5 tipp szobakirándulásra: mit csináljunk otthon, ha esik és fúj?

Nem kell ahhoz sok minden, hogy otthonunkból készítsünk kalandparkot gyerekünknek. Még csak őrületes fantázia sem kell hozzá, hogy a lakást változtassuk át izgalmas élmények helyszínévé. Mi van a gyurmázáson és a legózáson túl? Pár apró ötlettel egy csomó minden!

Limbóhintó

Ehhez legalább két résztvevő szükséges, különben csak igen nehézkesen tudunk győztest hirdetni. Rakjunk két széket kb. egyméteres távolságra egymástól, pakoljunk rájuk egyenlő mennyiségű könyvet, fektessünk keresztbe egy seprűnyelet, kapcsoljuk be a zenét és már indulhat is a játék. A táncos felsőtestével hátrahajolva lépked, térde szinte a földet súrolja, és így próbál átbújni a léc alatt. Minden sikeres kör után egy könyvet leveszünk, a végén pedig az győz, aki utoljára veri le a seprűt. Ismerős? Naná, a nyolcvanas évek egyik kedvenc matinéjátéka volt az általános iskolákban. Fontos: dicsérje meg a gyerekét, mivel emlékeink ellenére cseppet sem egyszerű ez a mutatvány.

Mezítlábas érzékelés

Töltsön meg dobozokat kaviccsal, vattával, jégkockával (ne papírdobozba tegye), parafadugóval, pamutgombolyaggal és más nem hegyes dolgokkal. Kösse be gyereke szemét és hagyja, hogy mezítláb egyenként végigjárja a dobozokat. Kérdezgesse, hogy milyen érzés és még inkább, hogy felismeri-e a tárgyakat? A feladat bátorságot igényel, szóval bíztassa gyerekét!

A LEGO-t lehetőleg kerüljük
A LEGO-t lehetőleg kerüljükKevork Djansezian / Europress / Getty

Bekötött szemmel

Kösse be gyereke szemét, majd forgassa párszor körbe, és már indulhat is a játék. Vezesse gyerekét szavakkal az akadályokon át és ha szükséges, érintse meg. Ezután cseréljenek: kösse be a saját szemét és kérje meg gyerekét, hogy most ő vezesse. Fontos, hogy a játék előtt az összes balesetet okozó tárgyat távolítsa el az útból, ugyanakkor nyugodtan alakítsa át a szobát, megtörve ezzel a rutinszerű tájékozódást. Ez a feladat a kölcsönös bizalmat fejleszti, mivel a gyerek teljesen a szülőre van utalva – és fordítva.

A szembekötősdi már a 18. században is közkedvelt játék volt
A szembekötősdi már a 18. században is közkedvelt játék voltDea / G. Dagli Orti / Europress / Getty

Akadálypálya  

Építsen akadálypályát: kihúzhat például egy kötelet, amit könyvek segítségével rögzít, vagy építhet műanyag flakonok segítségével szlalompályát. Jelölje ki a rajtot és a célt! Két gyerek vagy ön és gyereke szorítsanak homlokuk közé egy lufit, körtét vagy almát és így menjenek végig az akadálypályán! A lényeg, hogy a tárgy ne pottyanjon le! Ez a játék az összetartást és a kommunikáció minőségét fejleszti.

Kuckóépítés

Minden gyerek egyik legnagyobb kedvence, ha  egy saját kis kuckót építhet a szobájában. Alakítsunk ki takarókból, kötelek és ruhacsipeszek segítségével egy barlangot vagy sátrat, ami aztán remek lesz szerepjátékra. Fontos, hogy legyen partner abban a világban, amit gyereke kitalált, és persze az sem árt, ha ön is befér a kuckóba, hacsak nem kifejezett szabály, hogy felnőtteknek tilos a belépés.

Az erődépítés az egyik legjobb mulatság
Az erődépítés az egyik legjobb mulatságThe Washington Post / Europress / Getty

És ha végigjátszottak minden játékot és elfáradtak, jöhetnek az olyan klasszikus dolgok levezetésnek, mint a szobahintában vagy függőágyban heverészés, az olvasás, a hangos könyvek, a zenehallhatás.

Ha elhagyná a szobát: Menjen a Kehida Termálba!

Kehida Termal Gyógy-és Élményfürdő, Hotel - garantált pihenés esős időben is! Hotelhoz tartozó 11 meleg- és gyógyvizes medencék baba-gyermek csúszdával, sodrómedencével, fejesugró medencével, szaunaoázis sós-jeges-mézes felöntésekkel, Wellness & Beauty kezeléseink biztosítják a teljes kikapcsolódást a család minden tagjának! Őszi akciós csomagok! (x)     

Oszd meg másokkal is!
Mustra