A budapesti Gellért a világ tíz legjobb fürdője között

Ha van a világ fürdőinek a Michelinhez hasonló értékelése, akkor a legismertebb útikönyvkiadó, a Lonely Planet osztályozása az – és ez különösen jó hír akkor, amikor arról van szó, hogy szerintük a budapesti Gellért Gyógyfürdő és Uszoda a világ tíz legjobbja között van. Ráadásul bármelyik fürdőbe is megyünk, mindenhol akad a környéken látnivaló.

Ausztrália – Sydney

Az első helyre Sydneyt sorolták, de nemcsak egy, hanem rögtön négy (4!) uszodával. A Lonely Planet turistáknak szánt fürdőkalauza szerint itt a Sydney Harbour Bridge (Kikötő híd) tövében található olimpiai uszodában érdemes kezdeni, ahonnan továbbhaladhatunk az Andrew Boy Charlton Poolba, majd a felújított Prince Alfred Park Uszodába. A napot a szörfösök kedvelt öblében fellelhető Bondi Iceberg uszodában zárhatjuk.

Skócia – Edinburgh

Sydney uszodáit a listában az edinburgh-i Royal Commonwealth Pool követi, ami 2009 és 2012 között alapos felújításon esett át. Az 50 méteres medencét az 1970-es nemzetközösségi játékokra építették, de idén is használják majd úszóeseményekre. Az épület egyébként Skócia 100 legszebb modern épületeinek egyike.

Egyesült Királyság – London

Nemcsak a szöuli dizájnplázát, hanem a 2012-es nyári olimpiai játékok vízi sportjainak helyet adó Aquatics Centre-t is a az iraki származású, Angliában élő építész, Zaha Hadid tervezte, meg is szerezte a harmadik helyet a Lonely Planet listáján. A hullám formájú tetőt kapott uszoda honlapján előre foglalhatunk magunknak időpontot az úszásra, amit 25 vagy 50 méteres medencében is teljesíthetünk. 

Svájc – Genf

A szabadtéri Bains de Paquis-t nemcsak napozásra vagy fürdésre használják a helyiek, hanem társasági együttlazításra, pihenésre, beszélgetésre is. Július 19-e és szepzember elseje között a Genfi-tóba nyúló fürdő mólóján koncettel köszöntik a napfelkeltét reggel hat órakor.

Magyarország – Budapest

Az ötödik helyet az 1918 óta működő budapesti Gellért Gyógyfürdő és Uszoda szerezte meg, aminek szabadtéri és fedett medencéi is vannak, nem mellesleg pedig a magyraországi szecesszió kiemelkedő alkotása. Megépítése idején a Gellért a főváros első luxus kategóriájú létesítménye volt, akkortájt Európa legkorszerűbb gyógyfürdőjének számított. Helyén már évszázadokkal korábban is fürdő, illetve kórház volt, olvasható a Wikipédián.

Malajzia – Petaling Jaya

A malajziai Petaling Jayában találhatóSunway Lagoon víziparkban tucatnyi csúszdát próbálhatnak ki az odalátogatók, de ha valaki ritka állatokat nézegetne, arra is nyílik lehetőség: a parkban több mint 150 egzotikus állatot tekinthetnek meg az érdeklődök. Ráadásul itt található a világ legnagyobb mesterségesen kialakított szörfös partja.

Egyesült Államok – New York

Június végétől szeptember elsejéig tartanak nyitva New Yorkban a szabadtéri fürdők, ezek közül az Astoria Parkban található a legrégebben működő, valamint a legnagyobb is. Strandolni a Brooklyn Bridge Parkban is lehet, a Lonely Planet szerint ez különösen a Manhattanben élőknek és a gyerekeknek ideális. És még belépő sincs.

Egyesült Államok – Austin

Ha az Egyesült Államokban természetes forrásvízre vágyik, a Lonely Planet javaslata szerint az austini Zilker Parkban találja a megfelelőt. A Barton Springs Pool egész évben kedvelt helye a fürdőzőknek, mivel a forrásvíz nyáron stabilan 22 fokos, télen pedig 20 fokos. Egyes hírek szerint Robert Redford is itt tanult úszni ötéves korában. 

Kína – Peking

A listába Kína is bekerült, a pekingi Watercube Waterparkkal, ami a város egyik leglátványosabb részén, az olimpiai park területén fekszik. A 2008-as nyári olimpiai játékok óta a hatalmas épületet ázsia legnagyobb fedett víziparkjává alakították át, benne számtalan csúszda és medence található.

Dél-afrikai Köztársaság – Fokváros

A Lonely Planet gyűjtése a fokvárosi Sea Point Pavilionnal, egy hatalmas, art déco stílusban épült, szabadtéri fürdőkomplexum, amelynek vize legalább 10 fokkal melegebb, mint az Atlanti-óceáné. Ha azonban valaki inkább mégis az óceánvízre vágyna, érdemes a természetes False Bayt vagy a hasonló adottságú St. James és Kalk Bayt választani.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek