2015 legfittebb tippjei

2014-ben számos új edzésformát kipróbáltam, igazi elkötelezett művelője, oktatója és hirdetője lettem a funkcionális tréningeknek. Ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk és megjósolhassuk 2015 trendjeit, ismernünk kell a tavalyi év legmenőbb sportprogramjait, edzésőrületeit.

A 2014-es év nagy kedvencei és meglepetései voltak a bombaként berobbanó funkcionális tréningek és a saját testsúlyos gyakorlatok. Nem lesz ez másképp a 2015-ös évben sem. A funkcionális tréningek lehetőségei kimeríthetetlenek, a saját testsúlyos gyakorlatok pedig tovább mutatnak egy pillanatnyi kockáshas projekten. Ezek a programok javítják a test összképét, miközben fogyunk, szálkásodunk javul az egyensúlyunk, a testtartásunk és az ízületeink is fokozatos, kíméletes terhelésnek vannak kitéve. Itt mindenki csak annyit és azt edz amennyit bír, illetve amennyi jól esik neki, de mégis úgy, hogy ott van a közvetlen edzőtársak biztató és erőt adó jelenléte és drukkolása.

76795 308914102584423 275345257 n
Nagy Miklós Zoltán / Four Finger Photo / www.extremefitnessphoto.co.uk

1. Saját testsúlyos gyakorlatok

Az elnevezésben is benne van, hogy eszközök nélkül (vagy csak segédeszközként használt eszközökkel) végzünk gyakorlatokat a saját testünk súlyát felhasználva. Praktikussága abban rejlik, hogy ezekhez a gyakorlatokhoz nem kell edzőterem, bárhol és bármikor végezhetjük, ráadásul kíméletes az ízületekkel, így a lehető legkevesebb sérülési kockázatot rejt magában. Túlsúlyosok, idősek és gyerekek is végezhetik a gyakorlatokat. Persze itt is vannak könnyebb és nehezebb feladatok, így tartsuk be a fokozatosságot, vagyis a könnyebb gyakorlatsoroktól haladjunk a nehezebbek felé, és minden esetben törekedjünk a pontos, koncentrált kivitelezésre. Egy 15-30 perces intenzív edzés, hatékony a kalóriák elégetésében, az izomépítésben, a fittségi állapotunk növelésében. Ráadásul, ha csoportosan, edzővel végezzük kellemes, vitalitásban gazdag program is lehet.

2. Funkcionális edzés

Kezdetben a rehabilitáció része, és olyan gyakorlatokból áll, amely segítségével az egyént a mozgásszervi sérülés után fejleszthetik. A funkcionális tréning alapja a testünk teherbíró központjának - elsősorban a hasizmoknak, a hát ágyéki és gerinc melletti szakaszának - a fejlesztése, vagyis más néven a core izmok megerősítése. A funkcionális tréningforma folyamatosan fejlődik, átalakul, miközben szem előtt tartja az egyén mozgásszervi fejlesztését a sérülések elkerülésével, illetve azok regenerálásával. Az ilyen típusú edzések során jobb motorikus (mozgásos) minták leképezésére leszünk képesek, csökkennek a sportsérülések. Sőt, összehasonlítva a súlyzós edzéssel, a tudományos mérések alapján 56%-os erőnövekedés mutat, 196%-ban javul az egyensúlyérzék és a motorikus képességek és 30%-ban csökken az ízületek terhelése.

phoca thumb l imgp3121
Spartan Fitt

3. Body & mind

Ebbe a csoportba számos olyan edzésformát besorolhatunk, amelyek a rohanó világunkban a stresszkezelést segíti. Ide tartozik a jóga, a pilates, a stretching, gerinctréning, body art és így tovább. Azt vettem észre, hogy egyre többen lesznek követői ezeknek a mozgásformáknak, amelyek az alakformáláson kívül a test tonizálásának, a nyújtásnak és a relaxációnak az együttesével adják egészséges életmód zálogát, miközben nagyobb szerep jut önmagunk megismerésének, a testi érzékleteknek és az önmegerősítésnek. Ezek által a gyakorlatok által tisztában leszünk a saját képességeinkkel és határainkkal.

Az újévi fogadalmak buktatói

Itt az újév, sokak által egy új, egy jobb, egy egészségesebb élet, év kezdete. A fogadalmakkal soha nincs is hiba, csak a megtartásukkal. Az első és alapvető probléma mindig az, hogy minden fogadalmunkat valamihez kötjük. Alapvetően én úgy gondolom, hogy hiányzik a tényleges elhatározás, valamint az erő és a kitartás, hogy végig csináljuk azt, amit elterveztünk. Továbbá hiányozhat az azonnali eredmény, a visszaigazolás, ami további erőt adna a folytatáshoz. A másik nagy hiba a csak most az egyszer még, vagy majd ennyivel többet edzem, vagy, hogy holnap majd ennyivel kevesebbet eszem. 

A várva várt eredmény több tényezőtől függ. Ezek a következőek: meddig éltünk tétlenségben, sport nélkül, mennyire hagytuk el magunkat, mennyi plusz kilót hagytunk felkúszni a testünkre, mennyi idősek vagyunk, mit és mennyit sportoltunk korábban, mennyire vagyunk eltökéltek és fanatikusak ahhoz, hogy végig csináljuk azt, amit elterveztünk és elkezdtünk.

Egy biztos, a fogadalmakat csak kemény elhatározással lehet megtartani és ne arra keressünk kifogást, hogy mit, miért nem teszünk meg, hanem arra, hogy miért és, hogyan álljuk a sarat, hogy minél hamarabb és könnyebben átlendüljünk a kezdeti nehézségeken.

A teljes bejegyezést itt olvashatja el!

4. Digitális edzés

Amikor elkezdtem a sportolói pályafutásom, elképzelhetetlen volt, hogy lesz egy olyan világ is, ahol már minden megoldható a modern technikával. Nem hittem volna, hogy lesz olyan megoldás, ahol edzéstervet, étrendet tölthetek le pár másodperc alatt egy olyan kütyüre, amit mindig magammal vihetek, vagy a telefonommal kiértékelhetem a futásom, sőt, ha akarom posztolhatom a közösségi oldalakon. A Nike cég úttörő ebben, célja az, hogy minél több embert vonjanak be az edzésekbe, minél több embert csatlakoztasson egy olyan kommunikációs csatornára, ahol a leggyorsabban elérhetők a legfrissebb egészségügyi trendek és információk. Olvastam, hogy a Nike Running alkalmazásét 9 millió, a Nike Training appját pedig több, mint 16 millió nő töltötte le. 

5. Senior tréning - edzések időseknek

A rohanó világunk az idősebb korosztály számára is meghozza azt az edzésformát, amiben ők is kedvüket lelhetik. Az idősek számára az ilyen típusú tréningek az életkoruknak, egészségi állapotuknak megfelelő edzéseket biztosítanak. Az idős korban jelentkező izomvesztés problémája lett a fő kulcskérdés. A nyújtási technikák jó hatással vannak a beszűkült ízületekre és a gerincoszlop mozgékonyságára. Ráadásul a rendszeres sport hihetetlen gyorsasággal javítja az életminőséget a vitalitást, a közérzetet és a hangulatot. Napjainkban már egyre több helyen lehet 50 év feletti csoporthoz csatlakozni. Elég egy kis búvármunka az interneten vagy egy ezzel foglalkozó újságban, és máris kitárulkoznak a lehetőségek az idősebbek számára is.

Bánkuti Gabriella

Bánkuti Gabriella Kaposváron született, édesanyja élsportoló volt. 13 évig atletizált, majd számos sportot kipróbált. Jane Fonda dereka és lába megbabonázta, ezért döntött úgy, hogy fitneszmodell lesz. Pár év alatt magyar bajnokká és világbajnokká vált. 2007-óta tanít az IWI-ben (International Wellness Institute), annak vezető tanára. Emellett felkészítő edzője a paralimpikonoknak, és az utánpótlás-nevelésben is részt vesz. A Bánkuti Team égisze alatt 40 versenyzője van. 2011-ben megkapta a legjobb funkcionális tréner címet. Jelenleg a Spartan Fighter és a Spartan Girja funkcionális tréningek masters trénere. A legkedveltebb szakterülete az étkezés, táplálékkiegészítés.
 
Kérdezne tőle? Ne tartsa magában!
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek