Fél a haláltól? Ölelje meg a maciját!

Mindenki, akinek volt valaha kedvenc plüssjátéka, valószínűleg hitt abban, hogy ezeknek valódi gyógyító erejük van, de ez az első alkalom, hogy ezt egy tudományos munka is megerősítette. Miközben az emberiség többsége valahogy megbirkózik az elkerülhetetlen halál gondolatával - többek közt azzal, hogy próbálnak a rendelkezésükre álló időben tartalmas és értékes életet élni -, addig azok, akiknek kicsi az önbizalmuk, sokat szoronganak emiatt. Azzal pedig, hogy az életüket értéktelennek és haszontalannak gondolják, be is zárul a kör, hiszen csak még elkeseredettebbek lesznek.

Elfogadni az elkerülhetetlent

Az Amszterdami Egyetem kutatása most arra világított rá, hogy számukra már egy élettelen szőrös tárgy, például egy plüssjáték érintése is valódi segítség lehet, hogy könnyebben feldolgozzák a halandóságukat. Az eredményt a Pszichológia Társaság tudományos lapjában közölték. "Még a rövid és látszólag jelentéktelen személytelen érintések is segíthetnek az embereknek, hogy feldolgozzák az egzisztenciális szorongásaikat" - magyarázta Sander Koole, vezető kutató. "Időnként mindannyian elgondolkodunk azon, hogy megtaláljuk az élet értelmét."

shutterstock 142242787
Shutterstock

A kutatás több kísérletből állt. Az egyikben például egy kérdőívet töltettek ki a résztvevőkkel, és az alanyok felének közben a tesztet kitöltető kutató egy-két pillanatra nyílt tenyérrel, könnyedén megérintette a hátát, míg a másik felüknek nem. Azok, akiket közben megérintettek, a kérdőív eredményei szerint kevésbé aggódtak a halál miatt, mint azok, akiket nem. Az eredmények azt is kimutatták, hogy az alacsony önbecsüléssel rendelkezők sokszor nagyon vágynak az érintésre, sok esetben kifejezetten keresik is a lehetőségét, amikor szembesítik őket a halandóságukkal. "A kutatás bizonyította, hogy az érintés - még egy olyan élettelen tárgyé is,, mint egy teddimackó - képes enyhíteni az egzisztenciális szorongást" - jegyzi meg Koole. "A személyek közti érintkezés igénye annyira erős, hogy még élettelen tárgyak érintése is képes kiváltani a biztonságérzetet."

A kutatás időnként meglepő feladatok elé is állította az alanyokat. Ilyen volt például, amikor egy plüssmackó árát kellett megbecsülniük. Akiknek közben szóba hozták a halandóságukat kábé 7 ezer forintra becsülték, akiknek nem említették, csak 4 ezer környékére. Utóbbiakat a kísérlet szerint meg is nyugtatta valamelyest, ha eközben meg is érinthették a plüssmackót. 

A kutatók az eredmények alapján úgy vélik, a testi érintkezés, érintés, ölelés a depresszió és egyéb viselkedési problémák kezelésében is fontos szerepet játszhat a jövőben. Jelenleg egy olyan ruhadarab kifejlesztésén dolgoznak, amely a hasonló terápiákban játszhat majd fontos szerepet oly módon, hogy mesterségesen képes kiváltani viselőjében azt az érzést, hogy valaki átöleli.

Érdemes odafigyelni

Közelít a tél, ilyenkor egyébként amúgy is hajlamos az ember a depresszióra, úgyhogy nem árt, ha egy-két dologra különösen odafigyel ebben az időszakban. Ahogy dr. Nagy Zsolt fogalmazott, a magyarok körülbelül 15 százaléka élete folyamán legalább egyszer olyan depresszióban szenved, ami orvosi kezelést tenne indokolttá. Pedig a téli lehangoltság ellen segíthet a banán, csokoládé, a paradicsom és a dió is - a kötelező vitamin körök mellett. Fontos, hogy a hideg ellenére hosszú sétákat is tegyen az ember, hogy feltöltődhessen. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra