Másfél év várakozás egy csípőprotézis ára, ha nincs pénze

Remélhetőleg nem volt még rá szüksége, de ha mégis, akkor biztosan ismerős a helyzet, hogy ma Magyarországon egy MR vizsgálatra fél évet kell várnia, a gyógyító beavatkozásoknál pedig még ennél is többet. A közel tízmilliós lakosság 70%-a vesz igénybe rendszeresen járóbeteg-ellátást, ami évente 65-70 millió orvos-beteg találkozást jelent, a legfrissebb adatok szerint pedig az OEP által kezelt központi várólistán több mint 80 ezer beteg található. Kicsit régebbi statisztika, de szintén elképesztő számokról van szó: 2012-ben 842 000 CT, valamint 338 000 MRI vizsgálatot végeztek Magyarországon - olvasható a WEBBeteg sajtóközleményében. A helyzet pedig a jelek szerint csak egyre rosszabb lesz, szóval jó, ha elkezd spórolni, mert persze ezt is csak saját zsebből (azaz az adók és a tébé-fizetés után megmaradt) jövedelméből finanszírozva tudja megoldani.

Ki mire vár?

Több mint 25 ezren várnak szürkehályog-műtétre, ők átlagosan 263 napot. A szombathelyiek járnak a legrosszabbul: ott kereken 600 nap múlva végzik el a beavatkozást. Csípőprotézisre átlagosan 489 napot, térdprotézis műtétre pedig 766 napot kénytelenek várni a betegek. A három beavatkozásra összesen több mint 43 ezren készülnek.

Az egészségpénztár adatbázisában ugyan nem rögzítik a különböző képalkotó diagnosztikai vizsgálatok várakozási idejét, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a finanszírozott ellátásban CT-re 2-10 hetet, MR-vizsgálatra 2-6 hónapot, ultrahangra pedig akár 4 hónapot is várhat a beteg. 2007-től a PET CT vizsgálatok várólistáját az Országos Vérellátó Szolgálat Központja irányítja. Ebből az adatbázisból kiderült: egy 2014. október 13-án jelentkezett beteg 2015. január közepére kapott időpontot. A legtávolabbi időpont 2015. március 6. Egy tavaly novemberben bejelentkezett páciensnek így négy hónapot kell várnia a PET CT vizsgálatra.

170793255
Theo Heimann / Europress / Getty

Mi van, ha valaki nem tud várni?

A fekvőbetegek és a sürgős esetek szerencsére még megkapják az azonnali ellátást, a járóbeteg-ellátás keretében azonban heteket, hónapokat várhat a páciens, amire megkapja a vizsgálatok eredményeit vagy sor kerül a szükséges orvosi beavatkozásra. Így nem csoda, ha a felmérések szerint a 35 év alatti felnőttek 82 százaléka már vett igénybe magánorvosi szolgáltatást. Ez a döntés azonban szoros összefüggésben áll a jövedelmi helyzettel, hiszen ezek a szolgáltatások többnyire nem olcsók. Így elsősorban a magasabb jövedelemmel rendelkező és felsőfokú végzettségű megkérdezettek veszik igénybe az ilyen magánfinanszírozású, ám cserébe egy-két napon belül elérhető orvos-beteg találkozókat.

Egyre népszerűbb megoldást jelentenek a magán egészségbiztosítások, hiszen a váratlan, nagyobb összegű kiadások ellen jó megoldást nyújthatnak a diagnosztikai és számos terápiás beavatkozást is fedező, várólista nélkül igénybe vehető magánbiztosítások. Előnyösek, mert nincs beutaló, nincs várólista, előjegyzés alapján, 1-3 napon belül elvégzik a szükséges vizsgálatokat, sőt, minimális a rendelőben történő várakozás is, illetve kiiktatható a hálapénz intézménye. A biztosítási díjak az egyéni igények alapján állíthatóak össze a különböző biztosítóknál, de pl. egy orvosi konzultációt, szűrővizsgálatokat, laborvizsgálatot, szakorvosi vizsgálatot és ambuláns műtéteket korlátlanul biztosító csomag már havi 5-10 ezer forinttól is elérhető.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra