Kolbász okozott miniforradalmat a Bálnánál

Szombat reggel tíz óra, egy fok, egy kongó ferencvárosi mélygarázs, ahol csak a szellőzők lapátjainak surrogása hallatszik. És néma csend. Egy közepesen rossz krimi is kezdődhetne így, pedig mi csak egy budapesti látványdisznótorra igyekeztünk, amit a Jónás Kézműves sörház igyekezett összehozni. Ők az egyetlenek szinte, akik – több-kevesebb sikerrel – életet próbálnak lehelni a Fővám téren elterülő komplexumba, a Bálnába. Hát, szombaton ez tulajdonképpen sikerült is, még egy miniforradalom is kitört, de ne ugorjunk ennyire előre.

Mielőtt most is kiakadnának a Fogasház előtt tüntető vegetáriánusok, szólunk, hogy mindössze néhány féldisznó érkezett a parkolóba, információink szerint egy keceli vágóhídról. Ezeket dolgozták fel az észak-budai régióban tevékenykedő Hufi-hús hentesei, na meg a laikusok, köztük az Index/Dívány különítménye. Nehézséget jelentett, hogy nagyjából azt sem tudtuk, mi micsoda az állaton, sosem fogtunk bordavágót, a stesszelésről pedig azt hittük, hogy azon újságírókat sújtja, akik még mindig nem végeztek határidőre az anyagukkal.

A versenynek kikiálltott eseményen zsűri értékelte, hogy milyen sütőkolbászt készítenek a védőitalt is fogyasztó csapatok – köztük mi, az igazi dilettánsok is. Ennek ellenére számunkra is hamar kiderült, hogyan lesz egy disznóból kolbász, és az is jól látszott, hogy a dolog csöppent sem olyan bonyolult, mint gondoltunk. A Bálna déli részére összetrombitált cégek többsége kézműves termékeket kínált (bár manapság minden kézműves, ami nem egy 300 dolgozós gyárból kerül ki), lehetett aranyáron forró eperbort inni (3 dl 700 Ft), az etyeki Ödön-major sajtokat árult, na meg a csodálatos nevű Túró Jucit és Gyurit. És persze ott volt az elmaradhatatlan kürtőskalács.

Az egyetlen nagy tévedés az volt, hogy a szervezők valamiért csak kész sültkolbászt árultak, nyerset nem, így a résztvevők hiába szerették volna a feldolgozás után megvásárolni az általuk készített kolbászokat, erre nem volt lehetőség. Na ezen akadt ki a nyugdíjasok egy csoportja, ki is robbantottak egy kisebb miniforradalmat a hőzöngésükkel. Hozzátesszük, tényleg hiba volt nem kihozni vagy árulni sült vért, velőspirítóst vagy sütni való kolbászt, volt is háborgás a Facebookon emiatt. A helyzeten nem segített az sem, hogy a frissen készült ételekre 20-30 percet kellett várni, amit sokan meguntak.

A zsűri szerint egyébként tökéletes, robbanós kolbászt sikerült gyártanunk, csak a fokhagymát hiányolták belőle, de ennek ellenére elégedettek voltak az eredménnyel. Aki pedig kedvet kapott, és megnézné, hogyan lesz készétel a disznóból, az vasárnap estig még elmehet a Bálnába.

Oszd meg másokkal is!
Mustra