Így triplázhatja meg az edzés hatékonyságát

Jó hírünk van azoknak, akik most kapnak észbe, hogy az ünnepek alatt sem ártana formában tartani magukat, de a családi programok miatt egyre kevesebb idejük jut a sportolásra: nem kell feltétlenül hosszú órákat eltölteni az edzőteremben ahhoz, hogy zsírt égessünk vagy szálkásítsunk. Ha ön épp nem időmilliomos, de szeretne lelkiismeretesen mozogni, akkor néhány apró trükkel könnyen megsokszorozhatja az edzések hatékonyságát.

30-40 perc bőven elég

Az egészséges életmódot folytatók hajlamosak másfél-két órát is eltölteni a konditeremben a speciális gyakorlatsorozatok és a pihenőidők betartása miatt. Ha önnek erre nincs ideje, kapcsoljon turbó üzemmódba! Természetesen azoknak, akik eddig hanyagolták a mozgást, nem szabad rögtön megterhelő gyakorlatokkal indítaniuk. Az intenzív testmozgást kezdőknek érdemes megalapozni néhány hét kocogással vagy biciklizéssel.

shutterstock 207016756

„A rövid és intenzív testedzésbe sokféle mozgásforma beletartozik, legyen az úszás, futás vagy súlyemelés. Ilyenkor persze nem maximális súlyokkal dolgozunk és fontos, hogy legyen nagyon minimális a pihenőidő az egyes gyakorlatsorok között" – magyarázza szakértőnk, Hazadi Judit Nóra személyi edző. „A kardioedzések alatt nagyobb a kalóriafelhasználás, jobban dolgozik a szív és a tüdő, így folyamatosan növelhetjük azok kapacitását. Kezdő sportolóknak, 35 év felett, illetve szervi-mozgásszervi betegeknek kizárólag terheléses vizsgálat utáni orvosi engedéllyel ajánlott az intenzív testmozgás. Számolni kell azzal is, hogy kezdőknél lehetséges az első alkalom utáni motivációvesztés vagy esetleges sérülések.” Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy a testedzés ne legyen kényszer, hanem egy élvezetes kikapcsolódás, de az eredményeken felbuzdulva ne essen át a ló túloldalára se.

Fogyasszon több fehérjét, „jó” szénhidrátokat és vizet!

Mivel izomrostjaink egyik építőköve a fehérje, mind az erőnléti, mind a kardioedzések mellett nagyon fontos a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele szervezetünkbe. Minél nagyobb az izomtömeg, annál jobban tudunk zsírt égetni és lassítani az öregedési folyamatot. A fehérje önmagában azonban nem elég. Elsődleges energiaforrásunk a szénhidrát, ami energiát ad szerveink megfelelő működéséhez, a napi tevékenységek elvégzéséhez és a sportoláshoz, de nem mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk azt. Válasszunk olyan összetett szénhidrátokat, mint a barna rizs, az édesburgonya vagy a zabpehely. A megfelelő szénhidrátok hiányában depressziós állapotok, rosszkedv, gyengeség és motivációvesztés, de akár szervi problémák is kialakulhatnak – figyelmeztet Hazadi Judit Nóra. A megfelelő ételek elkészítése mellett a folyadékbevitelre is oda kell figyelnünk. A víz nemcsak a hidratáltság miatt elengedhetetlen a szervezet számára: feladata a táplálékok szállítása a megfelelő szervekhez, a vér- és nyirokkeringés javítása, a vérnyomás és a szervezet belső hőmérsékletének szabályozása, a megfelelő anyagcsere biztosítása és természetesen a méregtelenítés – fűzi hozzá a szakértő. Arról, hogy pontosan mivel is érdemes magát egy kiadós edzés után jutalmaznia, itt olvashat részletesebben.

Ne féljen a nagy súlyoktól!

Tévhit, hogy a nagy súlyokkal való edzés kizárólag az izomtömeg növelésére jó. „Kezdőknek természetesen először kisebb súlyokkal kell dolgozniuk, amit folyamatosan növelhetnek a szebb forma és testtartás, az önbizalom, a hatékonyabb zsírégetés és a jobb kondíció elérése érdekében. A megszokotthoz képest nagy súlyokkal való edzés hatékonyabb kalóriafelhasználást jelent: ha egy kétkilós súlyzó emelgetésével x kalóriát égetünk el, akkor a négy kilogrammos súlyzóval nagyjából ennek dupláját, azaz minél nagyobb súlyokkal edzünk, annál hamarabb érjük el a kívánt súlyt és alakot. A nőknek sem kellene annyira tartaniuk a súlyemeléstől; nem lesznek vastagok a karok, hiszen az izomnövelésért keményen meg kell dolgozni, másrészt bennünk nincs annyi növekedési hormon, mint a férfiakban, így nem is tudunk rövid távon hatalmas izmokat építeni" – magyarázza a szakember.

shutterstock 135378653

Ne legyen unalmas!

A monoton, változatlan tempójú vagy erősségű terhelést a szervezet egy idő után megszokja és optimalizálja az energiafelhasználást, ezért a hatékony zsírégetés folyamata igen hamar lelassul, teljesítményünk megtorpanhat. A különböző mozgásformák vegyítése és az intenzitás fokozása azért fontos, mert testünk nem szokik hozzá egy adott gyakorlatsorhoz vagy tempóhoz, illetve egy-egy izomcsoport akkor fog minden irányban egyszerre fejlődni, ha több szögből éri terhelés. A futáson is egyszerűen lehet változtatni: egyszer állandó intenzitással, máskor intervallum (gyors- és lassú tempójú szakaszok váltakozása) edzéssel színesíteni azt.

A maximális hatékonyság és változatosság érdekében érdemes beiktatni a heti edzéstervbe erősítő és kardió napokat egyaránt, mert e két sportfajta együttes alkalmazása hoz igazán gyors és gyümölcsöző eredményt. Mindkét mozgásformának más az „üzemanyaga", mindkettő fejleszt valamit a célunkért és egészségünk megőrzéséért: a kardiózás – amellett, hogy fogyaszt – elsősorban a szív és a tüdő kapacitását, azaz az állóképességet növeli, míg az erősítés formál, zsírt éget, nem engedi az anyagcsere-folyamatokat lelassulni, ráadásul a csontokat is sűrűsíti. Egy elhízott, körte formájú nő futással lehet, hogy fogy, de csak kisebb körte lesz. Az esztétikum javításáért, az alakformálásért az erősítés a felelős.

Szuperszériák

Edzőtermekben gyakran hallani ezt a szót haladó vagy profi testépítők szájából. „A szuperszett vagy szuperszéria két gyakorlat kombinált, pihenés nélküli végrehajtását jelenti. Ez sem tipikus izomtömeg-növelő, hanem szálkásításra és fogyáshoz ajánlott módszer, de csakis haladó sportolók végezzék, mert ezek a gyakorlatok rendkívül fárasztóak” – tanácsolja az edző. A szuperszéria fókuszálhat egyetlen – csak váll, csak hát vagy csak hasizom – vagy több izomcsoport formálására. Azonos izomcsoport, például a mellizom erősítésénél végezzünk egy toló és egy nyújtó gyakorlatot (fekvenyomás tárogatással). Együttható izom lehet a mellizom a tricepsszel, vagy a hátizom a bicepsszel, bár ezek a párosítások nem túl gyakoriak. Ellentétes (antagonista) izmok edzése például az, amikor a bicepszünket eddzük felváltva a tricepsszel, a lábbicepszet a négyfejű combizommal, vagy a mellizmot a hátizommal. A szuperszett kiváló kalóriafelhasználó, változatos és robbanékony edzésforma, aminek lényege, hogy új ingert kapjon a test ahhoz, hogy érdemben reagáljon is arra.

stockfresh 85936 group-of-people-weight-training-at-gym sizeM

Használja ki az emelkedőket!

De csak óvatosan. „Dombos területen kerékpározni hatékony zsírégető és lábformáló gyakorlat, futóknak viszont egyáltalán nem ajánlom hosszú távon, mert rendkívül terheli a térdet. Ha csak ritkán, mértékkel van beépítve a kardioedzésbe, akkor nincs gond, de a rendszeres lejtőn vagy emelkedőn való futás sajnos előbb-utóbb sérüléshez, nagymértékű kopáshoz vezethet" – figyelmeztet Hazadi Judit Nóra.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek