10 tanács, amit fogadj meg, ha kánikulában mész futni

Aki rendszeresen fut, tudja, hogy 2-3 heti kihagyás már komoly visszaesést eredményezhet, szóval igen, itt a forróság, de csak ezért ne állj le a sporttal.

Egyrészt napsütésben is klassz dolog futni, még le is lehet barnulni, másrészt jobban meg is izzaszt a hőség, így pedig a méreganyagok is gyorsabban távoznak a szervezetedből. A legjobb, ha a nagy melegben még az eső is esik, felejthetetlen élmény úgy futni! Van persze néhány szabály, amit jó tudni és betartani, ha kánikulában futsz – ezeket szedtük össze Papp Krisztina olimpiai futónő segítségével.

 
 
 

1. A legnagyobb melegben inkább pihenj

Annak tényleg semmi értelme nincsen, hogy a legnagyobb forróságban ródd a köröket; inkább várd meg, míg hűvösebb lesz a levegő, és csak akkor indulj el futni. Ha jó korán fel tudsz kelni, a hajnali futást javasoljuk, ha pedig a szundifunkció nagy barátja vagy, akkor jobb, ha csak este 8 óra után merészkedsz ki. „Én mindenképp lebeszélném az embereket hőségriadókban a 10-től délután 5-ig futásról. A profi futók sem edzenek olyankor, nem véletlen. Persze, lehet, hogy nem lesz baj, de sosem árt megelőzni (mondjuk, hozzáteszem, sajnos sokan mégis futnak akkor, de ez tényleg saját felelősség)” – mondta a szakértő. Ha mégis úgy döntesz, hogy a legnagyobb hőségben indulsz futni, lassan szoktasd hozzá a szervezeted a klímához és a terheléshez – elvileg így kicsi az esély arra, hogy bármilyen probléma fellépjen. 

shutterstock 174853898

2. Mindig legyen kéznél folyadék

Semmiképpen se indulj útnak víz vagy sportital nélkül, ilyenkor ugyanis fokozottabban kell ügyelni a kiizzadt folyadék pótlására. Ez persze nem azt jelenti, hogy futás közben állandóan igyál, mert az csökkenti a teljesítőképességet, a futás hatékonyságát. Ám amikor már nagyon úgy érzed, hogy vatta van a szádban, kortyolj egy kevés vizet. Az is jó megoldás, ha öblögetsz a vízzel anélkül, hogy lenyelnéd. Ezt akárhányszor megteheted futás közben. „Én egy edzés alatt 1 litert is megiszom, ha nagyon meleg van. Kis kézi kulacsot is magammal viszek a könnyű futásra, abból iszom az izotóniás italokat. Nem elég másfél órás futásnál csak egy korty víz. Másrészt, nagyon fontos, hogy napközben, edzés előtt inni kell. A víz átmegy az emberen, így én izotóniás italt is javaslok” – tanácsolja Papp.

3. Viselj baseballsapkát és napszemüveget

Ha erősen tűz a nap, mindenképpen viselj valamilyen fejfedőt, hogy csökkentsd az esetleges napszúrás esélyét. Még jobb, ha be is vizezed a sapkát, úgyis pillanatok alatt megszárad. Ha van olyan napszemüveged, amiben kényelmesen tudsz futni, azt is tedd fel – nem fogod megbánni, amikor a nappal szemben haladsz.

4. A lehető legkevesebb ruhát vedd fel

Feledkezz meg arról, hogy vastag a lábad, nagy a feneked, lóg a hasad, és tedd félre a vastag tréninget és cicanadrágot a hőségben! Elvégre nem azért sportolsz, hogy jól érezd magad, és formába hozd magad? De? Hát akkor meg ne foglalkozz mások véleményével, és ne szégyellj felvenni egy sortot meg egy atlétát, ha egyszer abban kényelmes futni a nagy melegben!

shutterstock 146190875

5. Az árral szemben

Ennél a pontnál nem az azonos nevű rapcsapatra gondoltunk, hanem a légáramra, azaz, hogy milyen klassz érzés, amikor egy kis szellő hűsít futás közben. Persze ehhez nem árt, ha legalább minimálisan mozog a levegő.

6. Vizezd be a hajad indulás előtt

Az sem baj, ha gyorsan le is zuhanyzol, de ne túl hideg vízzel tedd. A hajad jó alaposan nedvesítsd be, kellemesen fog hűsíteni a kánikulában.

7. Figyeld, miként reagál a szervezeted, hallgass megérzéseidre

Ha úgy érzed, nem bírod tovább, ne erőltesd. Tartsd szem előtt, hogy a nagy melegben a szervezeted gyorsabban elfárad, és talán a megszokottnál rövidebb távot tudsz csak megtenni. Most ne told túl a távot – inkább gyalogolj gyorsabb tempóban pár percet, amíg újra érzed magadban az erőt a futáshoz (az sem baj, ha lassabban mész), vagy ha ez nem könnyű, hagyd abba, próbálkozz inkább másnap. Tényleg ne erőltess semmit, nagyon veszélyes lehet. 

8. Legyél türelmes

Lassan, nagyon-nagyon lassan kezdd magad hozzászoktatni a klímához. Nehogy őrült tempóban kezdd a futást; először csak kocogj 1-1,5 kilométert, aztán egyre jobban gyorsíthatsz, ha a szervezeted kicsit hozzászokott a meleghez. Ne felejts el inni sem!

Fotó: Yuri Arcurs
Yuri Arcurs

9. Válaszd az erdőt

Ha teheted, árnyékos területen fuss. Erdőben például általában hűvösebb van, mint az aszfalton. Szellősebb is, sőt a látvány is nyugtató, élvezd a természetet.

10. Használj napvédő krémet

Rengetegszer írtunk már a napsugárzás káros hatásairól, úgyhogy most csak annyit tennénk hozzá, hogy futáshoz is kend be magad magas faktoros naptejjel, és ne hagyd ki az arcod sem. Barnulni attól még tudsz, de legalább nem égsz le.

 

Hozzászólnál? Facebook-oldalunkon megteheted!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek