Így védje a haját a klóros vízben

Az ősz beköszöntével az úszás szerelmeseinek nem muszáj lemondaniuk a vízben való mozgásról, hiszen a szabadtéri strandok és tavak helyett ott vannak a fedett uszodák, ahol viszonylag csekély összegért lehet hódolni ennek a sportnak. Sajnos a klóros víznek azonban megvannak a maga hátrányai, többek között hatására a haj szárazzá és töredezetté válik. Íme néhány tipp, hogy tudná mégis megvédeni a tincseit!

Úszás előtt mosson hajat

Igen, jól olvasta, előtte! És ennek igenis sok értelme van, hiszen a haj többé-kevésbé porózus, ami azt jelenti, hogy a szálakon lévő kutikula réteg nem simul teljesen egymásba, hanem valamennyire nyitott. Ezáltal tehát jobban be tudja szívni a nedvességet – száraz haj esetén a medence klóros vizét. Ha azonban már vizes hajjal ugrik a medencébe, a hajmosástól telített hajszálak már csak kevés klóros vizet tudnak felvenni. Ha esetleg nincs lehetősége leöblíteni a haját, oszlasson el rajta némi balzsamot, mivel ez ugyanúgy telít – írja a dailymakeover.com.

Használjon olívaolajat

Bizonyára tisztában van azzal, hogy az olívaolaj a legjobb házi pakolások fő alapanyaga. Így miért is kéne lemondania róla uszodába menet? Úszás előtt kenje fel a hajára, majd húzzon a fejére egy jó minőségű gumi vagy műanyag úszósapkát, ami nem engedi, hogy az olaj a vízbe kerüljön. Ha mégis tart attól, hogy az összes olaj a medencébe kerül, akkor öblítse le a hajáról, mielőtt a vízbe megy, még így is sokat használ – ráadásul az előbbi pontban már taglalt telítést is megoldja.

Húzzon úszósapkát

Bár az úszósapkát legtöbben ki nem állhatják, azonban ha egyszer már muszáj feltennie, akkor válasszon olyat, ami valóban szárazon tartja a haját, és nem engedi, hogy klór érje azokat! Ha extra védelmet akar, akkor felhúzzás előtt alkalmazza alatta az imént már javasolt balzsamot vagy olívaolajas pakolást! 

     

Öblítse le a haját úszás után is

Ez a tanács nyilván senkinek nem újdonság, de természetesen nem maradhatott ki: nem csak úszás előtt, de utána is érdemes megmosnia a haját, hogy eltávolítsa a klórt és az egyéb szennyeződéseket. Ha nincs kéznél sampon, akkor egy alapos öblítés is elég!

További tippek

  • mikor hazaért, öblítse le haját almaecettel: ez nemcsak eltávolítja a klórt, de fényessé is teszi a hajat
  • a szőke (főleg a festett) hajszín zöldesen elszíneződhet a sok klórtól, amin segíthet, ha felold egy Aspirint egy kevés vízben, és ezzel öblíti át, 
  • ha másnap hajat fest, vagy fodrászhoz megy, mindenképp mossa meg úszás után a haját, mert meglepő végeredmény születhet, ha a tincseken maradt klór reakcióba kerül a festéshez használt vegyi anyagokkal

Amikor már a praktikák sem segítenek

Sajnos előfordulhat, hogy az alkalmazott praktikák ellenére is a haj szárazzá és töredezetté válik. Vértesi Orsolya fodrász szerint ehhez már minimális érintkezés a klóros vízzel is elég, mivel a klórnak rendkívül nagy a vízelvonó hatása, így nem csoda, hogy durva tapintásúvá válnak a tincsek. Amennyiben úgy érzi, a körültekintő védelem ellenére is károsodott a haja, csakis a regeneráló, hidratáló samponok és balzsamok nyújtanak megoldást. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy - főleg a professzionális termékeknél - a készítményeket hígítani szükséges, mivel a tubusok túl nagy koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagokat. Így tehát előfordulhat, hogy hiába a nagy igyekezet, csak még jobban károsítja a haját.

A szakember szerint a festett hajúaknak az úszás utáni színvédelem is ugyanolyan fontos, mint a hidratálás, hiszen a klór szárító hatása miatt az elvileg élénk árnyalatokat is fakóvá és mattá teszi, így semmiképp se hagyja ki ezt a lépést sem!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra