Így ápolja haját a hétköznapokon

Lehet valakinek szép arca, megnyerő stílusa, divatos ruhatára, ha azonban a haja ápolatlan, töredezett és lenőtt, az egyből lerombolja az összhatást. Fátrai Krisztina mesterfodrásznak viszont van pár tippje, miket tud tenni az egészséges és ragyogó hajért.

Attól, hogy épp hajat növeszt, még vágassa a végét!

A fodrász állítása szerint a hajvégek hajtípustól függően 3-4 hónap elteltével kezdenek el töredezni, ami azt jelenti, hogy a hajszál vége elkezd szétnyílni. Fontos erre odafigyelni, mert ennyi idő elteltével hatványozott a hajvégek elhasználódása. Ami 3 hónap után még csak 0,5-1 cm töredezettség, az 5-6 hónap elteltével akár 5-8 cm is lehet. Tehát ha valaki azt gondolja, hogy azért nem vágat sokáig hajat, mert növeszti, rosszul dönt. Egyrészt így nem is nő meg a haja, másrészt ápolatlan és csúnya hajvégekkel nem lesz szép a sörénye.

shutterstock 107041040

Táplálkozzon egészségesen és kerülje a stresszt, hogy gyorsan nőjjön a haja

„Vannak népi, és gyógyszerészeti csodaszerek, amivel lehet serkenteni a haj növekedését, azonban ha valaki odafigyel arra, hogy szervezetében mindig legyen elegendő vas, réz, cink, E, F vitamin, akkor megfelelő lesz a haj növekedése. Emellett fontos a rendszeres hajmosás (heti minimum 3 alkalom), a fejbőr légzése miatt. A természetes zsírosodás miatt keletkezett faggyúba ugyanis beleragad a szennyeződés és a fejbőr pólusai eltömődnek.

Nem árt tudni azt sem, hogy a stressz miatt is hullhat, illetve lassan növekedhet a haj. Ennek oka, hogy a nyak és váll izmai a feszültség miatt lemerevednek, így a vérkeringés lelassul. Ezért érdemes naponta akár többször is átmasszírozni a fejbőrt és a nyakszirtet előre hajtott fejjel, hogy megfelelő legyen a vérkeringés a fejbőrben, ugyanis a vér szállítja a tápanyagokat a hajhagymákhoz!

Emellett előfordulhat, hogy a fejen bizonyos területein lassabban nő a haj (például a homlok fölött a babahajak). Sőt, vannak olyanok, akik azt vehetik észre, hogy az egyik oldalukon gyorsabban nő. A szakértő szerint ez azért fordulhat elő, mert az illető csak az egyik oldalán alszik és ezért ott jobban elhasználódik a haja, vagy jobbkezes, és ezért az egyik oldalon többször fésülködik, többször szárítja át a kézre eső oldalt, ott túr a hajába napközben.

Óvatosan a szilikonos termékekkel!

„Vannak olyan termékek, melyek vízben nem oldódó szilikont tartalmaznak. Sajnos ez a többség, és ezek ugyan azonnali selymes hatást adnak a hajnak, a baj azonban vele az, hogy egy idő után felhalmozódik a hajon és a fejbőrön, mivel hajmosáskor nem jön le. Így fejbőr nem kap elég levegőt, amitől mindig zsíros hatású marad a frissen mosott haj, és ez hajhulláshoz is vezethet”- mondja Fátrai Krisztina.

Érdemesebb ehelyett argánolajat használni, mivel az felszívódik a hajszálakba és belülről ápolja őket. Ezen kívül, amennyiben maradna a természetes anyagoknál, akkor válasszon ricinusolajat, cetolajat, olívaolajat vagy panthenolt. Ezeket tojásfehérjével összekeverve, pakolás formájában tegye a hajára, majd bugyolálja be a fejét törölközővel!

shutterstock 94052449

Használja megfelelően a hajformázó eszközöket!

Mielőtt nekiállna bármilyen eszközzel is formázni a haját, mindenképp használjon hővédő termékeket, hogy megóvja a szálakat a hőhatásoktól! Fontos az is, hogy a hajvasalót a hajtípusának megfelelő hőfokra állítsa be: ez vékony szálú hajnál max.130 fok, vastag szálú hajnál 190 fok. Azonban általában nem is a vasalás gyakorisága okoz kárt a hajban, hanem a rossz eszközhasználat: ha megtörve, gubancosan vasalja a hajat, akkor biztos, hogy károsodni fog!

Ha pedig nincs kedve vagy ideje nap mint nap a hajvasalóval bajlódni, akkor bátran kérjen a fodrászától keratinos tartós hajkiegyenesítést: ezzel nemcsak, hogy nem tesz kárt a szálakban, de extra fényt is ad nekik.

Menstruáció és terhesség is festhet hajat

Sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy a menstruációkor, illetve a terhesség alatt nem ajánlatos hajat festetni, mivel egyrészt nem marad meg olyan jól a szín, másrészt a magzatnak káros lehet akár a fejbőrön át beszívódó vegyszermennyiség, akár a belélegzett festékgőz. A mesterfodrász szerint azonban a mai festékeknek már nincsenek ilyen veszélyei, ahogy - professzionális termékek esetén - az is elenyészően ritka, hogy a hormonhelyzet befolyásolná a hajszínt.

Ne féljen a frufrutól!

„Vannak, akik ódzkodnak a frufrutól, pedig szinte mindenkinek jól áll, csak meg kell találni a megfelelő formát, hosszúságot és textúrát. Egy frufru lehet homorú, domború, aszimmetrikus, egyenes, tépett, tömör, hegyes végű vagy darabolt, és persze nem mindegy a mélysége sem. Egy jól vágott frufru akár azt is képes korrigálni, ha forgója van valakinek, és az arcformát is lehet változtatni vele. Emellett mindig kiemeli a tekintetet, illetve képes az arcot lágyítani, vagy karakteresebbé tenni, tehát nincs olyan, akinek ne lehetne javasolni”- mondja a szakértő.

shutterstock 96153794

Leggyakoribb hibák

  • inkább a sminkükkel törődnek a nők, nem a hajukkal
  • nincs türelmük kivárni, hogy megnőjön a hajuk, így a hajhosszabbítást választják, ami viszont hosszú távon a hajhagymák gyengülését okozza
  • rossz fésűt/hajkefét használnak: fontos, hogy ne legyen kemény műanyagból, illetve ne legyen gombos a körkefe sörtéinek vége, a fésű fogai pedig legyenek tompa hegyűek.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek