Nem kell rosszul végződniük a távkapcsolatoknak

A távkapcsolatokról általában úgy tartják, hogy nem tartoznak a legjobb ötletek közé - különösen akkor nem, ha azt sem tudhatják biztosan a felek, hogy milyen időszakra kell így berendezkedniük, és mikortól lehetnek valóban együtt. Kivételek persze akadnak, és hogy nem reménytelen a helyzet, azt egy friss tanulmány is bizonyítja, ami reményt adhat a távkapcsolatban élőknek, ha éppen nagyon egyedül érzik magukat - írja az Atlantic.  

stockfresh 663914 the-glory-of-the-internet-series---internet-da
Andy Dean

Semmivel sem elégedetlenebbek

Az ontariói Queen's Egyetem és a Utah-i Egyetem kutatói 717 távkapcsolatot vizsgáltak, összehasonlításképp pedig 425 olyan kapcsolatot, ahol a felek "földrajzilag közel éltek egymáshoz". A felek közt voltak diákok és nem diákok, különböző szexuális orientációjúak, és a köztük lévő távolság mértéke is kellően nagy szórást mutatott.

A résztvevőket a távkapcsolatokkal kapcsolatos hozzáállásukról kérdezték, és több kérdőívet is kitöltettek velük arról, hogyan értékelik a kapcsolatukat. Ezekben többek között meg kellett becsülniük, hogy mennyire érzik szorosnak a kapcsolatukat, milyen a kommunikáció köztük, vagy hogy mennyire elégedettek a szexuális életükkel, és azt is, mennyire voltak feszültek, idegesek vagy depressziósak az elmúlt hónapban.

"Úgy tűnik, hogy azok, akik távkapcsolatban élnek, semmivel sem elégedetlenebbek, mint azok, akik közel laknak egymáshoz" - olvasható a tanulmányban. A különböző kapcsolatban élők hasonló mintákat produkáltak, akkor is, ha szexuális témákról kérdezték őket, akkor is, ha a kapcsolat összetételét vizsgálták.

shutterstock 69966733

Azokat tényezőket, amik egy távkapcsolat boldog végkifejletét határozzák meg, nem befolyásolják a kilométerek. Például, akik eleve hittek a kapcsolatuk jövőjében, azoknak valóban jobb, minőségibb volt a kapcsolatuk. Sőt, a távolsággal arányosan javul a kommunikáció, aminek következtében még növekszik is a meghittség, az elégedettség.

"Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az, hogy valaki távkapcsolatban él, nem jelenti feltétlenül azt,  hogy ennek rosszul kell végződnie" - vonták le a következtetést a kutatók.

Nincs tökéletes recept

A távkapcsolatokkal természetesen foglalkoztunk már a Díványon is. Ebben a cikkben például arra adtunk tippeket, hogyan lehet közös élményeket átélni egy ilyen kapcsolatban: érdemes lehet megpróbálkozni például webkamerás közös főzéssel. Itt pedig három lány története szerepel azzal a tanulsággal, hogy mindezek ellenére sincs tökéletes receptje a távkapcsolatoknak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek