexuális férfiak!) háromhavonta érdemes megismételtetni a tesztet. 

A cikkben említett teszt hazánkban ugyan egyelőre még nem elérhető, de más típusú, otthon végezhető szerencsére már nálunk is van

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek