Ne dobja ki a cipősdobozban talált kis tasakokat!

Lehet, hogy a SILICA GEL elnevezés nem cseng önnek ismerősen, viszont ha azt mondjuk, ez az a kis tasak, amit minden cipővásárlás után megtalál a dobozban? A zacskót a legtöbben élből kihajítjuk, kevesen tudják ugyanis, hogy a cipő frissen tartása mellett (nedvességszívó és -megtartó hatásának köszönhetően) a szilikagél számos más dologra is felhasználható. Dr. David Elks terméktesztelő-specialista a Daily Mailnek adott tippeket. Nézze meg, mire használhatja a szilikagélt!

Hogy ne feketedjen be az ezüst

A feketedés leegyszerűsítve attól alakul ki, hogy az ezüst levegővel érintkezik. A levegő páratartalma viszont alaposan felgyorsítja ezt a folyamatot, így az ezüst étkészlet, de akár az ezüstből készült ékszerek tárolásánál is nyugodtan bevethetjük a szilikagélt – mégiscsak mutatósabb, mintha nejlonba csavarva tárolnánk őket.

543854275
Ullstein Bild / Europress / Getty

Edzőcucc szagmentesítésére

Dobjon be pár tasakkal az edzőtáskájába (vagy öltözői szekrényébe), ezzel csökkentheti az átizzadt ruhákból párolgó nyirkosságot és az ennek következtében kialakuló oroszlánszagot. A szakértő szerint a tornacipőnkbe külön is tehetünk párat.

A nesszeszer szárazon tartására

Ugye milyen irritáló, amikor nyaralásnál még egy utolsót zuhanyozna hazaindulás előtt, és így vizesen kell elraknia a tusfürdőt vagy a borotvát, hazaérve meg minden nyirkos a neszeszerben? A szilikagél – mivel tele van apró pórusokkal - a saját tömegének 20-40%-át képes megkötni vízből: fejben is kiszámolható, hogy a cipőkhöz és táskákhoz adott apró, 10 grammos tasak akár 4 gramm vizet is képes magába szívni. Azért ne bízzuk rá az egész munkát: szakértők szerint érdemes kitörölni a nesszeszert (vagy megtörölni a belekerülő dolgokat).

Nedves fürdőruháknál

Strandról hazafelé sokan csak bedobják a táskájuk tetejére vizes fürdőruhát, de előfordulhat az is, hogy hazautazásnál, a bőröndbe kerülnek még nedvesen, ha nem száradtak meg az utolsó fürdés után másnap reggelig. Ilyenkor pedig pár óra utazás után a bőrönd teljes tartalma dohosan szaglik, szóval az előbbi pontok alapján talán nem meglepő, hogy a fürdőruhák mellé is érdemes bepakolni a szagokat elnyelő szilikagélből. Természetesen a táskában vagy bőröndben található többi ruhadarabot vagy tárgyat megóvandó érdemes nejlonzacskóba tenni a nedves cuccot és velük egybe a szilikagélt.

A könyvek dohos szagának eltüntetésére

Bár sokan szeretik az öreg könyvek jellegzetes illatát, van az a szag, ami már nem kellemes: az, ha az öreg könyvek bedohosodnak. Jó hír lehet, hogy a nyirkosság miatti szagok ellen is bevethető a szilikagél – mégpedig úgy, ha egy táskába tesszük a könyveket és melléjük szórjuk a (fenti listát elnézve már-már mágikus erejű) golyókat.

107645543
Epics / Europress / Getty

Virágcsokor megőrzésére

A szilikagél segítségével könnyen kiszáríthatóak a növények, amelynek segítségével elteheti emlékbe mondjuk egy jól sikerült randi vagy esküvő "kellékét". Csak állítsa a virágokat egy műanyag zacskóba, melléjük pedig szórjon szilikagolyókat, akár annyit, hogy ellepje. Csodát azért ne várjunk, így sem fognak egy óra alatt kiszáradni a növények, de sokkal gyorsabban és alaposabban, mint szabad levegőn tennék..

A borotvapengék élettartamának meghosszabbítására

A szilikagélnek köszönhetően a borotvapenge is gyorsabban szárad meg, szóval nem kezd el rozsdásodni és hosszabb élettartama lesz. Persze időnként érdemes cserélni a golyócskákat, mivel az ő kapacitásuk sem véges.

Alig várja, hogy kipróbálhassa a fenti tippeket, de mostanában nem vett cipőt?

Szilikagélhez hozzájuthat a kisállatboltokban is: szilikonos macskaalom néven fut, 3-5-10 literes kiszerelésben vásárolhatja meg, szóval egy életre elegendő edzőcuccot, ezüstöt és menyasszonyi csokrot tud velük szárazon és szagtalanul tartani. De persze a cipővásárlásról se beszélnénk le, ilyen hasznos ügy érdekében nyugodtan vehet cipőket, sokat!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra