Elég ezt az egy dolgot megfogadnia, ha fogyni akar

Ha valaki elég elszánt, akkor nyilván nem okoz neki gondot, hogy kalóriát számoljon, kiporciózza az adagokat és megfossza magát minden élvezettől, ami az evés okozhat. Mindenki másnak viszont nehéz betartania az olyan diétákat és táplálkozási előírásokat, amik arról szólnak, hogy mit nem szabad enni. Van egy jó hírűnk, egy friss tanulmány szerint elég egyetlen dolgot megjegyeznie annak, aki fogyni akar, ez pedig a következő: egyen több rostot!

Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) ajánlása szerint aki egészségesen akar élni, annak egyáltalán nem vagy csak kevés sót szabad használnia, kevesebbet italozhat, ehet, és persze kerülnie kell mindent, amiben hozzáadott cukor van, és a sort hosszan lehetne tovább folytatni. Az Annals of Internal Medicine című folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint viszont majdnem ugyanolyan eredményes lesz a fogyókúra, ha csak annyit tesz, hogy 30 grammal több rostot fogyaszt naponta – írja a Huffington Post.

A kutatást vezető dr. Yunsheng Ma szerint ez jó hír azoknak, akiknek orvosi okokból kell fogyniuk, de képtelenek egyik pillanatról a másikra életmódot váltani. Több rostot nemcsak úgy lehet bevinni a szervezetbe, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, hanem a teljes kiőrlésű termékekkel és persze a csonthéjasokkal és a hüvelyesekkel is, és Ma szerint ezek még olcsóbbak is, mint a rostban szegényebb ételek, lásd hús- és tejtermékek. Egy közepes almában egyébként 4,4 gramm rost van, és a felnőttek számára ajánlott átlagos napi rostbevitel: 25-35 gramm, de az amerikaiak például naponta csak 15 grammot fogyasztanak.

shutterstock 215955502

Az egy éven át tartó vizsgálatba összesen 240 túlsúlyos, a metabolikus szindróma legalább egy tünetét mutató embert vontak be. A résztvevőket véletlenszerűen osztották be két csoportba, az egyik csapat a magas rosttartalmú diétát követte, míg a többiek az AHA előírásai szerint étkeztek. Tizenkét hónap után az első csapat átlagosan 2 kilót fogyott, míg a második csoport 2,7 kilogrammot. Igen, ez a érték valamivel nagyobb, de Ma úgyis lehet értelmezni az eredményt, hogy egy olyan fogyókúra, amely nem tilt és amit könnyebb követni, (majdnem) ugyanolyan hatásos, mint a bonyolult szabályrendszeren és korlátozásokon alapuló diéta.

A 12 hónap során mindkét csoport tagjainak csökkent a vérnyomása és az inzulinrezisztenciája, de sajnos mindkét csoportban volt egy-egy személy, aki időközben cukorbeteg lett. Ez nem a módszerek hibája persze, hanem az, hogy a kísérletbe beválogatott embereknél a túlsúly és a metabolikus szindróma miatt eleve nagyobb a kockázata ezen betegség kialakulásának.

shutterstock 207965218

Az International Food Information Council Foundation 2012-es felmérése szerint az emberek többsége úgy véli, egyszerűbb elkészíteni egy adóbevallást, mint kitalálni, hogyan is kell egészségesen étkezni, és a megkérdezettek 76 százaléka szerint a folyamatosan változó ajánlások miatt különösen nehéz eldönteni azt is, hogy mit érdemes elhinni. „Egyelőre még nem határozták meg, hogy meg kell találniuk azt az ideális mennyiségű információt ami segít megváltoztatni a viselkedést és amit képesek vagyunk befogadni és betartani" – nyilatkozta Ma.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra