Még mindig nem mindegy, mivel szárít kezet

Nem, még nem zárult el a papírtörlők és az elektromos kézszárítók harca, sőt, újabb front is nyílt a csatában egy friss kutatásnak köszönhetően. A bevásárlóközpontokat járva már biztosan ön is találkozott az új típusú, szupergyors, légfüggönyös kézszárítókkal. A Leeds-i Egyetem kutatóinak van egy rossz hírük azok számára, akik a papírtörlők és klasszikus kézszárítók helyett inkább ezeket a készülékeket részesítik előnyben. Az időzítésük pedig tökéletes, hiszen az adventi időszakban tömegek özönlenek majd vásárlás közben a nyilvános vécékbe.

Korábbi vizsgálatok szerint egy vécélátogatás után mindenkinek több száz millió baktérium marad a kezén, és ezeket szépen átviszi más felületekre, főleg, ha nem mos rendesen kezet. Mark Wilcox, a Leeds-i Egyetem Orvostudományi karának oktatója és munkatársai szerint a kézmosás nem segít önmagában, és az sem mindegy, hogy mivel szárítjuk meg a kezünket. Az ő felmérésükben pont a legmodernebb készülékek végeztek a legutolsó helyen.

A vizsgálatban résztvevők kezére olyan Lactobacillus baktériumokat vittek fel, amelyek ártalmatlanok, de általában nem találhatóak meg a nyilvános vécékben – írja a Daily Mail. Vagyis ha sikerült kimutatni ezeket a mikroorganizmusokat a levegőben, akkor azok nagy valószínűséggel csak a részvevők kezéről kerülhettek oda. Amikor pedig mintát vettek a levegőből, e baktériumok száma ötször magasabb volt az új típusú készülékeknél, mint a hagyományos kézszárítók környékén, és 27-szer magasabb, mint a papírtörlők mellett.

shutterstock 187017053

És ez nem minden, az ilyen típusú kézszárítók mellett a Lactobacillusok sokkal tovább jelen voltak: állítólag még öt perccel azután is ki lehet mutatni őket, hogy a tesztalanyok befejezték a kézszárítást, és negyedórával később is találtak még belőlük.

Az egyik szóban forgó gyártó, a Dyson természetesen azonnal közölte, hogy a kutatók módszere hibás volt, és más szakértők véleményére hivatkoznak melyek bezzeg azt mutatták ki, hogy az ő készülékeik ugyanolyan higiénikusak mint a papírtörlők, csak sokkal gazdaságosabbak és környezetkímélőek

Ezért csukja le az ülőkét

Dr. Lisa Ackerley, a brit Közegészségügyi Királyi Társaság tagja szerint érdemes az öblítés előtt lecsukni a vécéfedelet is, mert a víz több méteres körzetben is szétfröcsköli a csészében tenyésző kórokozókat. "Az ülőkére és a vécépapírra is kerülhet belőlük, majd innen a kezünkre és egyéb felületekre" - nyilatkozta Ackerley, aki szerint használat előtt érdemes antibakteriális kendővel áttörölni a vécéülőkét.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra