Turistáskodjon szinte ingyen, fedezze fel Budapest titkait!

Három olyan budapesti sétán vettünk részt, melyeken kevésbé ismert városrészeket ismertünk meg lokálpatrióták, helytörténészek és idegenvezetők segítségével. Az útvonalakon kívül elolvashatja azt is, hogy hol érdemes inni egy jó kávét vagy beülni egy ebédre. Legyen turista a saját városában!

Elbűvölő Mátyásföld

Bringázott már századfordulós nyaralók között Mátyásföldön, járt már Jókai egykori svábhegyi villájának kertjében, ismeri a Wekerle-telep vagy éppen a Gázgyári lakótelep történetét? Utazás alatt a legtöbben nem a szomszédos kerület vasárnapi meglátogatását értik, hanem valami jóval költségesebb dolgot. Pedig nem kell ahhoz hosszú órákon át utaznunk, hogy csodákra bukkanjunk: ott vannak a közvetlen környezetünkben. A saját városunkban turistáskodva is remek élményekkel gazdagodhatunk, ugyanakkor a pénztárcánkat is megkíméljük.

Elsőként az említett Mátyásföldön jártunk; kerékpáros túránk kiindulópontja a Veres Péter út és a Pilóta utca sarkán volt, innen tekertük körbe a negyedet. A több mint százhúsz éves, óriási platánfák és termésükkel bombázó gesztenyefák alatt gurulva megnéztük a báli belépőkből épült Szent József plébániatemplomot, a kerület építészeti stílusát kialakító Paulheim József mellszobrát, a legszebb villákat a kerítésgyáros Haidekker Sándorétól addig a nyaralóig, ahol anno Hruscsov is vendégeskedett, illetve az 1914-ben épült, majd a kilencvenes években lakássá alakított víztornyot is. Mátyásföld titkairól és kedvenc kerületi helyeinkről itt olvashat bővebben

A fiumei úti temető titkai

November elején a halottak napja alkalmából a Fiumei úti Nemzeti Sírkertet fedeztük fel. A részben a hazai nagyságok dísztemetőjeként, részben ma is működő temetőként funkcionáló, különleges hangulatú sírkertbe akkor is érdemes ellátogatni, ha nem nyugszanak itt szeretteink.

A mindenki keresztjénél azokról az elhunytainkról emlékezhetünk meg, akiknek nem tudjuk meglátogatni a sírját halottak napjakor. De akkor is egy szép délelőttöt tölthetünk el a kertben, ha nem temetőként, hanem egy érdekes, csendes parkként tekintünk rá, mely a síremlékek mellett mókusoknak, különleges madár- és növényfajoknak ad otthont.

Szerintünk az egyik legszebb helyszín a polgárság számára 1904-ben létrehozott szecessziós stílusú árkádsor, melyhez a kupolákat díszítő pompás mozaikok Róth Miksa műhelyében készültek. Az árkádsorban találjuk például a Gundel család sírját, de pár lépésnyire van innen Jókai Mór és Ady Endre végső nyughelye is. A másik különösen érdekes környék az 1928 óta létező művészparcella, mely sok más neves művész mellett Csontváry Kosztka Tivadar, Munkácsy Mihály, József Attila sírját rejti. Érdeklik a temető titkai? Ide kattintva olvashat róluk!

Kisvárosi hangulat Óbudán 

Az óbudai Fő tér tarka kis házaival olyan, mintha a fővárosnak ezen a tenyérnyi részén megállt volna az idő. Tudja, miért érzi ezt az ember? Mert egy jó száz évre tényleg így történt: az Árpád-híd 1950-es befejezéséig csak a Frankel Leó út felől volt megközelíthető ez a környék, így hosszú időre konzerválódott a régi településszerkezet. (Persze gyorsan tegyük hozzá, hogy nemcsak a mai szemmel romantikusnak ható kis házikók, de a velük együtt járó rossz életkörülmények is hosszú ideig meghatározói voltak a környéknek.)   És bár a kisvárosi hangulat ma már csak pár utcára korlátozódik, mégis szuper itt sétálni egyet, letűnt idők nyomait kutatva. 

És mikre bukkantunk? Zsinagóga, ahol egykor tévéstúdió üzemelt, kastélykert, mely most bulihely, és textilgyár, ahol ma múzeum található. Óbuda legérdekesebb helyszínein sétáltunk zsidó mágnások és kereskedők nyomában. Itt olvashat el mindent sétánkról, mely az Újvilág Óbudán – zsidó mágnások és kereskedők nyomában címet viseli.

És honnan jött ez az egész és mi az illegális változata? Ide kattintva mindent megtudhat a városi felfedezésről!  

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra