Mutatjuk, hogyan fogyasszon csokit úgy, hogy ne hizlaljon

A csokoládéfüggők jól ismerik azt az érzést, amikor kedvenc édességük lágyan szétolvad a szájban – miközben boldogsághormonok milliói szabadulnak fel az agyban. A bársonyos állag a magas kakaóvajtartalomnak köszönhető, amit egyes csokoládégyártók olyan olcsóbb összetevőkkel helyettesítenek, mint a pálmaolaj. Az élmény persze ugyanolyan kellemes, amiről nehéz lemondani és amiért cserébe a plusz kalóriák miatti bűntudatot is vállaljuk.

Egy belga csokoládékészítő szerint azonban nemcsak szájon át fogyasztva élvezhető a csoki, sőt ha orrunkon át szippantjuk fel magát a kakaóport, akkor nemhogy nagyobb transzba esünk, mint a puszta ízlelgetés során, de még az elhízástól sem kell tartanunk.

A legális droghoz komoly eszköz is kell

Eredetileg egy 2007-ben rendezett Rolling Stone-partira készült az a csokiporszippantó készülék, amiből feltalálója, Dominique Persoone azóta már 25 ezer darabot eladott, hogy a csokifüggők gourmet módon is bűnözhessenek. A szerkezetbe egy csipet speciális, mentával és gyömbérrel vagy málnával kevert kakaóport kell helyezni, ami a ravaszra pöccintve az orrüregbe repül és mélyen beszippantva különleges élményt nyújt a használó számára.

Persoone találmányát a viktoriánus kori tubák ihlette, amit nagyapja dohány felszippantására használt. Szerinte mivel orrunknak fontos szerepe van az ízek érzékelésében, az ételpor orron át való beszippantása fokozza az ízélményt. De nem csak azt. "A mentol és a gyömbér rendesen bizsergetik és megnyitják az orrüreget, majd a mentol a légcsőbe áramlik, a kakaó hatása viszont kb. 15 percig az agyban marad - hatványozva ezzel a csokoládé fogyasztásának hatásait a szervezetben” - nyilatkozta a Reutersnek a csokiszakértő, aki korábban neves séfekkel együttműködve fejlesztette ki többek között a szalonnás-hagymás, osztrigás és a citromfű ízesítésű csokoládét.

„Beletelt némi tökéletesítgetésbe, hogy létrejöjjön a megfelelő állagú és összetevőkből álló kakaópor, mivel maga a hagyományos csokoládé túl száraz volt a felszippantáshoz. Mielőtt megszületett a végleges recept, kipróbáltam egy chilis mixet is, de az nem volt a legjobb ötlet” - vallotta be Persoone. Igen, baromira csípett.

Mennyire veszélyes?

A 45 euróért beszerezhető csokilövő szerkezet ugyan teljesen biztonságos, a csomagolásán az áll, hogy nem ajánlott a túlzásba vitt szippantás. Az orvosok persze joggal ellenzik bárminemű étel vagy folyadék orron át való fogyasztását, a megkérdezett szakértő nagyon udvariasan megfogalmazva bár, de kábé hülyeségnek találta: "A kakaópor vagy a gyógynövények felső légúti inhalálása fokozott nyálkatermeléshez, orrduguláshoz, köhögéshez, ziháláshoz vezethet - különösen asztmával vagy valamilyen tüdőbetegséggel küzdő személyeknél. Az összetevők irritáló hatása miatt az ilyen eszközök használata a tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát is emeli. Az étel egyébként arra való, hogy megegyük és ne felszippantsuk" - mondta dr. Robert Glatter, a New York-i Lenox Hill kórház sürgősségi orvosa a Fox News-nak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek