Ideje, hogy kitakarítsa a légkondiját!

Akár a kocsiban, akár a négy fal között van, a nyári kánikulát nehezen lehet majd kibírni hűsítő megoldások, illetve légkondi nélkül. Mivel melegszik az idő, vannak, akik már most használni kezdik a hosszú téli szünet után, pedig nem árt előtte alaposan kitakarítani. Nem véletlen például, hogy a légkondiszezon beindulásával akár több napra is ágyba kényszerülnek különféle tünetekkel. Mik ezek, mi közük a légkondihoz, és hogyan védhetőek ki?

Kötőhártyagyulladástól az ízületi fájdalmakig

Bár a nagy kánikulában a légkondicionáló berendezések használata akár életmentő is lehet, számoljon azzal, hogy a kellemes hőmérsékletet mellett megnövelik a különböző fertőzések, betegségek kialakulásának esélyét.

„A klímaberendezés használata szárítja a helyiség levegőjét, amely nem kedvez a penészgombák megtelepedésének és a poratkák jelenlétének. Ugyanakkor az ilyen levegőnek negatív élettani hatásai is vannak: szárítja a légutak nyálkahártyáját, az ajkakat, a szájüreget, így makacs köhögést is kiválthat. A szem szárazsága pedig kipirosodást, égő, viszkető, szúró érzést okoz, aminek következménye akár kötőhártya-gyulladás is lehet. A nyálkahártyák kiszáradása azért is veszélyes, mert ezzel könnyű támadási felületet nyújt a kórokozóknak. A légkondi által kiváltott legsúlyosabb betegség azonban a legionellosis, ami egy tüdőgyulladásban megnyilvánuló betegség, így mihamarabbi kezelést igényel! Az pedig alapszabály, hogy lehetőleg senki ne tartózkodjon a berendezés által közvetlenül kifújt hideg levegő útjában, mert ez akár izom- és ízületi fájdalmakhoz is vezethet!” - figyelmeztet dr. Csekei Ambrus Anikó háziorvos.

Számoljon azzal is, hogy a légkondicionáló nem frissíti, csak keringeti az elhasznált levegőt, így használata nem helyettesíti az alapos szellőztetést! Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy egyes típusok lég- és pollenszűrő funkcióval is rendelkeznek, ami nagy könnyebbséget jelenthet az allergiások részére.

Mi az a legionellosis, avagy légiósbetegség?

A legionárius betegség 1976-ban ütötte fel fejét az Amerikai Egyesült Államokban, egy olyan találkozón, ahol Vietnamban harcolt veteránok vettek részt, innen a neve. A résztvevők közül több mint 200-an betegedtek meg, és igen magas volt a halálozási arány. A későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy kiváltója, egy új baktérium, a légkondicionáló berendezés működéséhez szükséges vízből került a levegőbe, majd ezen a módon fertőzte meg a katonákat. A légiósbetegség influenzaszerű tünetekkel jár, melyek 2-3 nap lappangási idő után jelennek meg. Ezután a szervezet súlyos megbetegedésére utaló idegrendszeri és vesebetegségekre utaló tünetek jelentkeznek. A legkifejezettebb a tüdő érintettsége, amely súlyos tüdőgyulladás formájában, annak jellemző tüneteivel zajlik: magas láz, hidegrázás, mellkasi fájdalom, köhögés, nehézlégzés. A legionárius kór kezelése antibiotikumokkal lehetséges.

Fontos a rendszeres tisztítás

Mivel a légkondi belseje melegágya a baktériumok, vírusok, gombák szaporodásának – amiket aztán könnyen belélegezhetünk -, ezért ajánlatos rendszeresen ellenőriztetni, kitisztítani. Sokak ugyanis a berendezés miatt szenvednek állandó megfázásban a nyári időszak alatt.

A művelethez érdemes szakembert hívni, aki legtöbbször egy fertőtlenítő folyadékkal tisztítja meg a berendezés belsejét (ennek ára kb. 5000 Ft), de ha ön is ért valamennyire a szétszereléséhez, akkor egy a klímatisztító spray segítségével (kb. 1500-2000 Ft nagyobb áruházakban, barkácsboltokban, háztartási üzletekben) maga is elvégezheti.

Hogy mégis milyen időközönként kell kitakarítani a légkondit? A háziorvos szerint egy évben kétszer – a hűtési szezon elején illetve a végén –, valamint érdemes a készüléket a használaton kívüli időkben is egyszer-egyszer bekapcsolni.

Nem a hűtéstől fázunk meg

„A légkondicionáló nem ártalmas, ha a kül- és beltéri hőmérséklet különbsége legfeljebb 6-8 fok. Azonban nem árt óvatosnak lenni, ugyanis ha hirtelen lép valaki a klimatizált légkörből a forróságba, akkor émelygés, szédülés jelentkezhet, mely megterhelő a szervezetre nézve. A hőségből a lehűtött szobába lépve megfázhat, sőt tüdőgyulladást is kaphat túl nagy hőmérsékletkülönbség esetén. Nagyon fontos, hogy csak annyira hűtse le helyiséget, amennyire feltétlenül szükséges, mivel a túlzott mértékű és gyakori hőmérsékletingadozás gyengíti az immunrendszert, és fogékonnyá teszi a szervezetet olyan betegségekre is, amelyek kórokozói nem feltétlenül a légkondicionáló berendezésből származnak!” - figyelmeztet dr. Csekei Ambrus Anikó.

Így védekezhet a légkondi okozta megbetegedések ellen

  • rendszeresen tisztítsa/tisztítassa ki a szűrőberendezést
  • ne üljön közvetlenül az áramlat útjában
  • szedjen C-vitamint az erősebb immunrendszerért
  • ha nagyon érzékeny, használjon szájmaszkot
  • rendszeresen szellőztessen
  • igyon sok folyadékot a szárító hatás miatt
  • használjon szemcseppet
Oszd meg másokkal is!
Mustra