Meneküljön vidékre és határon túlra húsvétkor!

Nincs kedve otthon pepecselni a tojásfestéssel, a sonkafőzéssel és a lakás csinosításával? A húsvéthétfőt sokkal szívesebben töltené érdekes programokkal, mint azzal, hogy a locsolkodni vágyó ismerősök elől bujkál? Ha bármelyikre is igen a válasza, olvasson tovább! Akkor is tudunk húsvéti programot ajánlani, ha csak egy napja van kiruccanni, és akkor is, ha a komplett ünnepeket az otthonától távolt töltené.

Egynapos kiruccanás: Szentendrei Skanzen

Autentikus, vidéki húsvéti élményekre vágyik, de kevés az ideje, így nincs lehetősége vidékre látogatni húsvétkor? Vegye az irányt a szentendrei Skanzen felé! A máskor igen csendes szabadtéri néprajzi múzeum ilyenkor megtelik élettel, rengeteg a program, gőzerővel működnek a műhelyek, a látogatók kézműveskednek, és finom házias fogások illata száll a levegőben. Tapasztalataink szerint ilyenkor még annak is érdekes ide látogatni, aki amúgy nem rajong a műfajért.

Április 24-e Szent György ünnepe, ezért a szentendrei Skanzen húsvéti programjaiban a híres pásztor szenthez kapcsolódó hagyományok, rontáselhárító szokások és szerencsevarázslások is helyet kapnak. A néphagyomány szerint innentől számítják az igazi tavasz kezdetét, ekkor hajtották ki az állatokat a hosszú tél után először a tavaszi legelőkre. A családok Szent György-napi kincskeresésben vehetnek részt, ahol mindenki egy-egy kincskereső térképpel a kezében indulhat neki a Skanzenben elrejtett kincsek felfedezésének. De lesz Szent György-napi kilövés is, vagyis a bánatok kikiáltása, amikor bárki megszabadulhat régóta hordozott terhétől.

Az idei húsvét főszereplői a bárányok lesznek, így ennek a jegyében a kézműves foglalkozásokon kerámia- és gyapjúbárány készül, a Meseházban bárányos meséket hallgathatnak a legkisebbek. A nagyobbak a Tojáskertben különböző régi tojásjátékokkal játszhatnak, de benevezhet az értékes nyereményekért zajló tojáskeresésbe is.

Érdemes benézni a falusi konyhákba is, mert a 40 napos böjt után gazdag sonkaparádéval készül a Szárnyas Ízvadász. A gasztroblogger tesz egy kis csavart a klasszikus sonkaételekbe, gondolva azokra is, akik unják asztalra tenni a megszokott ünnepi ételeket, így húsvéti sonkás frittatával, tormás csülökfelfújttal, fürjtojásból készült sonkás tükörtojással és kenyérben sült füstölt csülökkel várja a hozzá betérőket.

Két napra ideális: Szeged

Szegedről egyszer már ódákat zengtünk és most újra megtesszük, a Tisza-parti nagyváros ugyanis nemcsak gyönyörű szecessziós épületekben, de húsvéti programokban is bővelkedik. A Napsugaras tájházban április 19-én 10 és 15 óra között hagyományos tojásfestési technikákkal, húsvéti népi játékokkal – tojásfutás, tojásdobálás, tojástapogatózás – és ünnepi kalácssütéssel várják a látogatókat.

A cukiságokban bővelkedő Szegedi Vadasparkban húsvétvasárnap és hétfőn lúdtojásokat rejtenek el, mindegyiken egy-egy kérdés olvasható. A tojásokat egy gyűjtőhelyen várják a megfejtésekkel együtt, ahol az eredményes játékosok jutalma egy-egy csoki.

Válassza Szegedet húsvétra!

A tavaszi virágpompába borult Szeged egyiptomi kiállítással, fürdőkkel, vadasparki gyermekprogramokkal várja Önt az ünnepek alatt! Szállásajánlatainkért ide kattintson. (x)

A húsvéti tojásvadászatban megfáradt gyerekeit mindenki beáztathatja Szeged remek fürdőinek egyikében. Vérmérsékletünknek megfelelően lazíthatunk a 2004-ben teljeskörűen feújított, békés neoreneszánsz Anna-fürdőben vagy belevethetjük magunkat a hatalmas csúszdaparkkal rendelkező Napfényfürdő Aquapolis kínálatába.

Aki a pancsolás helyett (vagy után) a balzsamozásra és a fáraók világára kíváncsi, látogasson el a tavasz folyamán fokozatosan megnyíló egyiptomi kiállításokra. A Móra Ferenc Múzeum központi épületében a vallással és a királyi családdal és a mindennapok világával, a Fekete Házban az egyiptomi írással, az orvostudománnyal és a balzsamozás technikájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, míg a Kass Galériában egy labirintusos sírkamrát fedezhetnek fel a látogatók. A helyszínek 2014. áprilisától folyamatosan nyílnak meg a látogatók előtt: a Kass Galéria április 11-én, a Fekete ház május 9-én, a Móra Ferenc Múzeum pedig június 21-én.

Persze aki nem járt még Szegeden, annak érdemes a város utcáit is felfedezni. Ezt különböző városnéző túrákon, segway-kiránduláson vagy akár kisvonattal zötykölődve is megtehetjük. Az egész napos csavargást pedig mivel mással koronázhatnánk meg méltóan, mint egy jó szegedi halászlével?

Hosszú hétvégére: Bécs

Kevesen tudják, de Bécsben nem csak telente rendeznek mesebeli vásárokat. Tavasszal újra ünnepi pompába öltözik az osztrák főváros, csak ilyenkor forró puncs és sült gesztenye helyett hímes tojások alatt roskadoznak a standok. Városszerte öt vásárban, összesen mintegy kétszáz kiállító pultjainál bámészkodva maxolhatjuk ki a húsvéti hangulatot.

Április elején már meg is nyitották kapuikat a húsvéti vásárok Bécsben, amelyek közül sokan a Schönbrunni kastély előttit tartják a legnagyobbnak és legromantikusabbnak. A kastély barokk kulisszái előtt klasszikus és modern húsvéti ajándékok, gyönyörűen megrajzolt hímes tojások, faragott ajándéktárgyak, üveg- és kerámiaedények, valamint illatos szappanok közül válogathatnak az érdeklődők. Amíg a felnőttek jókat esznek és isznak, a gyerekeket változatos program – marcipánnyúl-készítés, virágkötés és húsvéti tojáskeresés – várja.

Európa legnagyobb tojáshegyéről híres az Altwiener Ostermarkt húsvéti piac a Freyungon, amely idén ünnepli 25 éves jubileumát. A bécsi óvárosban található hangulatos téren mintegy negyvenezer hímes tojás tornyosul, a környező standoknál pedig finomabbnál finomabb húsvéti specialitások teszik próbára a böjtölőket. A gyerekeket itt kézműves műhely, bábszínház és egy nyúlistálló várja. Ugyanitt, a Palais Harrach előtt pedig húsvéti finomságok bio verzióját szerezhetjük be.

A tradicionális bécsi húsvéti vásárok közé tartozik az Am Hof kézműves vására is, ahol hímes tojások, tavaszi virágkompozíciók és – nevének megfelelően – kézműves termékek árasztanak húsvéti hangulatot. Először rendeznek viszont húsvéti vásárt az Altes AKH egyetemi kampusz parkjában, ahol a téli álmukból ébredő fák és bokrok gyűrűjében huszonöt kiállító várja az érdeklődőket. Ausztria legszínesebb húsvéti ünnepével készül 2014. április 20-án a Práter, ahol 14 órától jelmezesek vegyülnek a látogatók közé. Élőzene, vidám bábszínház, bűvész-show és tarkabarka tavaszi parádé színesítik a programot.

Cikkünk elkészítését a Szeged és térsége turisztikai nonprofit kft támogatta.

Oszd meg másokkal is!
Mustra