no

Nulláról 5 km futásig 8 hét alatt, egy appal? Kipróbáltam.

Amikor kolleganőnk jelentkezőket keresett a különféle telefonos fitnesz-appok kipróbálására, egyből lecsaptam a Couch-to-5k-re. Az alkalmazás azt ígéri, bárkit képessé tesz arra, hogy a nyolc hetes edzésprogram végén lefusson öt kilométert. Úgy voltam vele, nálam jobb tesztalanyt erre nem is találhatnánk, húsz métert sem tudok egyben lefutni. Tudom, szánalmas, én is ismerek sok embert, aki felkészülés nélkül is tud félmaratont futni, de én nem ilyen vagyok.

shutterstock 140453203

Kamaszkoromig szerettem futni. Aztán jött a dohányzás, a fiatal felnőttkor, a vidéki kolisélet, a heti 3-5 komoly buli, az ülőmunka, végül a gyerekek, és nullára írtam a kondimat. Kis kihagyással azóta is mindig sportolgattam valamit, volt aerobic, spinning, konditerem, jóga, tánc, de a futásba mindig beletört a bicskám.

Pedig többször is nekiálltam, hogy megtanuljam újra megszeretni a futást. Egyszer például fél évig jártam el hetente háromszor, ami arra volt jó, hogy eljussak nagyjából 3-4 kilométerig, aminek minden percét gyűlöltem: folyamatosan az életemért küzdöttem. Akkor a futás után minden alkalommal vérvörös, gutaütött fejjel támolyogtam még fél napig.

Szóval nem tűnt reális ígéretnek, hogy 2 hónap múlva körbefutom a Margitszigetet.

Az app: Couch-to-5K

ingyenes próbaverzió: iOS itt, és Android itt.

Bár ez az ingyenes app leírásából nem derült ki, a free változat csak egy próba, amivel az első 4 edzést csinálhatjuk végig. Aki tovább szeretne menni, annak le kell töltenie a teljes változatot, ami egyébként nem drága, ha jól emlékszem 1,79 eurót, vagyis kb 550 forintot költöttem rá.

Bár én ezt a konkrét programot próbáltam, rengeteg nagyon hasonló van még, ahogy az appstore-ban nézelődtem, egy egész rakásnyit találni 3 euró alatt.

fut

Az ígéret:

A program azt ígéri, hogy nulla felkészültséggel 8 hét alatt képessé tesz arra, hogy egyben 35 percet és/vagy 5 kilométert fussak. Az az állítás, hogy ehhez csak annyi kell, hogy az elején képes legyek normál tempóban 30 percet egyben gyalogolni. Na, erre még én is képes vagyok.

A módszer:

A program 25-45 perces edzésekből (plusz nyújtás) áll, heti három alkalommal. Az első hat hétben váltogatja a futást és a gyaloglást. Minden alkalom 5 perc bemelegítő gyaloglással kezdődik, és 5 perc levezető gyaloglással (plusz nyújtás) ér véget.

A hogyan:

Telefonos appról lévén szó, nyilvánvalóan kell hozzá egy okostelefon. Aztán jól jön még egy fülhallgató, és én elkértem (a komolyan futó) férjem tépőzáras, karra tehető telefontokját, amit amúgy sem használt soha.

Az utasítások tökéletesen érthetőek, és mivel egyenesen a fülembe érkeznek, nem kell órát vagy a telefont nézegetni. Az app jól együttműködik bármilyen zenelejátszóval, a zenét lehalkítja, amikor mond valamit, aztán visszahangosítja. Maximálisan felhasználóbarát, tökéletesen meg voltam vele elégedve.

Egészen minimális angoltudás nem árt, vagy annak híján valaki, aki az első alkalom előtt elmondja, hogy a rövid utasítások "begin with a five minute warm-up walk", a "start running", a "slow down and walk", a "you've reached the halfway point" és a "cool down by walking for five minutes then stretching" mit jelentenek.

Ez történt a program ideje alatt:

Minden edzés elején és végén van 5-5 perc séta, és nyújtás

shutterstock 117453292

Első hét: az első "edzés" talán viccesnek tűnik, egy perc futások váltakoznak másfél perc gyaloglással, összesen hat etapban. A második és harmadik alkalommal ugyanez, nyolcszor. Nem ér röhögni, egyszer még a bimbamm előtt sétára váltottam egy emelkedőn, fölfelé nem bírtam végig az egy percet. "Ha két hónap múlva tényleg körbefutom a Margitszigetet, megemelem a kalapom az app előtt" - írtam ekkor a tesztet kérő kolleganőnek.

Etapok: futás 1 perc, gyaloglás 1,5 perc. összes futás egy-egy alkalommal: 6 illetve 8 perc

Második hét: Ezen a héten semmi problémám nem volt, minden edzés minden darabját végig tudtam csinálni, sőt, pillanatokra még élveztem is. Nincs vörös fej, nincs életemért küzdés, nincs gutaütött külső - szuper! Az edzések során másfél perces futások váltakoztak 2 perc gyaloglással, vagy 1 perc futás egy gyaloglással. Úgy jött ki a lépés, hogy futógépen is futottam, ott ráhúztam még egy egységnyi futás+sétát a végén, mert nincsenek szintek, és úgy mégiscsak könnyebb.

Etapok: futás: 1-1,5 percek, gyaloglás 1-2 percek, összes futás egy-egy alkalommal: 8 illetve 9 perc

Harmadik hét: A harmadik hét nagyon sima volt, pedig közben síeltünk egy hetet (igaz, az mégiscsak minden nap mozgás), utána viszont lazsáltam egy hetet, amíg itthon utolértem magam. így a harmadik hét harmadik futása két hét kihagyás után jött, de nem volt vele para. A harmadik héten jön el az, hogy a futás és a gyaloglás időben ugyanannyi, 1,5, 2,5 vagy 3 perces adagok vannak.

Etapok: futás: 1,5-3 percek, gyaloglás: 1,5-3 percek, összes futás egy-egy alkalommal: 8 illetve 10 perc.

Negyedik hét: a negyedik hét elsője viszont kifogott rajtam, a harmadik, négyperces futós etap utolsó percében gyaloglásra váltottam. A következő alkalommal gondolkoztam, mi legyen, ismételjem a heti első futást, vagy menjek tovább a másodikkal, de csökkentsem a tempót. Végül emellett döntöttem, 10 km/h helyett 9,5 a futógépen, így nagyon laza volt, annak ellenére, hogy most már nem 4 hanem 5 percesek voltak a hosszabb futós etapok. A végén rátoltam egy 5 percet 10-el, hogy bebizonyítsam magamnak, megy ez. A harmadik futást, ami megint futógépre jött ki, végigcsináltam 10-el. Ez a hét arról szólt, hogy kevesebb lett a gyaloglás, mint a futás.

Etapok: futás: 3-5 percek, gyaloglás: 2-3 percek, összes futás egy-egy alkalommal: 14 illetve 16 perc.

shutterstock 176752823

Ötödik hét: az ötödik hét elég laza volt, a leghosszabb egyben futás 8 perc volt a héten, kicsit küzdöttem, főleg, hogy mostanra érezhetően rövidebbek lettek a sétálós szakaszok, de mind a három edzést végig tudtam csinálni, és mindig csak az utolsó egy-két perc volt nagyon rossz. Vicces, hogy az elején egy perceket futottam, most viszont már megkönnyebbülök, amikor azt látom, "már csak egy perc".

Etapok: futás: 5-8 percek, gyaloglás: 3-5 percek, összes futás egy-egy alkalommal: 16 illetve 18 perc.

Hatodik hét:  az első két edzés két tízperces futás, közte szünettel. Küzdöttem, de ment. A harmadiktól viszont nagyon féltem, mert az 15-szünet-5 volt. Hát, az ötperces etap nem volt jó a séta után, de leküzdöttem ezt is. Amitől most parázom az az, hogy jövő héttől viszont csak futok, méghozzá elsőre egyben 20 percet.

Etapok: futás: 10-15 percek, gyaloglás: 3-5 percek, összes futás egy-egy alkalommal: 20 perc.

Hetedik hét: hát, idáig is eljutottunk, lefutottam egyben húsz percet. Első alkalommal mondjuk kicsit pánikos volt, mert már a nyolcadik percben úgy éreztem, hogy kábé elég is lenne, de végül sikerült a 20. A második 20 perces alkalomnak viszont csak az utolsó 3 perce volt nagyon rossz. Sajnos, pont mire ennek örülhettem volna, jött a következő horror, a hét harmadik futása, ami egyben már 25 perc. Voltak kétségeim, de megvolt ez is, ami azt jelenti, hogy picit több, mint 4 km-t futottam. Mármint konkrétan, a gyaloglást nem számítva. Jeee. Elvileg egy hétre vagyok az öt kilométertől.  Mostanra odáig jutottam, hogy a "már csak öt perc" teljesen vállalhatónak látszik.

Etapok: futás: 20-25 percek, gyaloglás: nincs, összes futás egy-egy alkalommal: 20-25 perc.

Nyolcadik hét: bevallom, az utolsó héttel nagyon megküzdöttem. A sikeres 25 percen felbuzdulva következő alkalommal nekiindultam a 28-nak, és 12 perc után le kellett állnom, mert úgy éreztem, leesem a futógépről. Gyors ellenőrzés, pulzus 180 fölött, nem jó. Pár percet gyalogoltam, míg kicsit lenyugodtam, aztán lassabb tempóban (8,7) futottam még egy negyed órát. Majd este belázasodtam - úgyhogy megnyugodtam, hogy csak a bújkáló betegség miatt voltam ilyen harmatos. Gyógyulás után ismét nekiindultam, és pontosan ugyanez történt: tizenegykét percnél úgy éreztem, meghalok, séta, lassabb futás.

Megint dilemmába kerültem: menjek vissza a hatodik hétre, és csináljam újra végig a 20 perctől, vagy fussak lassabban? Végül utóbbi mellett döntöttem, így harmadik nekifutásra a 9,7-10 helyett jelentősen mérsékelt tempó mellett (8,7) sikerült legyűrnöm a 28 percet.

A hét második edzése 30 perc futás volt, a lassított tempóban, de ezt is lefutottam.

A harmadik pedig 35 perc futás, ami ebben a csigatempóban végül is pont 5,1 kilométernyi futást tett ki. Hiihetetlen, de lefutottam az öt kilométert.

Etapok: futás: 28-35 percek, gyaloglás: nincs, összes futás egy-egy alkalommal: 28-35 perc.

Összességében:

Ha nem is pont két hónap alatt, de az edzéstervet követve lefutottam 5,1 kilométert, amiben nincs benne a bemelegítő és levezető séta. Az utazások és betegség miatt kihagyott időt nem számítva két plusz alkalomra volt ehhez szükség, az utolsó héten, amikor kétszer is belebuktam a 28 percbe. Azt gondolom, ha nem vagyok türelmetlen, és nem hat perces kilométereket tűzök ki magamnak, valószínűleg megkímélhettem volna magam ettől is.

Az edzéseket végig lehet csinálni, pláne ha valaki (nem úgy, mint én), komolyan veszi a hozzátartozó leírást, miszerint olyan tempóval kell futni, ami mellett egy rövid beszélgetést még le tudunk folytatni. Én ennél gyorsabb szerettem volna lenni, bele is buktam. A terhelés mindig pont annyit nő, hogy ugyan kicsit küzdeni kell, de soha nem annyit, hogy az ember az elejétől a végéig utálja az egészet.

Az edzésterv úgy volt felépítve, hogy az intenzíven szenvedős rész mindig elég kevés belőle, és hihetetlen, de legtöbbször vártam a következő alkalmat, és bármennyire szánalmasnak tűnhet ez, folyamatosan büszkeséggel töltött el, hogy haladok.

Most az a tervem, hogy futok jó néhány 5 kilométert, ami alatt megpróbálom majd növelni a tempót, és ha a szigetkör már magabiztosan megy, kipróbálom a 5-to10K appot is. Ha pedig egyszer képes leszek 10 kilométert futni, akkor minden elérek, amit a futással kapcsolatban szerettem volna.

Fogytam? Szebb lettem?

Fogyni nem igazán fogytam, 53,7 kiló helyett a végén 52,4 voltam. Viszont valamennyit alakultam, vékonyabb és feszesebb is lettem egy kicsit. A derékbőségem nagyjából változatlan maradt (mínusz fél centi), a mellbőségem nem változott. A csípőbőségem két centit csökkent, a combom körfogata a combtőnél 3 centivel lett kisebb.

Hasznos apróságok:

Zene:

Nekem sokat segített, hogy zenére futottam. Viszont arra is rájöttem, hogy nem rossz, ha a zene ritmusa legalább köszönőviszonyban van a futásom tempójával. A tempóhoz szabott lejátszási lista összeállításában sokat segített a jog.fm oldal, ahol perc/km vagy bpm alapján is válogathatunk.

Két listám lett, egy a gyorsabb (kb 6 perces) kilométerekhez, és egy a lassú, 7 percesekhez. Mivel a jog.fm-es listát a telefonomon nem tudtam lejátszani, ezeket végül a spotify-on állítottam össze. Itt sajnos az igazán használható szolgáltatás fizetős, havi kb 5 euró, (az első hónap ingyenes). Ezért a pénzért viszont akár offline, reklám nélkül, és az általunk meghatározott sorrendben lehet meghallgatni mindent.

Cipő, ruha:

Cipő: az elején elmentem egy kifejezetten futókra szakosodott boltba, ahol a lábam felépítését és a futásomat megnézték, és segítettek kiválasztani a megfelelő cipőt. Mivel sem betétekre, sem oldaltámasztékra, megerősített cipőre nem volt szükségem, ez nem volt egy őrületes kiadás. A választásnál a férjem módszerét követtem: azt kértem, adjanak oda mindent, ami szerintük nekem jó, de ne mondjanak árat, majd minden cipőben futottam valamennyit. Végül a második legkényelmesebbet választottam, mert az első ronda volt.

shutterstock 174853898

Ruha: egy futónadrágot és két futópólót szereztem be, a gatya márkás, az egyik póló szintén, a másik totál noname. Sznob is vagyok, de jobban szerettem a drága pólót, mert bele tudtam fűzni a fülhallgatót, ami nem himbálózott és ragadt rám, és így nem akadtam bele. Meg úgy is éreztem, kevésbé büdösödök benne. De még a legolcsóbb (1400 forint volt) futópóló is ezerszeresen veri a pamut trikókat - ezt viszont korábban nem hittem volna. És tényleg nem kell sok, ezek olyan anyagból vannak, hogy pillanatok alatt megszáradnak, így ennyi cucc bőven elég volt ahhoz, hogy heti három edzés mellett is mindig tisztában lehessek.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra