Szeret mindent szétfotózni?

Akadhatnak olyan pillanatok az életben, amikre az ember szívesen gondolna vissza, ilyen lehet például egy nagyon várt családi esemény, nyaralás, születés, esküvő, ballagás. Ha viszont ön is azok közé tartozik, akik ilyenkor végigfotózzák az egészet, nehogy egy pillanata is elsikkadjon, akkor megtörténhet, hogy nem sokkal később majdnem mindent el is felejt. Egy kutatás szerint ugyanis, ha az élmény átélése helyett a fotózásával van elfoglalva, akkor könnyen lehet, hogy azt se tudja visszaidézni, tulajdonképpen mi is történt - írja a Daily MailPsychological Science-re hivatkozva.

Rossz hír a japán turistacsoportoknak, hogy a fényképezőgép úgy tűnik, korántsem arra szolgál, hogy megőrizzünk valamit, hanem sajnos épp, hogy elmulasszuk azt, ami valójában az orrunk előtt történik. A kutatók körbevittek egy diákcsoportot egy múzeumban. A csoport egyik felét arra kérték, hogy fotózzanak rengeteget, a másikat pedig, hogy inkább csak figyeljék a kiállított műtárgyakat. A következő napon aztán tesztelték, ki mennyire tudja felidézni az előző nap látottakat. Ebből az derült ki, hogy akik fotóztak, rosszabb teljesítménnyel ismerték vagy idézték fel a tárgyakat, mint azok, akik csak megnézték őket. Ráadásul a fotózók a részletekre is gyengébben emlékeztek.

shutterstock 101980738
Shutterstock

"Az emberek időnként eszetlenül rántják elő a fényképezőjüket. Amikor a technikára bízzák, hogy segítsen nekik visszaemlékezni, az nagyon rossz hatással lesz arra, mennyire pontosan tudják felidézni az élményeiket" - magyarázta dr. Linda Henkel, a connecticuti Fairfeld Egyetem oktatója, aki a kutatást szervezte. Ahogy a cikk írja, a régi fotók valóban segíthetnek nekünk az emlékeinket felidézni, de csak akkor, ha elég időt töltöttünk azzal, hogy megcsináljuk őket. "Ha emlékezni szeretnénk, akkor valamiképp kapcsolatban kell lennünk a képpel, nemcsak egymás után felhalmozni őket" - magyarázta. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek