Refluxos? Felejtse el a futást.

A túlsúly, a kóros soványság, a családi halmozódás mind-mind belejátszhat abba, ha valaki refluxossá válik. De pontosan mi is ez a betegség és miről ismerhető fel? Erről dr. Hidvégi Editet, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyászát, gasztroenterológusát kérdeztük.

Mi a reflux?

A reflux (latinul refluxio) visszacsorgást jelent, ilyenkor a betegség következtében a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomortartalom a megfelelő iránnyal ellentétesen, azaz visszafele folyik, a rendellenesen működő, nyelőcső és gyomor közötti záróizmon át a nyelőcsőbe. Súlyosabb esetben egészen a garatig vagy akár a szájüregig is eljuthat a váladék – tudtuk meg dr. Hidvégi Edittől.

Mikor gyanakodhat refluxra?

Ha többször is megesett már önnel, hogy visszajött a lenyelt ennivaló, epés váladékot, hányingeres panaszt, savas érzést tapasztalt, érdemes kivizsgáltatnia magát egy szakorvossal. De számtalan további tünet is jelezheti a betegséget. „Van, aki csak büfög, másnál csuklás vagy gyomortáji égő panaszok jelentkeznek, de olyan is előfordul, hogy a garatban érzett gombócról számolnak be a betegek.” A garatig visszacsorgó gyomorváladék köhögést is kiválthat, ha pedig a szájüregig is elér, akár fogzománc-károsodást is okozhat. Egészen szokatlan tüneteket is okozhat a reflux: arcüreg- vagy középfülgyulladást is fenntarthat, asztmásoknál fulladásérzést idézhet elő – mondta a gasztroenterológus.

shutterstock 114630010

Kiknél fordul elő a leginkább?

„Pici csecsemőkorban majdnem mindenkinek van refluxa, de ez addig, amíg csak az etetés utáni bukásról van szó, normális. Ám ha ez kórossá válik, ha a gyerek még órákkal az etetés után is visszaköpdös dolgokat vagy ha rosszul fejlődik, nagyon sírós, hasfájós, akkor erre is gondolni kell. Olyan is megesik, hogy a baba függőleges helyzetben jól elvan, de ha lefektetik, szörcsögő váladék indul meg nála. Gyakran azt hiszik, hogy hurutos, náthás, ezért ilyenkor fontos megfigyelni, hogy a váladék az orrból vagy a torokból ered” – javasolja a szakorvos.

Genetikai hajlamot a refluxra még nem mutattak ki, de a családon belüli halmozódás jellemző, és rossz hír, hogy ha önnek már egyszer volt ilyen jellegű betegsége, akkor semmi sem garantálja, hogy az nem tér vissza. Ugyanakkor a megfelelő életmód követésével tünetmentessé válhat. Az sem mindegy, milyen alkata van: aki nagyon sovány, annál könnyen előfordulhat a betegség, ahogyan az is, hogy a mellkasba is felcsúszhat a gyomor felső része. „A nagyon kövér embereknél pedig a túlsúly nyomhatja a hasat és nyomást fejthet ki a gyomorra, ami így fölcsúszik, és kialakul a reflux.”

De mi a teendő?

Dr. Hidvégi Edit szerint a probléma kezelését az életmódváltásnál kell kezdeni, és ha a panaszok akkor sem múlnak, akkor feltétlenül szükséges az orvosi kivizsgálás – adott esetekben pedig a gyógyszeres kezelés. Ha önnek refluxa van, jó, ha tudja, sosem szabad magát teleennie, akkor ugyanis meglazul a záróizom, és a gyomorváladék a nyelőcsőben köt ki. A tiltott listába tartoznak a szénsavas italok, a savas és zsíros ételek, a csokoládé, a kávé és igen, az alkohol is – ezek mind-mind provokálják a refluxot. Kerülendők a nagyon savanyú gyümölcsök, mint például a savanyú almák, a meggy, a citrom és a narancs.

shutterstock 180931997

De ne csak ezeket kerülje, hanem a szoros nadrág- és szoknyakorcokat is, hanyagolja az ugrálást, a fejen állást, viszont szerezzen be magasított párnát éjszakára, hogy a váladék ne tudjon visszacsorogni. Érdemes minden olyan helyzetet, mozgást elvetnie, amik jelentősen fokozzák a hasprést, de ne aggódjon, ettől még sportolhat. Csak nem mindegy, mit. Az úszással biztosan nem súlyosbítja a tüneteket, de az evezés nem javasolt, ahogyan a futás, a súlyemelés sem. „Valamilyen sport mindenképp ajánlott, ahogy a hasizom-erősítés is. Utóbbi alatt átmenetileg erősödhetnek a tünetek, de ha megedződnek a hasizmok, illetve a rekeszizom, az a zárógyűrűre is jótékony hatással lehet.”

A szakorvos azt ajánlja, a patikákban, recept nélkül kapható szereket rendszeresen ne használjuk, ha a probléma nem javul, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ahol várhatóan savtermelést csökkentő, illetve gyomor- és bélmozgást fokozóó gyógyszerekkel segítenek majd a helyzeten.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek