Besokallt a tömegtől? Menjen Grönlandra!

Ha elmenekülne egy kicsit a világ elől, mert elege van az újévi turistákból, vagy szeretné kipihenni az ünnepek alatti sürgés-forgást, de a gyerekkori rejtekhelyek már nem olyan nyugisak, mint voltak, akkor ezt a térképet bátran használhatja útmutatónak.

A Föld legmagányosabb helyeit bemutató kartogramot – számértékek térképszerű ábrázolását – az a Benjamin Hennig készítette, aki a Views of the World oldalon található összes ilyen különleges szemléletű térkép megtervezéséért felelős.

Mi az a kartogram?

A kartogram egy olyan torzított térkép, amelyen a területi egységek térképe nem a valós földrajzi területtel, hanem valamilyen más változóval, például a területen élők létszámával arányos. Ez a vizualizációs eszköz alkalmas például gazdasági, etnikai és társadalmi viszonyok ábrázolására.

A legmagányosabb szó azonban itt nem azt jelenti, hogy a térkép a legsűrűbben és legritkábban lakott területeket ábrázolja. Ehelyett a geográfus arra szeretett volna rámutatni, hogy melyek a legtávolabbi helyek a Földön. De mégis honnan számítva?

Hennig egy adott ponttól legközelebb eső nagyváros (legalább 50 ezer lakos) eléréséhez szükséges időt számolta ki először, majd ehhez igazodva méretezte át a cellákat a térképen. Minél nagyobb egy cella, annál tovább tart eljutni a legközelebbi nagyvárosba. Jól látható a kartogramon, hogy a legnagyobb, vagyis "legtávolabbi" terület Grönland, ami mellett az olyan sűrűn lakott országok, mint India, szinte teljesen eltűnnek.

MapOfALonelyPlanet
viewsoftheworld.net

“A kartogram kiemeli azokat a területeket, amelyek szinte teljesen elhatárolódnak a globalizáció zsugorító, káros hatásaitól” - állítja Benjamin Hennig a weboldalán. “Ez a világtérkép az ellenkezőjét mutatja be annak az általános felfogásnak, ahogy ma a globalizációról és egy minden szinten összekapcsolódó Földről beszélünk, miközben teljesen megfeledkezünk annak egyes részeiről.”

Ha tehát igazi magányra, csendre és nyugalomra vágyik, jobb, ha nem hagyja otthon a nagykabátot...

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra