Ekcémával küzd? Mosogasson!

Bár a mosogatógép már egyre több háztartásban alapfelszerelés, a hagyományos, de melósabb módszereknek is megvannak a maguk előnyei. Egy, a Pediatrics című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint ugyanis ha kézzel mosogatjuk el az edényeinket, csökken az allergia kialakulásának veszélye. Ehhez kapcsolódik az a higiénia-hipotézis is, amely azt állítja, hogy manapság azért olyan sok a gyerekek közt az allergiás, mert túl tiszta a környezetük.

Az évek során több kutatás is bebizonyította, hogy gyerekkorban számos tényező (például a házban, ahol a gyermek élt, volt-e háziállat, evett-e halat, természetközelben élt-e, stb.) összefüggésbe hozhatóak az allergia kialakulásának alacsonyabb kockázatával. A legfrissebb vizsgálat szerint erre a listára felvehetjük a mosogatást is. "Ha már fiatalkorban találkozik a szervezetünk a baktériumokkal, az immunrendszerünk sokkal edzettebb lesz. Azt gyanítottuk, hogy ebben a mosogatás is szerepet játszik, de mivel nem tudtuk biztosra, ezért egy kérdőív keretében feltettük a kérdést" – mondta dr. Bill Hesselmar, a göteborgi Szilvia Királynő Gyermekkórház munkatársa, az előbb említett tanulmány egyik szerzője. 

455851946
Ute Grabowsky / Europress / Getty

Dr. Hesselmar és csapata több mint ezer 7-8 év közötti svéd gyermek szüleit és nevelőjét kérdezte meg. Az eredmények igazolták, hogy azoknál a családoknál, ahol inkább kézzel mosogattak, sokkal kisebb valószínűséggel voltak allergiásak a gyermekek, egészen pontosan negyedüknek (23%) volt korábban ekcémája, míg azokban a háztartásokban, ahol a gépi mosogatás volt a menő, a gyermekek 38%-ára volt ez igaz.  A szakemberek arra is rájöttek, hogy nem szükséges, hogy a gyermekek maguk mosogassanak el, elég, ha kézzel mosogatott evőeszközökkel és tányérokról esznek. Ez nem meglepő, hiszen egy korábbi kutatás pedig azt bizonyította be, hogy a mosogatógépek kevesebb baktériumot hagynak rajtuk, azt meg ugye, tudjuk, hogy minden háztartás legmocskosabb pontja a mosogató.

Érdekesség: a hasonló életmód miatt többek között a túlzsúfolt háztartás és az alacsony társadalmi-gazdasági státusz is összeköthető az említett betegségek ritkább megjelenésével, és nagyobb volt a különbség azoknak a gyereknek a javára, akik javarészt farmokról származó ételeket fogyasztottak.

A tanulmány egyébként számos kérdést hagy lezáratlanul: például azt, hogy a mosogatás miért csak az ekcéma alacsonyabb előfordulásával társul, és miért nem hat például az asztmára, vagy hogy miért ilyen egyértelmű az összefüggés, hiszen a kézi mosogatáshoz is szükség van mosogatószerekre, ráadásul ezek között is vannak antibakteriális termékek is. Hesselmar és csapata természetesen ezekre a kérdésekre is szeretné megtalálni a választ.

Oszd meg másokkal is!
Mustra