Elkészült a bőr 3D-s térképe

A San Diegó-i Egyetem kutatói megalkották a bőr, pontosabban a felszínén található anyagok és egyebek 3D-s térképét, és van egy rossz hírük: minden kozmetikumnak és egyéb szernek nyoma marad, amit nap mint nap vagy rendszeresen használnunk. Nem véletlenül tanácsolják a szakemberek például azt, hogy hajmosás után is tiszítsunk arcot, mert a hajról lefolyó sampon és kosz  eltömítheti a pórusokat

Bár a bőrünk a legnagyobb szervünk, a környezetünkkel rajta keresztül érintkezünk, egyelőre nem tudunk eleget arról, hogy mi is zajlik a felszínén. Ezért is készítette el Pieter Dorrestein és csapata a fent említett térképet.

A kutatáshoz persze kellettek modellek is, mégpedig egy egészséges férfi és nő, akiket arra kértek, hogy a mintavétel előtt három napig ne zuhanyozzanak vagy használjanak bármilyen kozmetikai terméket - írja a Health. A két alany testének 400-400 pontjáról vettek mintát, és alapos vizsgálattal döntötték el, hogy a mintákban található anyagok emberi, mikrobiális vagy környezeti eredetűek-e.

A kapott eredményeket számítógépre vitték, és így alkották meg a bőr háromdimenziós térképét. Így derült ki, hogy hiába nem tisztálkodott a két tesztalany három napig, a mintákban található anyagok jelentős százaléka különböző kozmetikai és testápoló termékek (például sampon vagy naptej) volt. A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy ezzel a módszerrel utána lehet járni, a környezeti hatásoknak és vizsgált személy múltbéli, valamint jelenlegi szokásainak. 

A szakértők azt sajnos nem vizsgálták, hogy a bőrünkön maradó termékek mennyire károsak, hiszen nem ez volt a vizsgálat célja, de nem nehéz kikövetkeztetni, hogy kölcsönhatásba léphetnek a bőrünk természetes mikroflórájával, vegyük csak a különböző antibakteriális termékeket, amiket emiatt nem szabad ész nélkül használni. "Kiderülhet, hogy milyen tényezők befolyásolják vagy tartják fent a bőr ökoszisztémáját, gondolunk a személyes higiéniára, a szépségápolásra, valamint az is, hogy mindez milyen hatással van az egészségünkre, illetve különböző betegségek kialakulására" - vette fel Dorrestein.

Dr. Bradley Ford, az Iowai Egyetem munkatársa szerint semmi meglepő nincs abban, hogy a kutatócsoport megtalálta kozmetikai termékek nyomát a bőrön, hiszen meglehetősen sokat használunk ezekből. Az a kérdés, hogy ez rossz, jó, vagy nem is igazán számít. „A bőrünkön lévő baktériumokat nem zavarják a mikrobiális „szomszédaik”, és direkt vagy indirekt módon védenek meg minket a kórokozóktól. De a kölcsönhatásokat az embernél azért nehéz tanulmányozni, mert túl sok befolyásoló tényezőt kell figyelembe venni" - mondja. Hozzátette, ebben a háromdimenziós térkép segíthet, hiszen ezáltal nem egy mesterségesen létrehozott környezetben tudnak vizsgálódni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek