5 hajápolási módszer, amivel csak ront a helyzeten

A nők egyik legszebb, természetes dísze a haj, nem csoda hát, hogy sokan rengeteg időt, energiát és pénzt fordítanak arra, hogy igazán szép és egészséges legyen. És ha nincs szerencséjük, simán belefuthatnak néhány olyan tévhitbe is, amelyek régóta tartják magukat a köztudatban, pedig nemhogy jót tennének a hajnak, de csak rontanak az állapotán. A Women's Health összeszedte, miket ne próbáljon ki inkább. 

GettyImages 160992077
Anthony Lee / Europress / Getty

"A vágástól jobban nő a haj"

Ez az egyik alapvető tévedés, biztosan ön is belefutott már, főleg, ha amúgy is rendszeresen vágatja a haját. Nos, a haj átlagosan egy centit nő egy hónap alatt, de ha minden egyes alkalommal gyomorgörccsel ült a székbe, mert igazából nem szeretné, ha túl sokat vágna a fodrász, akkor most fellélegezhet. Jae Cardenas, a New York-i Sally Hershberger Downtown Salon fodrásza szerint ha a havonta egy (max másfél) centit növő hajából kéthetente egy keveset vágat, akkor az csak rövidebb lesz. Ha a cél az, hogy a sörénye hosszabb legyen, akkor bőven elég 6-8 hetente a végét felfrissíteni, és – figyelem, itt a lényeg! – erre sem azért van szükség, mert ettől gyorsabban nő a haj, hanem mert így megelőzhető a szálak törése és szétnyílása, és persze a frizura is rendezettebbnek hat. Besegíthet a növekedésbe a megfelelő táplálkozással is, ha sok fehérjét, és omega 3 zsírsavat fogyaszt.

"Az ősz hajszálakat nem szabad kitépni, mert csak még több nő helyettük"

Ahogyan azt valószínűleg ön is sejtette, ez is egy tévhit. A haj nem egy fura, matematikai egyenlet alapján őszül. Ha kitépi a szürke vagy fehér szálakat, akkor azok eltűnnek - egy időre. Aztán ugyanabból a hajhagymából ismét kinő egy ősz hajszál, és ha egyszer elkezdődött az őszülés, akkor igen, egyre több hajhagymából nő majd ősz hajszála, de ennek semmi köze ahhoz, hogy egyszer egyet kitépett. Az őszülés természetes folyamat, hogy kinél mikor kezdődik el, az genetikai adottság, úgyhogy vagy elfogadja, vagy a festékekhez nyúl, de sokat ellene nem tehet. Hogy mit eredményez ezzel szemben a tépkedés? Kopasz foltokat, ha elég kitartó, mivel az így eltávolított hajszál hagymája sérülhet, ami azt eredményezheti, hogy nem nő belőle újra haj. Na, ezt azért biztosan nem akarja.

GettyImages 93119538
John Lund/marc Romanelli / Europress / Getty

"A folyamatos használattól immunissá válhat a haja adott termékekre"

Igazából arról van szó, hogy azok a termékek, amik eddig dússá tették a fürtjeit, egy idő után nem használnak. Ez azonban nem azért van, mert a haja "immunitást" szerzett (haha), hanem két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy túl sokszor mos hajat, ezáltal a hajat és a fejbőrt borító természetes védőköpeny eltávolítása, valamint és a samponokban lévő vegyszer kárt tehet a loboncában. A másik ok, hogy az ilyen termékek sokszor tartalmaznak olyan anyagokat – mint például a szilikon – amelyek bevonják a hajszálakat. Ez eleinte kedvező hatású, ám ha folyamatosan ugyanazt a terméket keni a fejére, akkor ezek az anyagok felhalmozódnak, és pont ellenkezőleg hatnak, elnehezítik, zsíros hatásúvá teszi a hajszálakat.

"Vizes hajjal lefeküdni káros"

Ez a tévhit akkor igaz, ha erős gumival összefogja a haját, vagy ha nagyon hideg van a hálóban. Utóbbi esetben könnyen megfázhat, míg az előbbi esetben a haj törhet meg. Ám ha nedves hajjal, azt összefonva és lazán megkötve hajtja álomra a fejét, akkor az semmilyen gondot nem okoz – legfeljebb hullámos frizurával fog felébredni.

GettyImages 72665232
Sven Hagolani / Europress / Getty

"A kondicionálóval az egész hajat kezelni kell"

Tisztázzuk: a sampon használata arról szól, hogy a legzsírosabb részeket, a fejbőrt és a hajtöveket tisztítsa vele, hiszen a kosz itt tud a legjobban megülni, így a hajvégeket már nem kell olyan erősen dörzsölnie. A kondicionáló viszont pont az ellenkezőjére, a hajszálak felületének kezelésére szolgál, amelyek a fejbőr közelében még "fiatalok" és épek, de a hajvég felé egyre inkább szárazak, pikkelyesednek, a végük akár szét is nyílhat. A kondicionálót tehát csak a hajvégeken alkalmazza, és itt se dörzsölje erősen a tincseket, mert a nedves haj sokkal sérülékenyebb, erős dörzsöléssel csak ronthat az állapotán.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek