Dobó Kata: "Lehet erről nyíltan is beszélni"

"Reménnyel töltve - Rák, ahogy én látom" - ezen a néven futott a közelmúltban egy fotópályázat, aminek csütörtök délelőtt tartották az eredményhirdetését. A pályázat célja az volt, hogy felhívja a figyelmet, hogy a betegség legyőzhető, ha időben felismerik, ráadásul némi odafigyeléssel a kialakulás kockázatát is lehet csökkenteni. Az esemény házigazdája Dobó Kata volt, aki a zsűrizésben is részt vett, bár mint mondta, ő inkább az érzéseire hallgatott, amikor a képeket értékelte. A győztes Laki Krisztina lett, aki egy fotósorozattal nevezett a pályázatra, a közönségdíjas pedig Laczkóné Bakos Krisztina. A pályázatra 416-an neveztek, és több mint 12 ezren szavaztak, úgyhogy szeretnék a közeljövőben folytatni.

Lehet nyíltan beszélni

Dobó Kata minden kezdeményezést pártol, ami arról szól, hogy van kiút ebből a betegségből, hogy van remény. "Nem kell ezt túlbeszélni persze, de nem kell feleslegesen aggodalmaskodni sem. Nem kell tőle rettegni. Ezt egyébként magamnak is mondom, egyfajta mantraként." A betegségben nagyon sok család érintett, sőt, Magyarországon valamilyen szinten szinte mindenki, úgyhogy azt mondja, hogy annál jobb, minél több információ kerül ki a róla. Az emberek ugyanis szerinte hajlamosak a homokba dugni a fejüket, és így arról sem szereznek tudomást, hogy a rák gyógyítható, ha időben felfedezik, és a szűrővizsgálatokat se ismerik eléggé. "Látniuk kell, hogy erről lehet nyíltan is beszélni" - magyarázta a Díványnak.  

A színésznő a nagymamáját vesztette el a rák miatt, ezért is olyan elkötelezett az ilyen témájú kezdeményezések mellett. "Nagyon tanulságos volt mindannyiunk számára, hogy hogyan nem szabad ezt a betegséget kezelni." Azt mondja, hogy többet kellett volna beszélgetniük róla, és nem csak azt mondogatniuk egymásnak, hogy biztosan fel fog épülni - még akkor is, amikor már mindkét fél tudta, hogy nem így lesz. Emiatt nem tudtak elbúcsúzni sem egymástól, amit Dobó a mai napig sajnál: "Azt gondolom, a nagymamám elég bátor lett volna, hogy őszintén beszélgessünk a betegségéről. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam megmondani neki, hogy a világ legjobb nagymamája volt, és hogy hiányozni fog."

És hogy mit lehet tenni a megelőzésért? Dobó Kata szerint sajnos olyan világban élünk, ahol akkor is nehéz lenne betartani a legfontosabb szabályokat, ha pontosan ismernénk, hogy mitől alakul ki a betegség. Példának a stresszmentes életet hozza fel, ami szerinte szinte kivitelezhetetlen. Ettől függetlenül hisz abban, hogy ha csak fél órát is, de szánunk magunkra, akkor már is tettünk valamit a megelőzés érdekében. Az adott problémák is valószínűleg sokat veszítenek a súlyukból, ha az ember megpróbálja kívülről figyelni magát abban a fél órában. "Azt hisszük, hogy az adott gondok fontosak, de egyáltalán nem biztos, hogy tényleg azok." Ő a jógát javasolja lazításként. "Nekem például a gyerekemmel töltött idő is ilyen meditációnak felel meg."

Tipikus anyuka

Dobó Kata egyébként nem csak kislánya, Szofi megszületése előtt vállalt szemérmes, ám félmeztelen képeket, hanem utána is - akkor már természetesen együtt szerepeltek. Ezek egyáltalán nem kihívóak, de a figyelem felkeltésére tökéletesen alkalmasak. Ahogy most a Díványnak elmondta, egyelőre még nem főz rendszeresen, de a lányának egyre nagyobb igénye lenne rá, úgyhogy ez rövidesen meg fog változni. Ha viszont élelmiszert vásárol, akkor már olyasmikre figyel, amikre minden anyuka: hogy lehetőleg minél kevesebb E betűs adalékanyag legyen benne, hogy minél rövidebb szavatosságú legyen egy-egy termék, és ügyel arra is, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra