Már 8 alkalom után roncsolja a DNS-t a gél lakkokhoz használt UV-lámpa

A manikűrözéshez használt UV-lámpa széles körben elterjedt készülék, melyekkel már nemcsak a szalonokban találkozhatunk, de egyre több nő otthonában is megtalálható. Bár nagy segítséget nyújt, de kutatások szerint ez egy újabb olyan szépészeti készülék, mely az egészségre káros.

Már több kutatásban foglalkoztak a gél lakkok szárításához használt UV-lámpa bőrrákot okozó hatásaival, de egy friss tanulmányban ismét nagyító alá vettek. A Medical College of Georgia and Georgia Regents Health System úgy véli, már 8 alkalom is elegendő ahhoz, hogy a bőrben DNS károsodásokat okozzon, mely a bőrrák egyik fő okozója. Tehát ez alapján, akik párhetente járnak körömszalonba, vagy akár otthon UV-lámpával szárítják a lakkjukat, vagy akár csak simán zselés műkörmöt használnak, nagyon gyorsan nagyon nagy árat fizethetnek egy szép manikűrért - írja a Daily Mail.

Dr. Lyndsay R. Shipp, a tanulmány vezetője elmondta, hogy míg az újabb, egészségesebbnek mondott szoláriumok a barnulásért felelős UVB sugarakkal hatnak, addig ezek a lámpák káros UVA sugarakat bocsátanak ki, melyek nagy szerepet játszanak a melanóma kialakulásában.

Még mielőtt azonnal kihajítaná a készüléket, megnyugtatjuk, hogy a tanulmányban azt is hozzátették: bár az UV-lámpák megnövelik a bőrrák kialakulásának kockázatát, annak valószínűsége azért nagyon kicsi, hogy valóban ki is alakuljon. Persze ez még nem jelenti azt, hogy nem okoz problémát, ha állandóan használja, ám ha tud mértéket tartani, akkor nagy bajt nem tud okozni.

Dr. Shipp azt tanácsolja, érdemes lenne speciális fényvédőt alkalmazni a bőrére, így kiszűrhetőek lennének a káros sugarak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra