no

A mozgásforma, ami miatt elkezdtem tisztelni a férfiakat

Nyáron kipróbáltuk az aquafitneszt, a novemberi FittArénán is izzadtunk egy keveset, most pedig egy beautyrobic órára látogattunk el, hogy kiderítsük, mégis mit tud ez a mozgásforma, amit Békési Brigitta táncos talált ki. A honlapon nem kevesebbet ígérnek, minthogy mindent: segít leszámolni a zsírpárnákkal és a csípőtáji felesleggel, vékony és lapos lesz a hasunk tőle, a bőrünk pedig szép és feszes, méregtelenít, csökkenti a stresszt, magabiztosabbá tesz és a női energiákat is aktivizálja. 

Mi ez?

A bikram jóga után ez egy újabb olyan sport, amit melegben lehet csinálni, az elképzelés szerint a zsírégető hatású olajjal bekent nők 28-32 C°-os melegben tornáznak. A bemelegítés során a csípőt, a derekat, a hátat és a feneket mozgatják át, az oldaluk szerint „ez a szakasz erőteljes zsírégető hatást fejt ki a has és a csípő tájékra. Az óra második felében zsírégető, alakformáló és nyújtó gyakorlatokat végzünk a talajon, mellyel célba vesszük a kar, a combok, a fenék és a has izmait." Helyi zsírégetés nincs, ezt minden edző mindig elmondja, így nehéz elképzelni, hogy pont ennek a mozgásformának sikerült a lehetetlen – bár mi drukkolunk neki.

Beautyrobic from Gergely Kovács on Vimeo.

Milyen?

„Az új, szuperszexinek kikiáltott tornaórán jöttem rá, hogy fel lehet nézni a pasikra. A dolog apropóját az adta, hogy már a tizedik perce löktem előre a csípőmet, miközben szexin kellett (volna) köröznöm a kezemmel. Ekkor derült ki számomra, hogy állva kefélni milyen baromi nehéz és fárasztó lehet. Ez a gondolat végig is kísérte az órát, melyben a nőies szexis mozgásé a főszerep, na meg a melegé. A csípő erőteljes riszálását és némi karmunkát jelentő gyakorlatokat az utolsó 20 percben hasizomgyakorlatok követték, semmi extra, bármelyik random aerobic óra második felében ezzel találkozunk. Egy kis nyújtás, és a 'köszönjük lányok, ügyesek voltatok' után lehet menni zuhanyozni.Hogy mennyire nem erős az óra, azt számomra az mutatja, hogy izomlázam sehol nem volt (az előtte egy nappal lenyomott TRX sokkal jobban megviselt), de kétségkívül nagyon vonzó mozgásforma lehet azoknak, akik ki akarják hozni magukból a nőt, meg akarnak tanulni rendesen riszálni és szeretik a zumbát" – véleményezte egyik tesztelő kolléganőnk az órát.

Az ellenjavallatok

A magasabb hőmérséklet miatt nem mindenkinek javasolják ezt a mozgásformát, a várandós nőknek mindenképpen konzultálniuk kell az orvosukkal, de akinek bármilyen szív- és érrendszeri panasza van, szintén vigyáznia kell. „A hőhatás megnöveli a vérkeringés sebességét, ami leginkább a szívverések számának megnövekedését jelenti, így 30 szívverés/perccel is megugorhat minden egy fokos testhőmérséklet növekedéskor" – olvasható a honlapon. Szintén a meleg miatt ellenjavallt a beautyrobic azoknak, akiknek valamilyen betegség miatt lecsökken az izzadási képességük, a vérzékenységben szenvedőknek, illetve azoknak, akiknek gyógyulófélben lévő, közelmúltban szerzett ízületi sérülése van. Emellett óvatosnak kell lenni, ha éppen menstruál, ha másnapos vagy ha valamilyen gyógyszert rendszeresen szed. Ha minden rendben van, akkor is érdemes ügyelni arra, hogy kellően sok folyadékot fogyasszon az edzés napján, illetve előtte 2-4 órával már ne egyen nehez. És persze sem árt, ha kellően kipihent. Szóval lehetőleg legyen már eleve szuperwoman.

És akkor mégis hogy?

„Az összes intelmet elolvasva kicsit görcsbe rándult a gyomrom, mert soha nem vagyok kipihent, alapvetően kevés folyadékot iszok, és a családban minden olyan betegség előfordul, ami miatt nem lenne javasolt a beautyrobic. Biztos, ami biztos alapon egész nap döntöttem magamba a vizet, és amikor el kellett helyezkedni a teremben, próbáltam távolabb állni a hősugárzóktól, nem is lett semmi bajom. Óra közben szembesültem egy másik problémával: nem vagyok annyira ura a testemnek, mint gondoltam. A kézcsavargatás és a csípőkörzés néha meghaladta a képességeimet, de ez idővel nyilván javulna, és az óraadó is odajött segíteni, amikor látta, hogy nagyon elvesztem. Korábban jártam funky táncra, tehát a mozdulatok egy része ismerős volt, és a zenei aláfestés is közel állt hozzám, vagyis azoknál közelebb, mint amiket egyébként az aerobik órákon lehet hallani.

Bizonyos szempontból jó, hogy itt nem kell egy egész koreográfiát betanulni, de az altest előre-hátra döntése hosszú perceken keresztül nekem is egy kicsit unalmas volt. Bár a lábam ezen gyakorlatok közben erősen tiltakozott, egy napig úgy tűnt, nem lesz izomlázam, de másnap este a belsőcombomnál és a felkaromban végre jelentkezett az ismerős érzés. Az viszont a kellemes meglepetések közé tartozott, hogy az óra után csak salátát kívántam, pedig ez általában nem így van, és még az öltözőben is benne volt a lábamban a boogie" – írta másik kolléganőnk. Hozzátette, ha az otthoni torna és a ugrabugra órák között egy kis változatosságra vágyik, biztosan ellátogat majd egy-egy beautyrobic órára.

Hol, mikor és mennyiért?

Roxy Stúdió
1136 Budapest Tátra utca 4.
A Vígszínház és a Jászai Mari tér között
Megközelíthető a 4-6-os villamossal

Ár: 2200 Ft/alkalom (a próbaóra 2000 Ft, 5 alkalmas bérlet 9000 Ft, 10 alkalmas bérlet: 15 000 Ft)

Hétfő: 17:30-19:00, kedd: 18:00-19:00 és19:00-20:00 (Brigi), szerda: 18:00-19:00, csütörtök: 10:00-11:00, 18:00-19:00, 19:30-20:30, péntek: 17:00 -18:00

Bejelentkezés szükséges: 06 30 524 4951 vagy info@beautyrobic.hu

Dollhouse Buda (XI.Villányi út 6.I./9.)
Szerda 19:15-20:15
Bejelentkezés szükséges:06-30-320-62-75

Dollhouse Rúdtánc Paradicsom (VII. Wesselényi utca 4.III./16.)
Csütörtök 19:15-20:15
Bejelentkezés szükséges:06-31-319-5000

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra