Kész vicc az ÁNTSZ kiemelt ellenőrzése

Kiemelten vizsgálja az ÁNTSZ az étrend-kiegészítőket és potenciafokozókat - közölte az ÁNTSZ a honlapján. Az indok az, hogy az "Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz az elmúlt évben több olyan lakossági panasz is érkezett, melyekben egyes étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos problémákat jeleztek a vásárlók. Az egészségügyi hatóság már tavaly is kiemelt figyelemmel kísérte a területet és az idén is országos ellenőrzést indít. Vizsgálják az étrend-kiegészítő készítmények jelölését, egyes – szúrópróbaszerűen kiválasztott – potencia fokozókat pedig laboratóriumi vizsgálatnak is alávetnek. Ennek során többek között azt nézik meg, hogy tartalmaznak-e tiltott összetevőt."

RDA 0622
Ránki Dániel

Miután a Velvet több vizsgálatot is végeztetett fogyókúrás tablettákkal kapcsolatban (ezek mindegyikében gyógyszer-hatóanyagot találtak), ezért örömmel olvastuk a kezdeményezést. Ám sajnos az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) feltette a honlapjára a 2014. évi országos hatósági ellenőrzési tervet, amiből kiderült a szomorú valóság.

Egyrészt a március elsején kezdődő vizsgálatok egy része csak a címkéket vizsgálja, másrészt csak a D-vitamin és kalcium tartalomra vonatkozó laboratóriumi vizsgálatokkal egészítik ki a szemrevételezést. A cimkevizsgálat kiterjed a kötelezően feltüntetett figyelmeztetésekre, táplálkozás-egészségügyi határértékekre, egészségre vonatkozó állítások vizsgálatára. A vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők D-vitamin és kalcium tartalmának ellenőrzése során megyénként 15 (Budapesten és Pest megyében 50) darab termék vizsgálatát írta elő az OTH, ami összesen 320 darab termék vizsgálatát jelenti. Ez egészül ki minimálisan 41 szúrópróbaszerű laboratóriumi vizsgálattal, azonban ha az egészségügyi hatóság gyanús terméket talál, természetesen azt is megvizsgáltathatja.

Mit jelent a kiemelt ellenőrzés?

"A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek illetékességi területén megyénként minimálisan 15 db termék címke vizsgálata, Főváros és Pest megye esetében minimálisan 50 db termék címke vizsgálata. Laboratóriumi vizsgálati mintaszám: - megyénként 2 db minta, - Főváros és Pest megye esetében 5 db minta."

Nem jobb a helyzet, a szintén sokat hamisított potenciafokozónak hirdetett étrend-kiegészítők esetében. A cselekvési terv itt így alakul:" A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek illetékességi területén megyénként minimálisan 2 db termék címke vizsgálata, Főváros és Pest megye esetében minimálisan 5 db termék címke vizsgálata. Laboratóriumi vizsgálati mintaszám: - megyénként 1 db minta, - Főváros és Pest megye esetében 2" . Tehát ez azt jelenti, hogy egy megyéből 10 hónap alatt 1 mintát vizsgálnak meg.Érdemes tudni, hogy a  gyógyszernek minősülő potencianövelők vizsgálata nem az ÁNTSZ, hanem az Országos Gyógyszerészeti Intézet hatásköre, ebben a vonatkozásban az ÁNTSZ a valóban problémát jelentő hamisítással kapcsolatban sem jogosult eljárni.

A Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézete még 2010-ben vizsgált be önszorgalomból 53 potenciafokozót, akkor jelentős mennyiségben bukkantak gyógyszerhatóanyagra a termékekben.  Az ÁNTSZ a potenciafokozónak hirdetett étrend-kiegészítő készítmények vizsgálata a népegészségügyi intézeteknél minden évben kiemelt célfeladat. Az
elmúlt év során például 85 darab laboratóriumi vizsgálatot végzett el, ezek során 5
esetben igazolódott a gyógyszer hatóanyag tartalom mennyiségben bukkantak gyógyszerhatóanyagra a termékekben”.

Oszd meg másokkal is!
Mustra