Bevált tippek a karácsonyi pluszkilók leadására

Az egyik legnehezebb dolog az elkerülhetetlen karácsonyi édességdömping után, hogy megálljt parancsoljunk a szervezetnek, amikor rendszerint még jóval az ünnep után is hegyekben áll otthon a sok finomság. Minden évben jön a felismerés az ünnepek után: pár kiló már megint felcsúszott, és bár ezek alig észrevehetőek, érezzük, hogy valami nem stimmel. És azzal is mindenki tisztában van, hogy óriási önmegtartóztatás kell ahhoz, hogy ne tömjük magunkba a maradék zserbót, bejglit, csokoládét. Ha gyorsan le akarja dobni ezt a pár kiló pluszt szilveszterig, és még jövőre is az idei ruháit szeretné hordani, nem árt azonnal hozzálátnia!

Van pár ötletünk, amiket ha megfogad, biztos lehet benne, hogy a lehető legjobb formájában köszöntheti az új esztendőt. Íme:

Tüntesse el a maradékot!

Ha nem tünteti el a lakásból az édességeket, biztos lehet abban, hogy még akkor is rájár, ha megtiltja magának, így hát a legjobb a drasztikus megoldás: ha megszabadul tőlük. És nem úgy, hogy egyszerre falja fel az összeset: szedje össze az összes csokoládét, cukorkát, süteményt (a sósakat is!), helyezze őket kis csomagokba és adja oda a rászorulóknak vagy bárkinek, aki szemben megy önnel az utcán. Mivel badarság lenne ételt kidobni, ez a legjobb megoldás, ráadásul amellett, hogy jobban fogja magát ettől érezni, valakinek biztosan szebbé teszi a napját. Persze, ha Anyu süteményeiről van szó, azokat vétek lenne továbbadni, egyszerűen csak fagyassza le őket – de lehetőleg ne a saját mélyhűtőjében! Ezzel elkerülheti, hogy mindent felfaljon, hogy a pluszkilókat csak tovább gyarapítsa. Ha egész évben nem hiányzik ez a rengeteg édesség, azután sem fog, hogy továbbadta őket. 

ji6303888 101

Szerezzen be gyömbért, zellert és csilipaprikát!

Ezek a zöldségek méregtelenítő és zsírégető hatásúak, együttesen használva pedig elképesztő módon gyorsítják fel az anyagcserét, és közben arra is képesek, hogy a kritikus részeken megült zsírlerakódást is felbontsák. Ha rendszeresen fogyasztja ezt az italt, és közben odafigyel az étkezésére is, biztos lehet abban, hogy egy hónapnál rövidebb idő alatt megszabadul pár kilótól, ugyanis ezek az alapanyagok a legnagyobb ellenségei a zsírnak. 

Egy pohár (2-2,3 dl) italhoz ezekre lesz szüksége:

  • 1 csésze 100%-os paradicsomlé 
  • 1/4 csésze frissen facsart citrom leve
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 csilipaprika
  • 2 zellerszár

Mindent tegyen turmixgépbe, pépesítse össze és igya meg. Napi háromszor fogyassza az italt – a főétkezések között. Ha ügyes, nem is kell minden alkalommal pepecselnie vele: akkor jár a legjobban, ha több adagot készít el egyszerre, hiszen jól lezárva több napig is simán eláll a hűtőben.

Menjen el kocogni!

A futás alakítja legszebben az izmokat, és emellett a lelkiállapotra is pozitívan hat. Szóval, ha úgy érzi, borzasztóan szüksége lenne egy kis édességre, hogy az endorfinszintje megemelkedjen, zabálás helyett inkább kocogjon egyet. Válassza ki kedvenc zenéjét, és annyit kocogjon, amennyi még jólesik. Az edzés végén biztosan nem a csokoládén jár majd az agya, hanem azon, hogy milyen büszke magára, hiszen két, sőt, sok legyet ütött egy csapásra: nem evett fölöslegesen, tett az egészségéért, az alakjáért, és ráadásul még fel is frissült! A mozgással ráadásul stimulálható az endorfintermelődés, hiszen amikor a szervezet fárad, védekezésül megindul az endorfinszint-emelés a fáradtság csökkentésére. Ne ijedjen meg akkor sem, ha esik az eső vagy a hó, ilyenkor is élvezhető a futás, csak tudni kell, hogyan fogjon hozzá. Egy 20 perces kocogással akár 180 kcal-t is elégethet!

Számolja a kalóriákat!

Saját tapasztalat alapján állítom, hogy igenis hasznos a kalóriák számolgatása, de persze, ezzel nem lehet megelégedni, azt is tudni kell, hogy a bevitt étel mennyi zsírt, szénhidrátot és fehérjét tartalmaz. A legjobb, ha fehérjéből viszi be a legtöbbet, aztán jöhet a szénhidrát, végül a zsír. Például egy 1000 kilokalóriás adaggal minimum 44 gramm fehérjét, maximum 140 gramm szénhidrátot és maximum 40 gramm zsírt érdemes bevinni. Ha ezt tartani tudja, és még edz is mellette, biztos lehet a fogyásban. (Nem mindenkinek elég persze az ezer kcal, főleg, ha rendszeresen is sportol. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy mi a megfelelő a szervezetének, illetve érdemes szakértő tanácsát is kikérni.)

Mutatunk egy laktató, változatos, de mégis kevés kalóriás napi menüt:

  • reggeli: tükörtojás 4-6 tojásfehérjéből, kevés zsiradékon megsütve, savanyúsággal.
  • ebéd: pulykamell (250 g) görög joghurtos és kefires pácban, édesburgonyával (150 g).
  • uzsonna: kevés zsiradékon párolt sárgarépa (1 szál), fehérrépa (1 szál), paszternák (1 kisebb szál), sütőtök (50 g) és cékla (100 g), kevés parmezánsajttal a tetején. Körülbelül 220 kcal.
  • vacsora: pulykamellsonka salátával. A saláta bármilyen lehet.

Ez a menü körülbelül 1100 kilokalóriát, 133 g fehérjét, 75 gramm szénhidrátot és 30 gramm zsírt tartalmaz.

shutterstock 84245965

Tipp: a tükörtojást érdemes – szilikon kenőecsettel bezsírozott – teflonserpenyőben sütni. Így kevesebb zsiradék szükséges a sütéshez. A pulykamellhez, keverjen össze 1 dl görög joghurtot 1 dl kefírrel, 1 evőkanál olívaolajjal, zúzzon bele fokhagymát, törjön bele borsot és sózza meg. Tegye a felszeletelt pulykamellet és a krumplit jénaiba, öntse rá a szószt, fedje le alufóliával, amíg a krumpli meg nem puhul. Utána vegye le a fóliát, és magas hőmérsékleten süsse meg az egészet. Ha az étkezések között megéhezik, nyugodtan megehet egy savanyú zöld almát vagy egy grapefruitot.

Kerülje a zsíros és nehezen emészthető ételeket!

Tápanyagokban gazdag ételeket válasszon, és igyekezzen minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Ezek – amellett, hogy egészségesek és nem hizlalnak – hamar telítenek is, így egyből kevesebb kalóriát visz be a szervezetébe. Persze a gyümölcsöknél számoljon a cukortartalommal is.  

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek